Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΟΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ

Πλησιάζουμε, λοιπόν, ολοταχώς προς τις κάλπες. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας - και μιλάμε για πάνω από το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας - καλείται τώρα να χρησιμοποιήσει το "όπλο" της ψήφου του. Να αποδώσει "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" - τιμωρώντας κόμματα και πολιτικούς που ευθύνονται για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενισχύοντας εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό του, υπερασπίζοντας τα δίκια του - και, ταυτόχρονα, να επενδύσει στην ελπίδα για αλλαγή της καταστροφικής, αντιαγροτικής πολιτικής που ασκείται και την εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων του, που θα ανοίγει και το δρόμο για προοδευτική προοπτική στην πατρίδα μας. Με "όπλο" την ψήφο του, ο Ελληνας αγρότης έχει τη δυνατότητα να τιμωρήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που κυβέρνησαν, εφαρμόζοντας δουλικά την πολιτική της ΕΕ και οδήγησαν σε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, ξεκληρίζουν την αγροτιά και ερημώνουν την ελληνική ύπαιθρο, αλλά και τα μικρότερα κόμματα που στήριξαν αυτή την πολιτική, κινούμενα στον "αστερισμό" της ΕΕ.

Οι αγρότες ψηφοφόροι μπορούν και πρέπει να τιμωρήσουν το ΠΑΣΟΚ, κυβερνητικά στελέχη - όπως οι κατά σειρά υπουργοί Γεωργίας Γ. Μωραϊτης, Θ. Στάθης, Στ. Τζουμάκας - και κομματικούς εγκάθετους - όπως η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ - οι οποίοι, κάθε φορά που η ΕΕ έπαιρνε μέτρα εναντίον τους, θέτοντας περιορισμούς στην παραγωγή, πρόστιμα στους παραγωγούς κι αποφασίζοντας μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, όχι μόνο συμφωνούσαν, αλλά πανηγύριζαν κιόλας, προσπαθώντας να πείσουν πως αυτά τα μέτρα ήσαν υπέρ της ελληνικής αγροτιάς. Κι όταν ο παραγωγός - παρά και ενάντια στις κυβερνητικές υποσχέσεις - αναγκαζόταν να πουλήσει το βαμβάκι μέχρι και 50 δραχμές φθηνότερα, να διαθέσει σε εξευτελιστική τιμή το σιτάρι και το καλαμπόκι, να θάψει τα καρπούζια και τα φρούτα που έμειναν απούλητα, να πετάξει το γάλα, τότε οι "πανηγυριτζήδες" δεν ένιωθαν καν την ανάγκη να δικαιολογήσουν την υποτακτική στάση τους στις εντολές των Βρυξελλών, που οδήγησε στην καταστροφή.

Ησαν αυτοί οι ίδιοι, που, στη διάρκεια των μεγαλειωδών αγροτικών κινητοποιήσεων, έβριζαν χυδαία τους αγρότες, χαρακτηρίζοντάς τους "αγροίκους", "ταραχοποιούς", "υποκινούμενους", ακόμα και "εθνοπροδότες", επειδή βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

***

Ο ξωμάχος της ελληνικής υπαίθρου θα έχει τη δυνατότητα να καταψηφίσει και τη ΝΔ. Διότι και επί δικής της διακυβέρνησης της χώρας, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ σάρωνε τα πάντα. Ξεκλήρισε τους καπνοπαραγωγούς, έδωσε πλήγματα στους σιτοπαραγωγούς, στους κτηνοτρόφους, μείωσε τις τιμές σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, γέμισε με κέρδη τους βιομήχανους, έκλεισε βιομηχανίες συνεταιριστικές, άφησε ανοχύρωτη την ελληνική γεωργία, εμποδίζοντας την κατασκευή έργων υποδομής και μειώνοντας τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα της οικονομίας.

Αλλά και ως αντιπολίτευση η ΝΔ συνηγόρησε και στήριξε την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και έκανε ό,τι μπορούσε για να "φρενάρει" τους αγροτικούς αγώνες, ώστε να μην πληγεί το "ευρωπαϊκό προφίλ" της χώρας μας. Ο αρχηγός της Μ. Εβερτ, ο Γ. Σουφλιάς, η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα στελέχη της καλούσαν ή και απειλούσαν τους ξεσηκωμένους αγρότες να πάρουν τα τρακτέρ από τους δρόμους για να υποταχθούν στις επιλογές της ΕΕ και έβαζαν συνδικαλιστές τους να υπονομεύσουν την ενότητα του αγροτικού κινήματος και να αποπροσανατολίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο της πάλης.

Εχει, επίσης, την ευκαιρία ο αγρότης ψηφοφόρος, να μαυρίσει και τα μικρότερα κόμματα, που συνετέλεσαν και στήριξαν τις επιλογές της ΕΕ και την πολιτική του δικομματισμού. Που δε στάθηκαν στο πλευρό του την ώρα που ξημεροβραδιαζόταν, δίπλα στα "τρακτέρ της οργής και του αγώνα". Ετσι δε θα αφήσει περιθώρια για "κεντροαριστερές" ή "κεντροδεξιές" κυβερνητικές λύσεις που θα συνεχίσουν την ίδια καταστροφική πολιτική σε βάρος του.

***

Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να "μιλήσει" και εκλογικά - όπως μίλησε αγωνιστικά με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της - η ελληνική αγροτιά. Είναι η ευκαιρία να δηλώσει και με την ψήφο της πως "δεν πάει άλλο". Οτι δεν είναι διατεθειμένη να αποδέχεται εσαεί τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα, τις μειώσεις τιμών που επιβάλλει η ΕΕ. Οτι δε θα δεχτεί να ξεριζωθεί από τη γη της και να στριμωχτεί στις ουρές ανέργων των πόλεων, να πεταχτεί σαν το σάπιο μήλο στο "κοινωνικό περιθώριο". Με την ψήφο της μπορεί και πρέπει να δηλώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, την απαντοχή της σ' ένα ευοίωνο μέλλον. Και μπροστά στην κάλπη έχει εναλλακτική λύση. Μπορεί να ψηφίσει το ΚΚΕ. Το κόμμα που:

  • Εγκαιρα είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί και τις επιπτώσεις που θα έχει η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στον αγροτικό τομέα.
  • Δε συμβιβάστηκε σε καμιά περίπτωση και αντιπάλεψε μέσα κι έξω από τη Βουλή, τα επιχειρήματα των υποστηριχτών του Μάαστριχτ, της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ.
  • Βρέθηκε πάντα και παντού στις πρώτες γραμμές των αγροτικών αγώνων.

Το ΚΚΕ δίνει στον Ελληνα αγρότη την ελπίδα, εκτιμώντας, ακόμα και τώρα, ότι η κατάσταση είναι ανατρέψιμη. Η αγροτική οικονομία της χώρας μας έχει μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθεί, να θρέψει το λαό μας και να φέρει και συνάλλαγμα. Αρκεί να συνεχιστεί και να ενταθεί η ενωτική πάλη της αγροτιάς. Και, ταυτόχρονα, να ενταχθούν όλες οι λαϊκές δυνάμεις - εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, επιστήμονες, συνταξιούχοι, νέοι - σ' ένα κοινό, πανίσχυρο, ενιαίο, αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο, ικανό να ανατρέψει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη Ελλάδα. Στη δημιουργία αυτού του μετώπου θα συμβάλουν και οι αγώνες της αγροτιάς, αλλά και η ψήφος της υπέρ του ΚΚΕ, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί και σε πολιτικό επίπεδο, να χτυπηθεί ο δικομματισμός και τα ξένα και ντόπια αφεντικά του και να ανοίξουν προοπτικές για μια αλλαγή υπέρ του λαού και του τόπου.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ηρθε, λοιπόν, η ώρα να "μιλήσει" και εκλογικά - όπως μίλησε αγωνιστικά - η ελληνική αγροτιά. Με την ψήφο της μπορεί και πρέπει να δηλώσει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, την απαντοχή της σ' ένα ευοίωνο μέλλον. Και μπροστά στην κάλπη έχει εναλλακτική λύση. Μπορεί να ψηφίσει το ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ