Τετάρτη 3 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Συχνότητες" υψίστης ... ανασφάλειας

To χάος που επικρατεί στις τηλεοπτικές συχνότητες προκαλεί, εκτός όλων των άλλων, και προβλήματα, που έχουν άμεση σχέση με την εθνική ασφάλεια της χώρας. Ενδεικτική είναι η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Α. Τζογάνης προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας την παρέμβασή του. Το ΕΣΡ παραπέμπει το θέμα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως καταγγέλλει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, παρεμβαίνουν σε ζώνες συχνοτήτων, που έχουν διατεθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στην επιστολή του, αναφέρει ότι τον τελευταίο καιρό έχουν σημειωθεί τέτοιου είδους παρεμβολές, που έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των στρατιωτικών συστημάτων επικοινωνιών. Τα σημεία εκπομπών των παρεμβολών είναι από τον Υμηττό και την Πάρνηθα και καλύπτουν τη ζώνη VHF 47 - 68 MHZ. Στη ζώνη αυτή παρουσιάζεται αύξηση τηλεοπτικών σημάτων υψηλής ισχύος, αλλά και κακής ποιότητας, με συνέπεια, "να γίνεται διασπορά παρασίτων και έντονος θόρυβος". Ανάλογες παρεμβολές γίνονται και στην υποζώνη 838 - 862, με αποτέλεσμα "πολλές φορές να διακόπτονται οι ψηφιακές ζεύξεις των συστημάτων του στρατού". Ο Α. Τζογάνης υπογραμμίζει ότι όλα αυτά δημιουργούν "έντονη ανησυχία" στις Ενοπλες Δυνάμεις και θεωρεί ότι είναι ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για την προστασία της λειτουργίας, ζωτικών για τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, συστημάτων επικοινωνιών.

Το ΕΣΡ, στη χτεσινή συνεδρίασή του, έκρινε ότι η καταγγελία εμπίπτει στις ελεγκτικές αρμοδιότητες του οργάνου, αλλά, δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα που άπτεται της εθνικής ασφαλείας, παραπέμπει την υπόθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Καταγγελίες, όμως, για παρεμβολές και αλληλοεπικαλύψεις συχνοτήτων έχει δεχτεί το ΕΣΡ και από τηλεοπτικούς σταθμούς. Η ΕΡΤ καταγγέλλει τους τηλεοπτικούς σταθμούς MAD, NRG και "Μακεδονία", για παρεμβολές στα δορυφορικά κανάλια "Γιουρονιούζ" και CNN. Καταγγελίες έχουν γίνει και από το"Μακεδονία" για παρεμβολές που δέχεται από το MAD TV. Το ΕΣΡ έχει καλέσει τους εκπροσώπους αυτών των τηλεοπτικών σταθμών, να δώσουν εξηγήσεις στην επόμενη συνεδρίασή του, την ερχόμενη Τρίτη.

Χτες επρόκειτο να συζητηθεί και το θέμα της δεύτερης σύμβασης της ΕΡΤ με το συνδρομητικό κανάλι Filmnet. Μετά από αίτημα, του προέδρου της ΕΡΤ Παναγιώτη Παναγιώτου, η συζήτηση μετατέθηκε για την ερχόμενη Τρίτη. Το ΕΣΡ έχει προσκαλέσει στην επόμενη συνεδρίασή του, τον πρόεδρο της ΕΡΤ και τους εκπροσώπους των εταιριών του Filmnet, Nethold, Network Holdings και Nethold BV.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ