Τρίτη 2 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Ερωτηματικά και "παιχνίδια" με την υγεία του Γιέλτσιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι πληροφορίες για την υγεία του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν παραμένουν αντιφατικές, αν και χτες το μεσημέρι εμφανίστηκε στην τηλεόραση για μερικά λεπτά, συνομιλώντας με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Ο Γιέλτσιν απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους να στηρίξουν την υποψηφιότητά του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 3 Ιούλη. Ο Γιέλτσιν είχε να εμφανιστεί δημόσια περίπου για μια βδομάδα, γιατί, όπως δήλωσαν στενοί συνεργάτες του, είχε απλώς "χάσει" τη φωνή του. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιέλτσιν συναντήθηκε και με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στρατηγό Αλεξάντρ Λέμπεντ και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Προεδρίας Σεργκέι Μεντβέντιεφ, εξέτασαν "το τελευταίο στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας". Από τη μεριά του, όμως, ο υποψήφιος του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ζήτησε την έκδοση επίσημου ιατρικού ανακοινωθέντος για την υγεία του Γιέλτσιν και αμφισβήτησε την ικανότητά του να κυβερνήσει.

Στο μεταξύ, το εκλογικό επιτελείο του Ζιουγκάνοφ ζήτησε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) να επιτραπεί σε εκπρόσωπό του να παραβρίσκεται στο Κρεμλίνο την ημέρα των εκλογών για τον έλεγχο της ψηφοφορίας, διότι υπάρχει η δυνατότητα νόθευσης των αποτελεσμάτων με τη χρησιμοποίηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας επικοινωνιών και πληροφοριών, που ηγείται ο Αλεξάντρ Σταροβόιτοφ, ο οποίος υπάγεται άμεσα στον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν. Ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕ Α. Ιβάντσενκο, διέψευσε ότι τα αποτελέσματα διαβιβάζονται πρώτα στο Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι αυτά διαβιβάζονται από τις περιφέρειες μόνο στην ΚΕΕ.

Από την άλλη μεριά, χτες το μέλος του προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ Αλεξάντρ Σαμπάνοφ και ο σκηνοθέτης Στανισλάβ Γκοβορούχιν κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου ότι ο διευθυντής της τηλεόρασης ΟΡΤ Σεργκέι Μπλογκοβόλιν, αρνήθηκε να μεταδοθεί ένα σποτ, με παρέμβαση του Γκοβορούχιν, υπέρ του Ζιουγκάνοφ. Το ζήτημα είναι ότι με το πρόσχημα της μη έγκαιρης πληρωμής του σποτ (αν και στους δημοσιογράφους παρουσιάστηκαν τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την έγκαιρη πληρωμή του), η ΟΡΤ μετέδωσε, την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ένα δικό της κατασκευασμένο υλικό, στο οποίο διαστρεβλώνεται η προεκλογική στρατηγική του ΚΚΡΟ. Ο Γκοβορούχιν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι σήμερα ο Γιέλτσιν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Ζητούν από τους Ρώσους πολίτες, είπε, να ψηφίσουν έναν άνθρωπο, που δεν υπάρχει, ο οποίος δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει τη χώρα. Κατά τον Γκοβορούχιν, πρέπει να αναβληθούν τώρα οι εκλογές, περιμένοντας έως ότου ο Γιέλτσιν γίνει καλά ή όχι. Ο λαϊκοπατριωτικός συνασπισμός σκοπεύει σήμερα να αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον έλεγχο των στοιχείων σε ποιο βαθμό έχει παραβιαστεί ο νόμος κατά την προβολή των προεκλογικών υλικών. Ωστόσο, ο Γκοβορούχιν εξέφρασε αμφιβολίες ότι το Δικαστήριο αυτό μπορεί έστω και κάτι να αποφασίσει. Επισήμανε ότι οι ψηφοφόροι πρέπει με κάποιον τρόπο, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από αυτί σε αυτί, να μάθουν τι συμβαίνει στη Ρωσία στις παραμονές των εκλογών και σε ποιες συνέπειες μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Σημειώνουμε ότι στο σποτ που η τηλεόραση αρνήθηκε να προβάλει, ο Γκοβορούχιν τόνιζε ότι ακριβώς ο Γιέλτσιν, ο οποίος ήταν πρώτος γραμματέας της Κομματικής Επιτροπής Περιοχής Σβερντλόφσκ και οι όμοιοί του καθοδηγητές διαφόρων κομματικών επιπέδων δημιούργησαν τις ουρές και τις ελλείψεις, που σήμερα προσπαθεί να τις φορτώσει στον Ζιουγκάνοφ και το ΚΚΡΟ και αποσκοπεί στο μαζικό εκφοβισμό και την αποβλάκωση των ανθρώπων "για να ψηφίσουν υπέρ του ανίκανου Γιέλτσιν".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε η διαδικασία των προεδρικών εκλογών(2000-03-27 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις προς τιμή του Κόκκινου Στρατού(2000-02-25 00:00:00.0)
Καταγραφή της υποψηφιότητας Ζιουγκάνοφ(2000-02-09 00:00:00.0)
Φόβοι για νοθεία στις εκλογές(1996-06-14 00:00:00.0)
Παραβιάζεται η ισοτιμία από την Εκλογική Επιτροπή(1996-06-07 00:00:00.0)
Ενταση των προεκλογικών ζυμώσεων(1996-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ