Κυριακή 23 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπό τη σκιά των αρνητικών συσχετισμών

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 83ης Διάσκεψης της ΔΟΕ στη Γενεύη, κατά την οποία έγινε φανερό ότι οι αρνητικοί, για τους εργαζόμενους, διεθνείς συσχετισμοί δυνάμεων σφραγίζουν τις εργασίες, αλλά και την πορεία, του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας

Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τη διεθνή σύμβαση για το φασόν, την πολιτική απασχόλησης στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, την "τριμερή συνεργασία" σε εθνικό επίπεδο, την εκλογή των διοικητικών οργάνων και την έγκριση του οικονομικού απολογισμού και προϋπολογισμού, έληξε στις 20 Ιούνη η 83η ετήσια Διάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας,που άρχισε στις 4 Ιούνη στη Γενεύη.

Οι συζητήσεις των 2.000 αντιπροσώπων από τις 169 χώρες που μετέχουν στον Οργανισμό (εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εργαζομένων και εργοδοτών) "χρωματίστηκαν" από τις αντιδράσεις των εργοδοτών, οι οποίοι - για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - απείχαν πλήρως από τη συζήτηση για τη σύμβαση του φασόν, όταν δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή τους να ψηφιστεί μόνο "σύσταση". Δηλαδή, ένα πλαίσιο κανόνων σχετικών με την κατ' οίκον απασχόληση, το οποίο όμως δεν μπορεί προοπτικά να κυρωθεί όπως η σύμβαση και να αποτελέσει τη βάση εθνικής νομοθεσίας για το θέμα.

Πάντως, χαρακτηριστικό του περιεχομένου των εργασιών της Συνδιάσκεψης, αλλά και της πορείας που ακολουθεί η Οργάνωση, κυρίως μετά τις αλλαγές στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, είναι και ο τρόπος, με τον οποίο προσπάθησαν κυβερνητικές, αλλά και εργατικές αντιπροσωπείες να... μεταπείσουν τις εργοδοτικές αντιπροσωπείες. Στην προσπάθεια αυτή, τα υπονοούμενα για την τελική διαμόρφωση της σύμβασης, με τρόπο που να μην "ενοχλεί" πολύ τους εργοδότες, ήταν πολλά και σχεδόν απροκάλυπτα!!! Τα αποτελέσματα του έντονου παρασκηνίου θα τα διαπιστώσουμε στις αμέσως επόμενες μέρες, οπότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο για τους εργαζόμενους στο φασόν.

Το ότι στη Διάσκεψη τέθηκαν για συζήτηση θέματα όπως η "αναγκαιότητα της πλήρους απασχόλησης", ενώ χαρακτηρίστηκαν "ριζοσπαστικές μορφές μη παραδοσιακής απασχόλησης" η αυτοαπασχόληση και η προσωρινή εργασία, είναι ένα ακόμα δείγμα για τους γενικότερους προσανατολισμούς της ΔΟΕ στις σημερινές συνθήκες. Μάλιστα, αν η ΔΟΕ δεν ήταν η μόνη Οργάνωση στα πλαίσια του ΟΗΕ που αναφέρεται στοιχειωδώς σε θέματα κοινωνικής προστασίας, ίσως οι αρνητικοί συσχετισμοί να είχαν αποτινάξει και τα τελευταία προσχήματα. Υπάρχει, όμως, ο παράγοντας των 800 εκ. ανέργων στον κόσμο, από τους οποίους τα 20 εκ. είναι στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης, η ΓΣΕΕ πραγματοποίησε ορισμένες επαφές με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ανάμεσά τους ήταν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Λιβάνου και η Συνομοσπονδία Πολωνικών Συνδικάτων,με τους εκπροσώπους των οποίων μίλησε και ο "Ρ", καταγράφοντας μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτές τις χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη η προσπάθεια να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία (2014-04-13 00:00:00.0)
Προσφυγές ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας (2012-06-23 00:00:00.0)
Προσφυγές ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας (2012-06-23 00:00:00.0)
Τι προβλέπει η πρόταση νόμου (2010-04-30 00:00:00.0)
Αθωράκιστοι από κάθε κίνδυνο (2006-11-05 00:00:00.0)
Υποκρισία για τα εργαζόμενα παιδιά (1999-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ