Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
Στο έλεος των βιομηχάνων οι ροδακινοπαραγωγοί

Ανυπεράσπιστοι στις ορέξεις των βιομηχάνων βρίσκονται χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας και της Ημαθίας, που αναγκάζονται κάτω από το φόβο να μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους να δεχτούν τους εκβιασμούς των κερδοσκόπων και να πουλήσουν τελικά 20% κάτω από την τιμή ασφαλείας.

Μπροστά σ' αυτό το τραγικό αδιέξοδο, το υπουργείο Γεωργίας, για άλλη μια φορά με την απαράδεκτη ανοχή του, αφήνει ανενόχλητους τους βιομηχάνους να εκβιάζουν και να αισχροκερδούν, πατώντας στην ανάγκη των αγροτών να πουλήσουν το μόχθο τους. Οι παλιότερες καταγγελίες εκπροσώπων των αγροτών για συμπαιγνία κυβέρνησης - βιομηχάνων σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών καθημερινά επιβεβαιώνονται.

Ηδη, οι Ενώσεις της Εδεσσας, των Γιαννιτσών και η ΓΕΣΠΟΒ "έσπασαν" και υπέκυψαν στις ορέξεις των μεταποιητικών βιομηχανιών. Ετσι, αντί για 85 δραχμές το κιλό που έχει οριστεί ως τιμή ασφαλείας, θα πληρώσουν με 73 δραχμές. Μαζί με τη φύρα 5%, τελικά, η τιμή θα κατέβει στις 68 δραχμές δηλαδή 20% κάτω από την κανονική. Οι Ενώσεις αντικειμενικά γίνονται πιόνια στα χέρια των βιομηχάνων και ουσιαστικά στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των μελών τους. Κάθε τόσο τα μεγάφωνα ανακοινώνουν πως για δύο τρεις μέρες δε θα απορροφηθούν ροδάκινα, ή πως οι κονσερβοβιομηχανίες θα πάρουν μόνο 5 "κλούβες" για κάθε στρέμμα. Ετσι ο αγρότης που έχει μαζέψει την παραγωγή, κάτω από το φόβο ότι θα του σαπίσει στις "κλούβες", δέχεται το ξεζούμισμα του ιδρώτα του. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο, αφού φέτος η παραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών παρουσιάζεται μειωμένη περίπου κατά 25%. Ετσι, αν δεν πουλήσουν οι αγρότες έστω και σε αυτή την τιμή, κινδυνεύουν να μην πάρουν φράγκο στα χέρια τους για τη δουλιά που έκαναν όλο το χρόνο.

Και φέτος όμως το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα οδηγηθεί στις χωματερές. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, τα 2/3 της συνολικής παραγωγής ροδακίνων θάβονται. Φέτος, μόνο στο Νομό Ημαθίας αναμένεται να θαφτούν 130.000 τόνοι, ενώ ήδη έχουν οδηγηθεί στις χωματερές 66.488 τόνοι επιτραπέζια και συμπύρηνα και 28.443 τόνοι νεκταρίνια.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Πέλλα. Οι τιμές απόσυρσης αναμένεται να διαμορφωθούν τελικά για τον παραγωγό στις 50 - 55 για το επιτραπέζιο. στις 42 - 45 για το συμπύρηνο και στις 56 - 60 για τα νεκταρίνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ