Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμία αυταπάτη

Η διαπίστωση είναι μία και πανθομολογούμενη στους κόλπους της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκφραστών της: Το 1997 θα είναι κρίσιμη χρονιά για την πορεία της οικονομίας στα πλαίσια του προγράμματος "σύγκλισης". Σ' αυτή τη διαπίστωση κατέληξε η προχτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους οικονομικούς υπουργούς, αυτή είναι η εκτίμηση και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΕΕ). Οι τελευταίοι έχουν έτοιμες τις "λύσεις", οι οποίες στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια άνευ προηγουμένου επίθεση στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αν τυχόν υλοποιηθούν, τότε είναι βέβαιο ότι η κατάσταση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων θα γνωρίσει μια απότομη και μεγάλη επιδείνωση, θα εξωθήσει στην απόλυτη φτώχεια και εξαθλίωση μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, θα σπρώξει τη χώρα μας δεκαετίες πίσω στην "υπανάπτυξη".

Η κυβέρνηση Σημίτη, δε χωράει γι' αυτό καμία αυταπάτη, έχει αποδεχτεί αυτά τα μέτρα και έχει δεσμευτεί για την υλοποίησή τους απέναντι στα μεγάλα αφεντικά. Το πρόβλημα που έχει είναι ποια μεθόδευση θα ακολουθήσει, ώστε να μην καταβάλει το αναπόφευκτο "πολιτικό κόστος" και να μην πληρώσει γι' αυτή την αντιλαϊκή καταιγίδα που ετοιμάζει.

Από δω ξεκινάει ο "προβληματισμός" των επιτελών του πρωθυπουργού. Αυτό που κυριαρχεί στη σκέψη τους είναι πώς θα καταφέρουν να υφαρπάξουν τη λαϊκή εντολή και στο όνομά της να επιχειρήσουν να επιβάλουν τα πλέον σκληρά αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών. Στο πλαίσιο αυτό κερδίζει έδαφος η άποψη ότι είναι προς το συμφέρον του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που έχουν καλλιεργήσει για λογαριασμό του τα αφεντικά των ΜΜΕ και την "αδυναμία" του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και να προσφύγει στις πρόωρες εκλογές το συντομότερο δυνατό, δηλαδή, το φθινόπωρο. Σύμφωνα με αυτή την κυρίαρχη άποψη στο επιτελείο του Κ. Σημίτη, ο πρωθυπουργός θα μπορέσει άνετα να κερδίσει τις εκλογές και άρα στη συνέχεια μπορεί "με την άνεσή του" να προχωρήσει στη λήψη των αντιλαϊκών μέτρων.

Δεν ξενίζει από αυτή την άποψη η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι το πρόσχημα που σκοπεύει να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός για τις πρόωρες εκλογές είναι η νέα συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναβάλει τη λήψη των νέων μέτρων. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γ. Παπαθανασίου, πριν λίγες μέρες, έθεσε ωμά το δίλημμα στην κυβέρνηση: "Η παίρνετε μέτρα ή κάντε εκλογές".

Οι ενδείξεις ότι η κυβέρνηση το σκέφτεται σοβαρά είναι πολλές και διαρκώς πληθαίνουν. Πέραν των οδηγιών του Κ. Σημίτη στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με χαρακτήρα "μικροπαροχών" και των χτεσινών εξαγγελιών του Α. Τσοχατζόπουλου για ρουσφετολογικές προσλήψεις και μετατάξεις στο δημόσιο, δεν είναι τυχαία η απότομη όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, η οποία μάλιστα παίρνει το γνωστό χαρακτήρα προσωπικών επιθέσεων.

Οι εργαζόμενοι, όποια και να είναι η απόφαση της κυβέρνησης, ανεξάρτητα αν προσφύγει το φθινόπωρο ή αργότερα σε πρόωρες εκλογές, δε δικαιούνται να "αιφνιδιαστούν". Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να τρέφουν καμία ψευδαίσθηση και αυταπάτη για το τι τους περιμένει από μια νίκη της κυβέρνησης Σημίτη ή την ενίσχυση των δυνάμεων που στηρίζουν την ίδια πολιτική. Επιβάλλεται, λοιπόν, να ακολουθήσουν τον αντίθετο δρόμο, αυτόν που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ