Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Εργο ζωής για τους αγωνιστές της Ηλιούπολης

Με επιμονή συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, για την εξεύρεση των απαραίτητων για την ολοκλήρωσή του χρημάτων

Με θέληση και αισιοδοξία, οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ στην Ηλιούπολη συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την αποπεράτωση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην πόλη τους. Σήμερα έχει πάρει τη θέση του, όχι, όμως και την οριστική του μορφή, δίπλα στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, από τη μια μεριά, και στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, από την άλλη. Η πίστη των αντιστασιακών, που το θεωρούν "έργο ζωής", καθώς και η συνδρομή του Δήμου Ηλιούπολης στο έργο ζωής, που αποτελεί το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, εγγυώνται την ολοκλήρωσή του.

Σήμερα, δύο περίπου χρόνια μετά τις πρώτες ενέργειες και ενώ έχει κατασκευαστεί μόνο ο σκελετός του κτιρίου, συνεχίζονται οι επαφές με παράγοντες της πολιτείας, προκειμένου να εξευρεθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου. Ηδη, έχουν εξασφαλιστεί από τη Νομαρχία Αθηνών 50 εκατομμύρια δραχμές για τη συνέχιση του έργου, απαιτούνται, όμως, άλλα 150.

Χτες, ο πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης Στέφανος Θέος και και οι Κώστας Καραγιώργης και Νίκος Ανδρούτσος,επίτιμος πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Θόδωρο Γεωργάκη,ο οποίος δεσμεύτηκε πως ο χώρος θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Αναφερόμενους στους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας για το Μουσείο, σημείωσε πως η αγωνία τους για την ανάγκη δημιουργίας του μοναδικού αυτού έργου ζωής μεταδόθηκε και στον ίδιο.

Οπως μας είπε ο Στ. Θέος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης των χρημάτων, έχουν ήδη ζητήσει τη συνδρομή των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού. "Το Μουσείο πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθεί. Πέρα από τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση των χρημάτων που απαιτούνται, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, ώστε να συγκεντρώσουν το πλούσιο αντιστασιακό υλικό που διαθέτουν".

Η αρχή για τη δημιουργία του πρώτου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα έγινε με την απόδοση δημόσιου ακινήτου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) στο Δήμο Ηλιούπολης, ύστερα από αίτηση των αντιστασιακών του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης στο Δήμο, που προκάλεσε ανάλογη αίτηση του Δήμου προς την ΚΕΔ. Το ΔΣ της ΚΕΔ παραχώρησε στο Δήμο Ηλιούπολης "τη χρήση του "ΒΚ 1942" δημόσιου ακινήτου, που είναι οικόπεδο εμβαδού 1.200 τετραγωνικών μέτρων", σημειώνοντας ότι "σκοπός της παραχώρησης είναι αποκλειστικά η ανέγερση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης". Η απόφαση αυτή σήμανε την αρχή των εργασιών για τη δημιουργία ενός έργου πανελλαδικής εμβέλειας, όπου θα φιλοξενηθούν πλούσιο φωτογραφικό υλικό, σημειώματα αγωνιστών, απολυτήρια του ΕΛΑΣ, στολές που λεκιάστηκαν σε μάχες και τόσα άλλα ανεκτίμητα αντικείμενα, που αποτελούν τη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Ωστόσο, πέρα από αυτόν το σκοπό, η παραχώρηση του οικοπέδου αποτελεί μιαν ακόμη νίκη απέναντι στους κληρονόμους του Νάστου. Οπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραγιώργης, "στην πόλη μας υπάρχουν εκατοντάδες οικόπεδα καταπατημένη έκταση από τους Ναστέους, τα οποία με τους αγώνες του λαού της Ηλιούπολης και της δημοτικής αρχής του Δημήτρη Κιντή πέρασαν στη δικαιοδοσία του δημοσίου". Ο Ν. Ανδρούτσος σημείωσε τον αγώνα των αντιστασιακών, ώστε να παραχωρηθεί από την ΚΕΔ το συγκεκριμένο οικόπεδο για την ανέγερση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, ενώ αναφερόμενος στο υλικό που θα εκτεθεί μάς είπε: "Υπάρχει σε κάθε σπίτι αντιστασιακού ανεκτίμητο υλικό. Ελάτε σπίτι μου, να δείτε!".

Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση (2013-02-02 00:00:00.0)
Για την παραχάραξη της Ιστορίας (2011-03-20 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την παραχάραξη της Ιστορίας (2011-03-19 00:00:00.0)
Την Κυριακή ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο (2008-11-26 00:00:00.0)
Στο Γοργοπόταμο στις 2 Δεκέμβρη (2007-11-25 00:00:00.0)
Ανάγκη ενίσχυσης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (1996-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ