Τετάρτη 26 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κλείνουν τα παραδοσιακά τυροκομεία

Αποκαλπυτική έρευνα του ΙΟΒΕ

Την τάση για παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής στον κλάδο της τυροκομίας επισημαίνει σχετική κλαδική μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Πρόκειται για παραδοσιακό κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται κυρίως μικρομεσαίες και οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις, τις οποίες με γρήγορους ρυθμούς αλλώνουν δυό- τρεις μεγάλες επιχειρήσεις. Ενδεικτικά ως προς αυτό είναι τα στοιχεία της έρευνας του ΙΟΒΕ που αναφέρουν ότι το 1% των μονάδων που δρασηριοποιούνται στον κλάδο της τυρικομίας συγκεντρώνει το 27% της συνολικής παραγωγής.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει απ' την σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, ο παραδοσιακός κλάδος της τυροκομίας στηρίζεται στη λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων με χαρακτηριστικά οικοτεχνιών. Πάνω απ' το 62% των μονάδων αυτών έχουν ετήσια δυναμικότητα που δεν ξεπερνά τους 100 τόννους και σύμφωνα με τις τάσεις που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν έχουν πολλά περιθώρια ζωής, αφού ο μέσος κοινοτικός όρος είναι δέκα φορές υψηλότερος.

Το εμπορικό ισοζύγιο του κλάδου συνεχώς δυσχεραίνει, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι εισαγωγές να ξεπερνούν το τετραπλάσιο των αντίστοιχων εξαγωγών. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δεν είναι κορεσμένος και προσφέρεται για ανάπτυξη, η πολιτική των ποσοστόσεων της Ευρωπαίκής Ενωσης δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ