Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Οικονομίας

Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στις προοπτικές για την ευρωπαϊκή οικονομία, που για την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σουηδία, διαγράφονται δυσοίωνες. Οι πλέον αξιοσημείωτες προβλέψεις είναι οι παρακάτω:

  • Απασχόληση: "... Η μεγέθυνση της απασχόλησης είναι περισσότερο ταχεία στα κράτη της Νότιας Ευρώπης, με τρανταχτή εξαίρεση την ΕΛΛΑΔΑ και ορισμένα μικρότερα κράτη - μέλη, όπως ΑΥΣΤΡΙΑ, ΔΑΝΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ και ΙΡΛΑΝΔΙΑ, αντανακλώντας τους αναλογικά υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανόδου και τις προοπτικές δημογραφικής ανάπτυξης".
  • Πληθωρισμός: "... Αν και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται να είναι αισθητά μεγαλύτερος, γύρω στο 8%-8,5%, θα συνεχίζει να δείχνει καλύτερο δείκτη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο τις προηγούμενες δυο δεκαετίες... ".
  • Δημοσιονομική πολιτική: "... Προς το παρόν πιθανό είναι ότι οι περισσότερες χώρες - μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να επιτύχουν ελλείμματα κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια, με τις κλασικές εξαιρέσεις ΙΤΑΛΙΑΣ, ΕΛΛΑΔΑΣ και ΣΟΥΗΔΙΑΣ".
  • Δημόσιο χρέος: "Χώρες με υψηλό δείκτη χρέους, όπως η ΙΤΑΛΙΑ, η ΕΛΛΑΔΑ, το ΒΕΛΓΙΟ και η ΙΡΛΑΝΔΙΑ, θα πρέπει να αποδεσμεύουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα, προκειμένου να σταθεροποιήσουν το συνολικό επίπεδο χρέους... "
  • Προοπτικές για τη Νομισματική Ενωση: "... Ενώ μια ακόμα πιο σκληρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να μειώσει τον πληθωρισμό, θα αύξανε την ανάγκη για περαιτέρω δημοσιονομική συρρίκνωση, αφού θα ανέβαζε το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Από την άποψη αυτή, προσπάθειες για ακόμα χαμηλότερο πληθωρισμό σε ΙΤΑΛΙΑ και ΕΛΛΑΔΑ, θα μείωναν απότομα την ταχύτητα με την οποία είναι τώρα εφικτό να "χαμηλώσουν" το λόγο Χρέος/ΑΕΠ".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ