Πέμπτη 1 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Λυπάται ο Χ. Α. Σάμαρανκ

Βάσει σχεδίου έδρασε ο Γλύξμπουργκ, που εκμεταλλεύτηκε την αδιαφορία των υπευθύνων της ελληνικής αντιπροσωπείας. Ο πρόεδρος της ΕΟΑ, Γ. Σγούρος, δεν επέτρεψε την απονομή από τον "τέως" στον Πύρρο Δήμα

Την αδράνεια των υπευθύνων της ελληνικής αντιπροσωπείας εκμεταλλεύτηκε ο Γλύξμπουργκ για να δράσει βάσει οργανωμένου σχεδίου. Οπως αποκάλυψε χτες ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας, ο έκπτωτος προσπάθησε αρχικά να κάνει την απονομή στον πρώτο Ελληνα αθλητή που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο, τον Πύρρο Δήμα. Οι ενέργειές του έπεσαν στην αντίληψη του προέδρου της ομοσπονδίας Γ. Σγούρου, ο οποίος αξίωσε από τη διεθνή ομοσπονδία, την απονομή να κάνει ο Ν. Φιλάρετος, όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο. Ο Γλύξμπουργκ, που έδρασε βάσει σχεδίου και με τη διευκόλυνση των μηχανισμών της ΔΟΕ, στις απονομές του Μελισσανίδη και του Κακλαμανάκη, δεν αντιμετώπισε ούτε καν απλή διαμαρτυρία από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που παρευρίσκονταν.

Τις δραστηριότητες του Γλύξμπουργκ καταδίκασαν χτες τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής, Ν. Φιλάρετος και Λ. Νικολάου: "Δύο μήνες πριν τους αγώνες, κάθε μέλος της ΔΟΕ συμπληρώνει ειδικό έντυπο όπου δηλώνει σε ποιο άθλημα θέλει να κάνει απονομή. Οι δύο Ελληνες είχαμε δηλώσει την άρση βαρών και το τριπλούν γυναικών. Οταν διαπιστώσαμε ότι οι Μελισσανίδης, Κακλαμανάκης πάνε για μετάλλιο, ζητήσαμε να μάθουμε ποιοι θα κάνουν τις απονομές. Ηταν ο Κινέζος Χε και ο Ισραηλινός Γκίλαντι. Την ημέρα της απονομής του Μελισσανίδη, ο Σάμαρανκ ζήτησε από τον Χε να παραχωρήσει τη θέση του στον τέως, ενώ μέσω πρωτοκόλλου είχε ζητήσει να κάνει και την απονομή στον Κακλαμανάκη", τόνισε ο Λ. Νικολάου.

Οι δύο Ελληνες της ΔΟΕ απηύθυναν δύο επιστολές στον Σάμαρανκ. Στην πρώτη, ο Ισπανός πρόεδρος που το 1992 είχε επιτρέψει στον "τέως" να κάνει τέσσερις απονομές, απάντησε ότι είχε δώσει εντολή την απονομή στον Κακλαμανάκη να κάνει ο Γκίλαντι, αλλά ο Γλύξμπουργκ αυθαιρέτησε. Στη δεύτερη, του επισημαίνουν ότι οι εντολές του δεν τηρήθηκαν και τον συμβουλεύουν, "η ΔΟΕ που θεωρεί ως βασική αρχή τη μη ανάμειξη της πολιτικής στον αθλητισμό δε θα πρέπει να δέχεται ένα άτομο να εκμεταλλεύεται για ίδια πολιτικά συμφέροντα τις προσπάθειες των Ελλήνων αθλητών". Σε τηλεφωνική επαφή που είχαν, του επισήμαναν επίσης ότι "κινδυνεύουν να πάνε χαμένες οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει για τη βελτίωση του προφίλ του στην ελληνική κοινή γνώμη".

"Σε απάντηση του γράμματός σας, σας πληροφορούμε ότι έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες για το μέλλον, ώστε να μην ξανασυμβούν γεγονότα όπως αυτά στα οποία αναφέρεστε και για τα οποία λυπάμαι", ήταν η απάντηση του Χ. Α. Σάμαρανκ.

Λυπάται το "αφεντικό" της ΔΟΕ, αλλά ούτε κουβέντα για την εντολή να κάνει την απονομή στον Μελισσανίδη ο Γλύξμπουργκ, ενώ ούτε καν αναφέρεται στους συνεργάτες του, οι οποίοι υποτίθεται αυθαιρέτησαν στην απονομή του μεταλλίου στον Κακλαμανάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ