Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
Επιβάλλει υπέρογκους φόρους παντού
  • Αλλη μια απόφαση άγριας, πρόσθετης φορολόγησης από την Αυτοδιοίκηση, που με βάση την κατεύθυνση της κυβέρνησης μετατρέπεται σε φορομπηχτικό μηχανισμό
  • Να αντιδράσουν με κάθε τρόπο, καλεί όλους τους εργαζόμενους η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΗ).-

Στο όνομα της "αυτονομίας" και της "απεξάρτησης" της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία, ο νομάρχης Εύβοιας Θ. Μπουραντάς - στηριζόμενος από την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και με την ανοχή της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ - προχώρησε στο άγριο χαράτσωμα των κατοίκων, με την επιβολή ανταποδοτικών τελών σε υπηρεσίες που προσέφερε το δημόσιο, πριν περάσουν στην αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Υπέρογκες αυξήσεις στα ήδη υπάρχοντα τέλη και ταυτόχρονη επιβολή νέων, συνθέτουν την "οικονομική αυτοδυναμία" της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που επικαλέστηκε ο νομάρχης Εύβοιας για να "δικαιολογήσει" τη νέα αφαίμαξη των κατοίκων της πόλης. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αντικρούσει εκ των προτέρων τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν για το άγριο χαράτσωμα, "αναγνώρισε" ότι "οι πολίτες έχουν ήδη σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για επιβολή νέων", για να συμπληρώσει, όμως, υποκριτικά ότι "αφού η κεντρική εξουσία δεν έχει χρήματα, τι να κάνουμε;".

Η απόφαση για το νέο χαράτσωμα έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά τις υπέρογκες αυξήσεις που επέβαλε στη Βοιωτία ο εκεί νομάρχης Γ. Σταμούλης,ενώ ελήφθη κάτω από συνθήκες σκόπιμης υποβάθμισης του θέματος, αφού βρισκόταν στο τέλος της ημερήσιας διάταξης, χωρίς εκ των προτέρων εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής προς τους συμβούλους.

Μοναδική "παραφωνία" σ' όλο το δικομματικό σκηνικό, που είχε στηθεί πριν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, υπήρξε η στάση του συμβούλου της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", Δ. Ραχιώτη,ο οποίος αρνήθηκε και τη σύσταση της επιτροπής "που, όπως τόνισε, θα μεθοδεύει τέτοια αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος της πλειοψηφίας των εργαζομένων και του ευβοϊκού λαού, σε μια περίοδο μάλιστα που πλήττεται από την αποβιομηχάνιση και την ανεργία". Συνεχίζοντας σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τις άλλες παρατάξεις για αγωνιστική διεκδίκηση των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών θεσμοθετημένων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλουν οι κυβερνήσεις από το 1990 έως σήμερα".

Μια πρώτη γεύση...

Ενδεικτικές του τι θα σημάνει για τις τσέπες των κατοίκων Ευβοίας η απόφαση της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου, είναι μια σειρά αυξήσεων που επιβλήθηκαν ήδη από τον νομάρχη Βοιωτίας, με ανάλογη φορομπηχτική απόφαση. Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι η ανανέωση διαβατηρίου από 9.000 αυξήθηκε στις 19.000 δραχμές, το οικογενειακό διαβατήριο από 7.200 αυξήθηκε σε 15.000 δραχμές, η ερασιτεχνική άδεια οδηγού από 3.000 αυξήθηκε σε 20.000 δραχμές, η άδεια οδηγού μοτοσικλέτας από 1.600 αυξήθηκε σε 11.600 δραχμές, η άδεια ηλεκτροτεχνίτη από 5.000 αυξήθηκε σε 50.000 δραχμές, η άδεια για ταξινόμηση τρακτέρ από 6.000 αυξήθηκε σε 20.000 δραχμές, η άδεια για ίδρυση συνεργείου από 43.000 έφτασε τις 268.000 δραχμές, ενώ για την έκδοση άδειας πρατηρίου πρέπει να καταβάλει κανείς 495.000 από 95.000 δραχμές που ήταν πριν τις αυξήσεις. Τα νέα τέλη που επιβλήθηκαν είναι 20.000 δραχμές για μεταβολή και προσθήκη επωνύμου, 5.000 δραχμές για αντικατάσταση δελτίου ταυτότητας και 15.000 δραχμές για αλλαγή μηχανής κλπ.

Πάλη ενάντια στη φορομπηχτική πολιτική

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Ευβοίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα προκλητική ενέργεια της άγριας φορολόγησης των πολιτών της Εύβοιας, η οποία έρχεται σαν συμπλήρωμα της όξυνσης της ανεργίας στο νομό, της αποβιομηχάνισης, της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης και της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, χρόνια τώρα, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη συναίνεση της Πολιτικής Ανοιξης και του ΣΥΝ. "Με τη στάση της αυτή, η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας απαλλάσσει ουσιαστικά την κυβέρνηση από την υποχρέωσή της να διαθέτει τους αναγκαίους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετατρέποντάς την έτσι σε φορομπηχτικό χέρι της κυβέρνησης, που θα μπαίνει βαθιά στις τσέπες των εργαζομένων, εφαρμόζοντας, έτσι, πιστά την πολιτική των Βρυξελλών και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για ανταποδοτικότητα των κοινωνικών παροχών, για τοπική φορολογία και άλλα". Παράλληλα, η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους και τα λαϊκά στρώματα, να αντιδράσουν, με κάθε τρόπο, ώστε να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ