Κυριακή 28 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περίπου 300.000 λιγότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Μόνο από την εκπλήρωση των κριτηρίων για το δημόσιο χρέος, η απασχόληση στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να μειωθεί κατά 1.000.000 θέσεις, με πρωταθλητή στη μείωση της απασχόλησης την Ελλάδα

Η εφαρμογή των πολιτικών, που επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για τη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, θα προκαλέσει εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2000 θα μειωθούν οι θέσεις απασχόλησης περίπου κατά 1.000.000!Την πρώτη θέση στη μείωση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται να έχει η Ελλάδα, με δεύτερη τη Σουηδία και τρίτη την Ιταλία. Ειδικότερα, οι συντάκτες της έκθεσης διαπιστώνουν ότι:

  • "Τα αποτελέσματα της εκπλήρωσης του κριτηρίου ελλείμματος είναι αισθητά μεγαλύτερα στην ΕΛΛΑΔΑ και τη ΣΟΥΗΔΙΑ, παρά στην ΙΤΑΛΙΑ". Σημειώνουν στη συνέχεια πως "ο μέσος όρος του δημοσιονομικού ελλείμματος μεταξύ 1995 και 1999 πρέπει να έχει πέσει από το 7,2% ως προς το ΑΕΠ στο 3,9% για τη ΣΟΥΗΔΙΑ και από 10,4% του ΑΕΠ στο 5,9% στην ΕΛΛΑΔΑ". Μια τέτοια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος θα είχε ως συνέπεια ότι "η μέση οικονομική ανάπτυξη θα "έπεφτε" από 2,5% το χρόνο στη ΣΟΥΗΔΙΑ στο 1,8% και από 2,5% το χρόνο στην ΕΛΛΑΔΑ περίπου στο 0%. Θα επείγοντο τότε τα εξωτερικά "χάσματα" (σ.σ. εννοεί τις μαύρες τρύπες στα ισοζύγια εξωτερικών συναλλαγών) και το 1999 η απασχόληση στη ΣΟΥΗΔΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ θα ήταν μικρότερη κατά 110.000 και 152.000, αντίστοιχα"...
  • Οι περισσότερες χώρες θα επιτύχουν το κριτήριο ελλείμματος, μέχρι το 1999, όμως μεγάλος αριθμός χωρών αποτυγχάνει να επιτύχει το κριτήριο του χρέους, καθώς "η επίτευξη του κριτηρίου χρέους είναι πολύ πιο δύσκολη από την επίτευξη του κριτηρίου ελλείμματος.Οι συντάκτες της έκθεσης υποθέτουν "ότι οι νέοι στόχοι επιτυγχάνονται, μοιράζοντας το βάρος μεταξύ έμμεσης και άμεσης φορολογίας, με τη δημοσιονομική συρρίκνωση να "γεννά" μια πτώση στα επιτόκια και μια αρχική υποτίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών".Μ' αυτή την υπόθεση, εκτιμάται ότι "το ΒΕΛΓΙΟ έχει να διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση, που αντανακλά το μέγεθος του χρέους προς το ΑΕΠ, αν και, δοθείσης της προοπτικής για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η ΕΛΛΑΔΑ είναι αυτή που ουσιαστικά οφείλει να αναλάβει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική συρρίκνωση".

Οι συνέπειες από την απαιτούμενη - ελέω Συνθήκης Μάαστριχτ - εκπλήρωση των κριτηρίων μείωσης του δημόσιου χρέους θα είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, τη μείωση της απασχόλησης στην Κοινότητα πάνω από 1 εκατ. μέχρι το 2002, σε σύγκριση με το 1995!Ειδικότερα, οι προσπάθειες για τη μείωση του δημόσιου χρέους θα είχαν ως συνέπεια τη μείωση της απασχόλησης κατά:

  • 300.000 στην Ελλάδα
  • 270.000 στη Σουηδία
  • 230.000 στην Ιταλία
  • 70.000 στο Βέλγιο

Οι συνέπειες αυτές στη ΣΟΥΗΔΙΑ και την ΕΛΛΑΔΑ είναι αναλογικά πολύ μεγαλύτερες, γιατί - όπως αναφέρεται στην έκθεση - "η ΕΛΛΑΔΑ πρέπει να κάνει αποδεκτή τη συρρίκνωση και η ΣΟΥΗΔΙΑ έχει χαμηλό πληθωρισμό, κάνοντας τη μείωση του χρέους πιο δαπανηρή... Το προϊόν της ΕΛΛΑΔΑΣ θα έπεφτε κατά 2,5% το χρόνο για πέντε χρόνια παρά θα αυξανόταν με παραπλήσιο μέγεθος την ίδια περίοδο και ο πληθωρισμός θα έπεφτε από το 8% στο 3%. Το κόστος ωστόσο των προσαρμογών αυτών δεν μπορεί να ιδωθεί σαν αμελητέο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ