Παρασκευή 7 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραβιάζεται η ισοτιμία από την Εκλογική Επιτροπή

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Οι κατηγορίες των κομμουνιστών κατά της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (ΚΕΕ), ότι κάνει στραβά μάτια στις κατάφωρες παραβάσεις του νόμου για τις προεδρικές εκλογές εκ μέρους των γιελτσινικών, ανάγκασαν τον πρόεδρο της ΚΕΕ Νικολάι Ριάμποφ να εμφανιστεί χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤΒ. Ο Βαλεντίν Κουπτσόφ (επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ) και ο Βίκτορ Ιλιούχιν (πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ασφάλεια) σε συνέντευξη Τύπου στις 4 του Ιούνη είχαν αναφέρει ότι έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της ΚΕΕ σχετικά "με την κατάφωρη καταστρατήγηση των κανόνων διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας" εκ μέρους του Μπορίς Γιέλτσιν. Πολλοί επικεφαλής της διοίκησης των περιοχών ηγούνται των τοπικών εκλογικών επιτελείων επανεκλογής του Γιέλτσιν. Στην εκστρατεία του Γιέλτσιν χορηγείται το 60% του τηλεοπτικού χρόνου. Η εμφάνιση αυτή του Ριάμποφ προκάλεσε θλιβερή εντύπωση και επιβεβαίωσε τις επικρίσεις των κομμουνιστών. Ο Ριάμποφ συνδύασε την ανοιχτή υποστήριξη των επικεφαλής των τοπικών διοικήσεων, των στρατιωτικών διοικητών, που προπαγανδίζουν υπέρ της εκλογής του Γιέλτσιν, με δριμύτατες επιθέσεις κατά των κομμουνιστών, του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού και των ηγετών τους. Αποδείχνεται ότι, σύμφωνα με τον Ριάμποφ, οι προειδοποιήσεις των κομμουνιστών για το ενδεχόμενο νόθευσης των αποτελεσμάτων των εκλογών, η επιθυμία τους να τεθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων υπό αυστηρό κοινωνικό έλεγχο δεν είναι παρά "ωμή πίεση στις εφορευτικές επιτροπές". Ιδιαίτερο εκνευρισμό προκάλεσε στον Ριάμποφ η θέση του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού, που διατύπωσε ο Κουπτσόφ, ότι η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των εκλογών, που θα καταμετρηθούν με το ηλεκτρονικό σύστημα "ΓΚΑΣ - εκλογές". Ο Ριάμποφ επισήμανε ότι η προσπάθεια των κομμουνιστών να ταχθούν κατά της προόδου απευθύνεται σε άτομα με πρωτόγονη συνείδηση. Υπερασπιζόμενος αυτό το σύστημα, είπε ότι οι άνθρωποι που το είδαν σε λειτουργία στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στο Λένινγκραντ, το εμπιστεύονται. Πρόσθεσε δε ότι το σύστημα αυτό προορίζεται μόνο για τον έλεγχο και, αν προκύψουν διαφορές στους αριθμούς του συστήματος και της παραδοσιακής καταμέτρησης των ψήφων, θα διεξαχθεί έρευνα. Ακριβώς αυτές τις "διαφορές" δε θέλουν οι κομμουνιστές. Γιατί αυτές μπορούν να δημιουργηθούν υπέρ του κυβερνητικού κόμματος και η "έρευνα" μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των συμφερόντων του. Ο Κουπτσόφ, από τη μεριά του, τόνισε ότι ως μοναδικό αντικειμενικό ντοκουμέντο για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αναγνωριστούν τα πρακτικά των εφορευτικών επιτροπών, στις οποίες ο συνασπισμός του Ζιουγκάνοφ θα στείλει πάνω από 200.000 παρατηρητές.

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μετά την ομιλία του στο Κρασνογιάρσκ, στην ερώτηση τι θα γίνει αν οι αρχές δεν αναγνωρίσουν τη νίκη στις εκλογές του λαϊκοπατριωτικού συνασπισμού, απάντησε ότι 35.000-40.000.000 ψηφοφόροι του θα βγουν την επομένη στους δρόμους. Πρόσθεσε ότι θα κάνει το παν να μην ξεσπάσει στη Ρωσία νέος εμφύλιος πόλεμος.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι δήλωσε ότι η απόπειρα σχηματισμού μιας "τρίτης δύναμης" απέτυχε. Ως "τρίτη δύναμη" θεωρούνται οι υποψήφιοι Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο Σβιατοσλάβ Φιόντοροφ και ο Γιαβλίνσκι. Σημείωσε επίσης ότι δε θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Γιέλτσιν και αποκάλεσε το καθεστώς του "το πιο αιματηρό μετά τη λήξη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε η διαδικασία των προεδρικών εκλογών(2000-03-27 00:00:00.0)
Χρήματα, μέσα, εκβιασμοί...(1996-07-05 00:00:00.0)
Ερωτηματικά και "παιχνίδια" με την υγεία του Γιέλτσιν(1996-07-02 00:00:00.0)
Φόβοι για νοθεία στις εκλογές(1996-06-14 00:00:00.0)
Ζιουγκάνοφ προκαλεί τηλεοπτικά Γιέλτσιν(1996-05-11 00:00:00.0)
Ενταση των προεκλογικών ζυμώσεων(1996-04-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ