Παρασκευή 2 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Πλυντήριο" σκανδάλων η Βουλή

Μία ακόμα σκανδαλώδης και χαριστική σύμβαση κυρώθηκε χτες από τη Βουλή. Αφορούσε την προμήθεια από την κοινοπραξία, που θα προμηθεύσει στη χώρα μας το φυσικό αέριο, του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο. Να σημειωθεί ότι η προμήθεια αυτή γίνεται πριν καν κατασκευαστούν οι δύο υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

"Το φράγμα της Συκιάς δε σχετίζεται με την εκτροπή του Αχελώου, αφού θα γίνει στην κοίτη του, ενώ για το φράγμα του Πευκόφυτου δεν έχει καν γίνει ο διαγωνισμός", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης,υπογραμμίζοντας: "Εμείς δε θα συνεργήσουμε σε ένα ακόμα σκάνδαλο". Αναλύοντας ακολούθως γιατί πρόκειται για σκάνδαλο, ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε ότι κατ' αρχάς πρόκειται για μία δαπάνη που ουδείς γνωρίζει πού θα φτάσει. Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα συγκριτικό στοιχείο που να πείθει ότι η αξία του αγοραζόμενου εξοπλισμού, η οποία μάλιστα γίνεται με απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία, φτάνει στο αναφερόμενο ύψος. Τρίτον, δεν είναι γνωστό το αν ο εξοπλισμός όταν και αν χρησιμοποιηθεί θα είναι κατάλληλος. Τέταρτον, παρατηρείται το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο να αγοράζεται εξοπλισμός πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή των εγκαταστάσεων που θα μπει. Πέμπτον, δίνεται ως προκαταβολή το 15% της αξίας των μηχανημάτων, δηλαδή 6,9 δισ., η οποία θα παραμείνει στην κοινοπραξία έστω και αν τελικά δεν πραγματοποιηθεί η προμήθεια.

Εξυπηρετούνται τα διαπλεκόμενα

"Η σύμβαση γίνεται για να εξυπηρετηθούν κάποια διαπλεκόμενα συμφέροντα", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας: "Με τέτοιους χειρισμούς και τέτοιες συμβάσεις όχι μόνο χάνεται η αξιοπιστία του ελληνικού δημοσίου, αλλά αποχτάμε και τη φήμη χώρας στην οποία το κάθε μεγάλο συμφέρον επιβάλλει τις θελήσεις του". Ακολούθως ο Σπ. Στριφτάρης σημείωσε ότι με τα χρήματα που δίνονται, δηλαδή τα περίπου 18 δισ., χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες του δημοσίου από άλλες επιβαρύνσεις του έργου, θα μπορούσε να γίνει ο ταμιευτήρας στην Κάρλα, να τελειώσει το φράγμα του Σμόκοβου και να γίνουν μία σειρά ακόμα εγγειοβελτιωτικών έργων, που θα ανακούφιζαν τους αγρότες μέχρι να γίνει - αν τελικά γίνει - η εκτροπή του Αχελώου. Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι την εκτροπή του Αχελώου, που σημαίνει αύξηση της αγροτικής παραγωγής, δεν τη θέλει ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε η κυβέρνηση, που υπακούει στις εντολές της. "Το ΚΚΕ πάλεψε και θα παλεύει για την εκτροπή του Αχελώου, με ταυτόχρονη διασφάλιση της Αιτωλοακαρνανίας, για τα προβλήματα της οποίας δεν ευθύνεται η εκτροπή, αλλά η μέχρι σήμερα πολιτική που έχει ακολουθηθεί", τόνισε ο Σπ. Στριφτάρης.

Τη σύμβαση καταψήφισε η ΝΔ, λέγοντας ότι πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα, ενώ την υπερψήφισε η Πολιτική Ανοιξη, αλλάζοντας την αρχική της θέση που είχε πάρει στη σχετική συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Είναι η δεύτερη φορά σε δύο μέρες που η Πολιτική Ανοιξη ψηφίζει νομοσχέδιο που είχε καταψηφίσει στην Επιτροπή. Υπενθυμίζουμε ότι προχτές ψήφισε την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της Κασσάνδρας σε καναδική εταιρία, αν και στην Επιτροπή είχε καταγγείλει το νομοσχέδιο.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ