Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αν και άνεργη τη φορολογούν για 4.086.403 δρχ

Πρωτοφανής περίπτωση αυθαιρεσίας του υπουργείου Οικονομικών, που μετέτρεψε άνεργη σε... ελεύθερο επαγγελματία και τη φορολόγησε με "αντικειμενικά" κριτήρια. Παρέμβαση της ΠΟΛ

Ηταν άνεργη και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την τιμώρησε, εντάσσοντάς τη στα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης, κάτι που είχε σαν συνέπεια να πληρώσει φόρο 290.000 δραχμές.

Η ιστορία αυτή θα μπορούσε να ήταν και ιστορία επιστημονικής - σχιζοφρενούς - φαντασίας. Στην Ελλάδα όμως του Μάαστριχτ και του δικομματισμού, των "σταθεροποιητικών" προγραμμάτων λιτότητας και του απύθμενου θράσους της πολιτικής εξουσίας, είναι μια ιστορία, που τείνει να προσλάβει τα χαρακτηριστικά της καθημερινής.

Θύμα, η άνεργη Σταυρούλα Φωκά.Δούλευε στον κλάδο της Ενδυσης. Η κρίση, που τα τελευταία χρόνια πλήττει τον κλάδο, την έθεσε εκτός παραγωγής. Σπάνια έβρισκε μεροκάματο κι έτσι ως διέξοδο είδε την παράδοση μαθημάτων κοπής - ραφής γυναικείων ενδυμάτων σε διάφορα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Με τη δραστηριότητά της αυτή εξασφάλισε το 1994 αμοιβή ύψους 1.271.648 δραχμών. Από διάφορα μαθήματα επανακατάρτισης που η ίδια παρακολούθησε, πληρώθηκε 412.128 δραχμές, ενώ από μισθωτές υπηρεσίες εισέπραξε 194.851 δραχμές! Το συνολικό δηλαδή εισόδημα που απέκτησε το 1994 ανήλθε στο 1.878.627 δραχμές, ενώ της είχε γίνει παρακράτηση φόρου ύψους 252.566 δραχμών.

Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα έπρεπε να εισέπραττε επιστροφή φόρου 223.636 δραχμών. Αντί αυτού όμως, κλήθηκε από την εφορία της περιοχής της να καταβάλλει επιπλέον φόρο 30.000 δραχμών, μια και στο εκκαθαριστικό που της στάλθηκε προέκυπτε φόρος ύψους 283.588 δραχμών.

Το... "μυστικό" της υπόθεσης ήταν ότι ο προϊστάμενος της Ι ΔΟΥ Αθήνας (με δική του πρωτοβουλία;) θεώρησε ότι επειδή η Σταυρούλα Φωκά είχε παραδώσει μαθήματα σε ΚΕΚ και είχε πληρωθεί γι' αυτό, θα έπρεπε να φορολογηθεί με βάση τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης στο μέρος του εισοδήματος που αφορούσε τη δραστηριότητά της αυτή. Επειδή όμως τα "αντικειμενικά" κριτήρια δεν αναγνωρίζουν το δηλωθέν εισόδημα - δηλαδή το 1.271.648 δραχμές - αλλά επιβάλλονται με το γνωστό αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο, ο έφορος αποφάνθηκε ότι η αμοιβή της ήταν 3.479.424 δραχμές!!! Η άνεργη γυναίκα, βρέθηκε ξαφνικά πλούσια... αφού κατά την Εφορία το 1994 είχε αποκτήσει εισοδήματα ύψους 4.086.403 δραχμών και όχι 1.878.627 όπως και πραγματικά ήταν. Το βασίλειο του παραλόγου και του κοινωνικού αυταρχισμού σε όλο του το μεγαλείο.

Μάταια η Σταυρούλα Φωκά προσπάθησε να πείσει την Εφορία ότι δεν ήταν "πλούσια" όπως την ήθελαν, αλλά μια άνεργη η οποία προσπαθούσε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Κατέφυγε τελικά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), στην οποία κατάγγειλε την αντιμετώπισή της από τις επίσημες φορολογικές αρχές. Η τελευταία με χθεσινή της ανακοίνωση, που κοινοποίησε προς τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Εργασίας, τους αρχηγούς των κομμάτων και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ζητά:

  • την επανεξέταση της φορολογικής δήλωσης της συγκεκριμένης εργαζόμενης, προς αποκατάσταση της σε βάρος της γενόμενης φορολογικής αδικίας.
  • τη διορθωτική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση τέτοιων και άλλων αδικιών του συστήματος των "αντικειμενικών κριτηρίων" με τελικό στόχο την πλήρη κατάργησή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ