Κυριακή 30 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αύριο η "πρώτη" των εκπτώσεων

Αύριο, 1η Ιούλη, ξεκινούν επίσημα οι θερινές εκπτώσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στους γύρω νομούς, μετά από σχετική απόφαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου. Εκπτώσεις που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα χρονικά περιθώρια, κάτω από το βάρος της ακινησίας της αγοράς όλο το προηγούμενο διάστημα και θα κρατήσουν, επίσημα, μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Ετσι, πάλι φέτος ο εμπορικός κόσμος αναζητά στις εκπτώσεις και στο επίδομα θερινής άδειας των εργαζομένων - καταναλωτών μια σανίδα σωτηρίας, προκειμένου να βγουν έστω προσωρινά από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αγορά, εξαιτίας της ακινησίας του καταναλωτικού κοινού, που βλέπει πια σαν πολυτέλεια οποιεσδήποτε αγορές πέρα από τα είδη πρώτης ανάγκης, στα οποία αναγκάζονται να περιοριστούν λόγω έλλειψης χρημάτων. Οπως δηλώνουν, όμως, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, η γενικότερη κατάσταση που διαγράφεται στην αγορά δεν τους αφήνει και πολλά περιθώρια να πιστεύουν ότι οι ελπίδες τους θα ευοδωθούν. Η οικονομική δυσχέρεια των εργαζομένων και των συνταξιούχων, που αποτελούν κατά κύριο λόγο τους πελάτες τους, είναι δεδομένη και τα ποσοστά των εκπτώσεων, όσο κι αν τα "φουσκώσουν" οι έμποροι, για τις τσέπες των εργαζομένων δε φαίνονται αρκετά ώστε προχωρήσουν σε αγορές. Η πολιτική μονόπλευρης λιτότητας για τα λαϊκά εισοδήματα έχει διαμορφώσει τέτοια κατάσταση στην αγορά, που δεν ανατρέπεται με τα δίμηνα των εκπτώσεων και οι έμποροι πιστεύουν ότι μόνο κατά τις πρώτες μέρες θα υπάρξει μια μικρή αναθέρμανση, η οποία, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα σταθεί αρκετή ώστε να καλυφθούν οι απώλειες όλου του προηγούμενου διαστήματος. Ηδη, τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου, σε κάθε περίοδο εκπτώσεων παρατηρείται πτώση του τζίρου στην αγορά γύρω στο 10% κατά μέσο όρο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Στο μεταξύ, εδώ και αρκετό καιρό επώνυμα καταστήματα σύρουν πρώτα το χορό, διαφημίζοντας εκπτώσεις μέχρι και 30%,συμπαρασύροντας από κοντά και άλλους εμπόρους, που στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν το καταναλωτικό κοινό προχωρούν σε προεκπτώσεις με τη μορφή προσφορών, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι και εκτός περιόδου εκπτώσεων αναγκάζονται να πουλάνε σε τιμές κόστους για να καλύψουν τουλάχιστον τα τρέχοντα έξοδα. Δεν είναι λίγα, άλλωστε, εκείνα τα καταστήματα στις βιτρίνες των οποίων την τελευταία βδομάδα από την ημέρα που ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη των εκπτώσεων φιγουράρουν ποσοστά εκπτώσεων που ήδη πραγματοποιούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ