Κυριακή 4 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Πυροτέχνημα το "νέο μισθολόγιο"

Απατηλές οι εξαγγελίες για δήθεν μεγάλες αυξήσεις στις αποδοχές τους

Τη φαλκίδευση ενός χρόνιου και πάγιου αιτήματος των δημοσίων υπαλλήλων, αυτό της θεσμοθέτησης ενός μισθολογίου που θα αντιμετωπίζει το χάος και τις ανισότητες της επιδοματικής πολιτικής και θα αναβαθμίζει τις αποδοχές τους, επιχειρεί η κυβέρνηση με το πρόσφατο "πυροτέχνημα" του νέου μισθολογίου που εξάγγειλε και το οποίο, στην τελική του μορφή, αναμένεται να διαμορφωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη. Μετά από χρόνια υποσχέσεων και ενώ οι απώλειες εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων έχουν φτάσει "αισίως" (τα τελευταία 6 χρόνια) στο 51% (!), έρχεται, με απατηλές εξαγγελίες περί ...μεγάλων αυξήσεων, να διαιωνίσει την πολιτική λιτότητας. Να "τακτοποιήσει" προσωρινά το χάος των πολλαπλών επιδομάτων, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για την απαρχή ενός νέου γύρου επιδοματικής πολιτικής.Ενα "πυροτέχνημα", που έντεχνα επιχειρεί να συγκαλύψει τα όσα χειρότερα απεργάζεται, ή ήδη προώθησε, όπως ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, οι μεθοδεύσεις για την άρση της μονιμότητας και τη θεσμοθέτηση της σύνδεσης αμοιβής - παραγωγικότητας και τελικά να εντείνει την πολιτική ομηρία των δημοσίων υπαλλήλων. Και βέβαια να εξυπηρετήσει και άλλες πολιτικές ή εσωκομματικές σκοπιμότητες (την περίοδο που έγιναν οι εξαγγελίες).

Αρκετό θόρυβο προκάλεσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις - που αναπαράχθηκαν πανηγυρικά από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - για μεγάλες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, που θα εκτιναχθούν, για παράδειγμα, στο κατώτερο κλιμάκιο της πρώτης κατηγορίας, από τις 25.000 δρχ. που είναι σήμερα, στις 100.000 δρχ. Η πραγματικότητα των αριθμών, όμως, λέει άλλα και εδώ βρίσκεται η πρώτη λαθροχειρία.

Το ρόλο των βασικών αποδοχών, πάνω στις οποίες υπολογίζονται, τόσο οι συντάξεις, όσο και οι κάθε φορά αυξήσεις, "παίζει" σήμερα το άθροισμα από τρία "κουτάκια". Το κουτάκι του βασικού μισθού, το κουτάκι της ΑΤΑ και αυτό του επιδόματος εξομάλυνσης. Το άθροισμα αυτών είναι σήμερα, στην περίπτωση του κατώτερου κλιμακίου των δημοσίων υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στις 134.759. Με το νέο σύστημα, ενσωματώνονται μειωμένα τα "κουτάκια" σε ένα βασικό μισθό που θα ..."ανέλθει" στις 100.000 δραχμές! Ετσι, λοιπόν, οι πενιχρές αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής - π.χ., του 2,5% + 2,5% που δόθηκαν φέτος - θα μεγαλώνουν περαιτέρω τις εισοδηματικές απώλειες, μια και θα υπολογίζονται πάνω σε μικρότερα ποσά. Στην υποθετική περίπτωση που δοθεί, για παράδειγμα, αύξηση της τάξης του 3%, τότε αν ισχύει το νέο μισθολόγιο ο εργαζόμενος της παραπάνω κατηγορίας θα πάρει αύξηση μόλις 3.000 δραχμές, ενώ με το καθεστώς το ισχύον η αύξηση θα ήταν 4.042 δραχμές.

Στο σημείο αυτό, μπαίνει μπροστά η δεύτερη λαθροχειρία. Προκειμένου, λοιπόν, να "διασκεδαστούν" οι εντυπώσεις και να αποφευχθούν αντιδράσεις, θεσπίζονται δυο νέα επιδόματα.Ενώ στόχος, υποτίθεται, είναι να καταργηθούν τα - διαφόρων ειδών και δικαιολογιών - επιδόματα και οι ανισότητες που δημιουργούν, ξαναμπαίνουν στην ημερήσια διάταξη και γίνονται απαρχή ενός νέου φαύλου κύκλου.

Επίσης υπάρχουν μια σειρά επιδόματα, τα έσοδα των οποίων προέρχονταν από το "χαράτσωμα" του ελληνικού λαού, όπως επίδομα επί των νοσηλίων, τα σχετικά παράβολα για τα διαβατήρια, τα εισιτήρια εισόδου σε μουσεία κλπ., τα οποία, ναι μεν καταργούνται, όμως, οι συναλλασσόμενοι πολίτες θα εξακολουθούν να τα πληρώνουν...

Χαρακτηριστικό στοιχείο του προσανατολισμού της κυβέρνησης είναι και τα οικογενειακά επιδόματα,τα οποία διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και θα εξακολουθούν να δίνονται μόνο στον ένα σύζυγο. Πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ορίζει ότι πρέπει να δίνονται τα επιδόματα και στους δυο συζύγους. Ομως, αυτό συγκρούεται με προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει το αντίθετο. Ενώ τα δικαστήρια ερίζουν, ο υπουργός Οικονομικών, Α. Παπαδόπουλος,ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνάντηση με συνδικαλιστές πως "θα κάνω ό,τι μπορώ για να μη δοθεί και στους δυο"!

Εκτός από τις βασικές αποδοχές που μειώνονται κατά πολύ και τις διαχρονικές οικονομικές επιπτώσεις που έχει για το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο, υπάρχουν κατηγορίες (π.χ. εκπαιδευτικοί) που μειώνονται και οι συνολικές αποδοχές τους. Για παράδειγμα, οι συνολικές αποδοχές του εκπαιδευτικού (κλιμάκιο 16) μειώνονται, από 297.851 που είναι σήμερα, στις 287.000 με το νέο μισθολόγιο. Κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουργός και για το οποίο είπε ότι θα δει τι θα κάνει.

Η πιο σημαντική, ωστόσο, λαθροχειρία της κυβέρνησης είναι ότι προβλέπει σταδιακή εφαρμογή ακόμα και αυτού του νέου μισθολογίου. Σύμφωνα λοιπόν με τις εξαγγελίες, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 1997 και θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, δηλαδή το 2000!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ