Κυριακή 30 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στόχος, η βελτίωση των συσχετισμών

Βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της διαδικασίας πραγματοποίησης των αρχαιρεσιών στους Εμπορικούς Συλλόγους όλης της χώρας, που σχεδόν θαολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλη.

Οι δυνάμεις του Κόμματος και της παράταξης, κάνουν μια προσπάθεια για τη συγκροτημένη και αυτοτελή παρουσία τους, με σκοπό τη μαζικότητα των αρχαιρεσιών, την ανάπτυξη ενός όσο το δυνατόν ποιο ουσιαστικού προβληματισμού για τις αιτίες των προβλημάτων και τις προοπτικές αντιμετώπισής τους, τη βελτίωση των συσχετισμών δύναμης.

Οι επιπτώσεις της πολιτικής που ακολουθείται στα πλαίσια της ΕΕ, της "ελεύθερης" αγοράς, πάνω στους μικρούς εμπόρους είναι κάτι παραπάνω από φανερές.

Κανένα κόμμα ή συνδικαλιστική παράταξη δεν αμφισβητεί ότι οι μικροί έμποροι βλέπουν μέρα με τη μέρα να πέφτει ο τζίρος τους, να αυξάνονται τα έξοδα λειτουργίας τους και η φορολογία, να πιέζονται για αύξηση των ωρών λειτουργίας, να μεγαλώνει το άγχος και η αβεβαιότητα για το αύριο.

Η προπαγάνδα των άλλων - πλην ΚΚΕ - κομμάτων, κινείται σε δύο επίπεδα:- Απ' τη μια μεριά καλλιεργούν γενικά την άποψη ότι στις νέες συνθήκες των γρήγορων αλλαγών στην οικονομία, ο ρόλος των ΜΜΕ αναβαθμίζεται, άρα με δεδομένα τα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς και οι έμποροι πρέπει να εκμεταλλευτούν ή να διεκδικήσουν ευκαιρίες - προγράμματα, κίνητρα κλπ. - για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

- Απ' την άλλη, υιοθετούν σε μεγάλο βαθμό - φυσικά στα λόγια, όταν απευθύνονται στους εμπόρους - τα επιμέρους αιτήματα του σκ, φροντίζοντας να τα περιορίζουν σ' ένα στενά συντεχνιακό περιεχόμενο, μακριά απ' τις γενικότερες αλλαγές που απαιτούνται για τη λύση των προβλημάτων.

- Η παρέμβαση των δικών μας δυνάμεων, πρέπει να εξηγεί στους μικρούς εμπόρους ότι:

Στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς, ένα μεγάλο μέρος τους συνεχώς θα εκτοπίζεται απ' τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ - μάρκετ ή θα λειτουργεί εντελώς περιθωριακά, συμπληρωματικά, στη σκιά αυτών των μονοπωλίων, με μικρό εισόδημα και άσχημους όρους εργασίας. Ενα άλλο μέρος τους θα συνδέεται όλο και περισσότερο με άμεσους δεσμούς εξάρτησης με μεγάλες επιχειρήσεις παραγωγής και διακίνησης επώνυμων ή μονοπωλιακά ελεγχόμενων προϊόντων, σαν εισπράκτορές τους και με πλήρη υποταγή σε αυτές, χωρίς σίγουρο μέλλον.

Η μόνη πραγματικά εναλλακτική προοπτική είναι η πάλη των μικρών εμπόρων μαζί με τους άλλους επαγγελματοβιοτέχνες, εργατοϋπαλλήλους, φτωχούς αγρότες, ενάντια στα μονοπώλια, για το σοσιαλισμό, όπως λέει και το κεντρικό σύνθημα του 15ου Συνεδρίου του Κόμματος. Οι όποιοι εκσυγχρονισμοί και ευκαιρίες τούς προτείνουν οι υποστηρικτές του συστήματος ακόμη και στο βαθμό που αφορούν τους μικρούς εμπόρους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν στην ουσία το πρόβλημα του άνισου ανταγωνισμού και της εκμετάλλευσής τους απ' τα μονοπώλια.

Η αναχαίτιση της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου και η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη ριζική αλλαγή της ζωής τους, περνάει μέσα από τη μαζική πάλη τους, άμεσα τώρα με αιτήματα που απαντούν ουσιαστικά:

  • Στην αντιμετώπιση της ανεργίας και της μείωσης των λαϊκών εισοδημάτων.
  • Στον περιορισμό της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων και σούπερ - μάρκετ.
  • Στη στήριξη της συνεργασίας και συνεταιριστικότητας των μικρών εμπόρων.
  • Στη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
  • Στην αντιμετώπιση μιας σειράς άλλων προβλημάτων όπως αυτό της επαγγελματικής στέγης, το ασφαλιστικό, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ κλπ.

Η δική μας διαφώτιση πρέπει και να είναι δεμένη με την εμπειρία των μικρών εμπόρων, να διατυπώνει συγκεκριμένα τα άμεσα αιτήματα της πάλης με αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο.

- Η μαζικότητα των αρχαιρεσιών, η εγγραφή νέων μελών, η ενίσχυση των δυνάμεων της ΔΗΚΕΒΕ σε βάρος του συντηρητικού κατεστημένου που κυριαρχεί στους εμπορικούς συλλόγους, η συσπείρωση γύρω απ' τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζουμε, των μικρών εμπόρων που βασανίζονται από τη σημερινή κατάσταση και δεν έχουν τίποτε κοινό με αυτό το συντηρητικό κατεστημένο, αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη του σκ σε σωστή κατεύθυνση, για τη μαζικοποίησή του.

Γι' αυτό το σκοπό πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του κόσμου από τις τελευταίες κινητοποιήσεις του σκ των ΕΒΕ και τη στάση που κράτησε και κρατάει η γαλάζια με πράσινες αποχρώσεις πλειοψηφία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, αλλά και των περιφερειακών ομοσπονδιών και μεγάλων εμπορικών συλλόγων.

Χρήστος ΚΟΡΤΖΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ