Τετάρτη 31 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
Εγραψε ιστορία ο Λιούις

Τέταρτο συνεχόμενο χρυσό στο μήκος για τον μεγάλο υπεραθλητή

Ο Βασιλιάς είναι εδώ! Ο μεγάλος Καρλ Λιούις έγραψε ιστορία στο μήκος. Ο για πολλούς ξεγραμμένος στη διεκδίκηση μεταλλίου 35χρονος πλέον υπεραθλητής, με επίδοση 8.50 κατάφερε για 4η συνεχόμενη Ολυμπιάδα (1984, 1988, 1992, 1996) να πάρει την πρώτη θέση. Μόνο ένας άλλος Αμερικανός, ο Αλ Ερτερ έχει να καυχιέται στη δισκοβολία για το ίδιο κατόρθωμα. Παράλληλα ο Λιούις είναι μαζί με τη Ρωσίδα γυμνάστρια Λαρίσα Λατίνινα, τον συμπατριώτη του κολυμβητή Μαρκ Σπιτς και τον Φινλανδό θρύλο των ημιαντοχών Πάοβο Νούρμι, ο αθλητής με 9 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιάδες! Οπως γίνεται αντιληπτό, ο "Κινγκ Καρλ" ανήκει πλέον στο πάνθεον των κορυφαίων αθλητών όλων των εποχών! Φανερά ικανοποιημένος ο σούπερ σταρ δήλωσε: "Είναι ό,τι καλύτερο φανταζόμουν στο τέλος της καριέρας μου. Είχα τονίσει στον προκριματικό ότι μπορώ να πηδήσω οκτώμισι μέτρα. Λοιπόν το είπα και το έκανα. Αισθάνομαι δέος που έφτασα σε χρυσά μετάλλια ιερά τέρατα του αθλητισμού". Στη μάχη του μήκους έμεινε εκτός μεταλλίων ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Μάικλ Πάουελ, που στην 6η προσπάθεια στην κυριολεξία σωριάστηκε στο σκάμμα αφού αγωνίστηκε τραυματίας. Το τίμημα της δόξας και του χρήματος...

Στους άλλους τελικούς, ο Μάικλ Τζόνσον, όπως αναμενόταν, σε ρυθμό ρελαντί κέρδισε τα 400 μέτρα αφήνοντας πίσω τον γερόλυκο Βρετανό Ρότζερ Μπλακ.

Ενας άλλος Αμερικανός και Τζόνσον, ο Αλεν πρώτευσε στον τελικό των 110 μέτρων με εμπόδια, δημιουργώντας μια μίνι έκπληξη.

Ο Αιθίοπας Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στην κούρσα των 10.000 μέτρων. Ο Χαλίντ Σκα, χρυσός Ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη, έμεινε στην 7η θέση.

Στους τελικούς των γυναικών στα 400 η σπουδαία Γαλλίδα Μαρί Ζοζέ Περέκ επανέλαβε τον άθλο της Βαρκελώνης κερδίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη Ολυμπιάδα το χρυσό μετάλλιο ύστερα από έντονο συναγωνισμό με την Αυστραλέζα Φρίμαν και τη Νιγηριανή Ογκουνγκόγια.

Εκπληξη είχαμε στα 800 μέτρα, αφού η Ρωσίδα Σβετλάνα Μαστέρκοβα κέρδισε τις περίφημες Φιντέλια Κιρό, Κουβανέζα Ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη και τη Μαρία Μούτολα από τη Μοζαμβίκη.

Τέλος, στη δισκοβολία η Γερμανίδα Ιλκε Βίλουντα χάρισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στη Γερμανία στον στίβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ