Κυριακή 30 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ
Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του και με τις όποιες "λύσεις" προκρίνει για τα εσωκομματικά του προβλήματα, η ουσία είναι πως για όσο διάστημα θα είναι κυβερνητικό κόμμα, θα συνεχίζει την ίδια και σκληρότερη για το λαό και καταστροφική για τη χώρα, οικονομική πολιτική. Ανεξάρτητα αν επικράτησαν οι "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ή οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι, το σημερινό ή το τυχόν νέο κυβερνητικό επιτελείο, σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμο να προωθήσει μέτρα και πολιτικές που θα διευρύνουν την άνιση διανομή και αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων.

Ας πούμε όμως τα πράγματα με τ' όνομά τους. Πίσω από τα ωραιοποιημένα λόγια για "εκσυγχρονισμό" της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ζωής. Πίσω και από τα λόγια της άλλης πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται να διαφοροποιείται από την πολιτική των "εκσυγχρονιστών" κάνοντας λόγο για μια περισσότερο "κοινωνική" πολιτική. Πίσω απ' όλα αυτά κρύβονται νέα αντιλαϊκά μέτρα. Και τέτοια μέτρα - που θα εντείνουν τη ληστεία του λαού - είναι βέβαιο ότι θα ανακοινωθούν στις επόμενες βδομάδες, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει μόνο τη σχετική εντολή, για το ποιο από τα διάφορα σενάρια θα πρέπει να εφαρμοστεί. Αν δηλαδή προκριθεί το Α ή το Β σενάριο, που διαφέρουν μόνο ως τη μορφή και το βαθμό έντασης της λιτότητας.

Μεταξύ των σεναρίων αυτών, που ήδη έχει ετοιμάσει το κυβερνητικό επιτελείο, περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα άμεσης και μακροχρόνιας διάρκειας: Πρώτον,μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη, η Τράπεζα της Ελλάδας θα ανακοινώσει πρόσθετα μέτρα για να περιορίσει το "πολύ χρήμα" που κυκλοφορεί στην αγορά (περιορισμός της "ρευστότητας"). Κάτω από το μεγάλο πρόβλημα των επισφαλών απαιτήσεων των τραπεζών - που κάθε μέρα γίνεται πιο οξύ με την πολιτική η οποία αναγκάζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του λαού να καλύπτει τις απώλειες του εισοδήματός του με δανεικά από τις τράπεζες - η Τράπεζα της Ελλάδας θα υποχρεώσει τις εμπορικές τράπεζες να περιορίσουν κι άλλο τις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων. Παράλληλα, οι "προβληματικές" τράπεζες θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά τους, μέτρο που από τη μια θα βελτιώσει το δείκτη "φερεγγυότητας" των τραπεζών και από την άλλη θα περιορίσει τα διαθέσιμα των τραπεζών για καταναλωτικά και άλλα δάνεια.

Δεύτερον, στο δίμηνο Ιούλης - Αύγουστος, θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές θέσεις και προθέσεις στο πόρισμα για την περικοπή των δαπανών του δημοσίου, τόσο με άμεσα μέτρα όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς και για το ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργηθούν. Σχετικά με τις δαπάνες, όλα τα σενάρια προβλέπουν στον ένα ή τον άλλο βαθμό, παραπέρα σφαγιασμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, με το επιχείρημα ότι πρέπει πάση θυσία να περιοριστούν στο ελάχιστο οι αποκλίσεις των κρατικών ελλειμμάτων - που είναι δεδομένες - από τους στόχους που έχει δεσμευτεί να τα μειώσει η κυβέρνηση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Τρίτον, στο καλοκαιρινό δίμηνο, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Μεταξύ των εξεταζόμενων εισπρακτικών μέτρων, είναι η τσουχτερή αύξηση των διοδίων, με επικρατέστερο το σενάριο που προβλέπει το διπλασιασμό τους, ταχύτερη εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων, είτε με τη μορφή ολικής ιδιωτικοποίησής τους είτε με τη μορφή πώλησης πακέτων μετοχών τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, το χαράτσι που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες για να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας των ακινήτων που θα ενταχθούν στο εθνικό κτηματολόγιο κλπ.

Δύο πράγματα πρέπει να σημειώσουμε. Πρώτον, ότι τα σενάρια για νέα μέτρα - με νέες ή παλιές μορφές - λιτότητας, τεκμηριώνουν την αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Δεύτερον, ότι όσο δε δημιουργείται το μέτωπο αντίστασης από όλους εκείνους που πληρώνουν τα σπασμένα της συγκεκριμένης πολιτικής και δεν αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων, οι κυβερνώντες - είτε προέρχονται από τη μια ή την άλλη πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, είτε από το κόμμα της ΝΔ, είτε ακόμη και από κάποιο μεικτό σχήμα των πολιτικών κομμάτων που θεωρούν το Μάαστριχτ "μονόδρομο" - θα επεξεργάζονται και θα επιβάλλουν όλο και πιο σκληρά μέτρα λιτότητας για το λαό. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό διδάσκει η εμπειρία.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ