Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ολοκληρώνεται ο αποχαρακτηρισμός

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος

Η εμπορευματοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας που ξεκίνησε με το νόμο 1914/1990 ολοκληρώνεται με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και υπογράφεται από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ, η ΑΤΕ μετά τη μετατροπή της σε ανώνυμη τραπεζική εταιρεία εξέρχεται από όλες τις δεσμεύσεις του δημόσιου τομέα, εκτός από θέματα που αφορούν προσλήψεις προσωπικού.

Η έξοδος της Αγροτικής Τράπεζας από τις δεσμεύσεις που ισχύουν για τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θεωρήθηκε απαραίτητη με το σκεπτικό πως έτσι θα μπορεί να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές εταιρίες της ελεύθερης αγοράς!

Τέλος, με άλλο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο υπογράφεται από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας και τον υφυπουργό Ανάπτυξης, η Αγροτική Τράπεζα εξαιρείται ολικά από τις διατάξεις του νόμου 2286/1995 που αφορά τις προμήθειες του δημόσιου τομέα.

  • Οι τράπεζες δεν μπορούν να επιτάσσουν από τον οφειλέτη την απόδοση ανατοκισμού των τόκων (τόκοι υπερημερίας), εφόσον τα δικαστήρια κατά την έκδοση διαταγών πληρωμής δεν επιδικάσουν τόκους υπερημερίας. Σε περίπτωση που οι τράπεζες ζητήσουν τόκους υπερημερίας η διαταγή πληρωμής είναι άκυρη για το ποσό εκείνο των τόκων που προήλθε από τον ανατοκισμό. Αυτό έκρινε το Α' Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπου είχε προσφύγει ιδιώτης εναντίον της Εθνικής Τράπεζας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απόφαση νομιμοποίησης για τα "πανωτόκια" (1998-01-23 00:00:00.0)
Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να βάζουν "πανωτόκια" (1997-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ