Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προχωρούν αγωνιστικά
  • Μεθαύριο Πέμπτη τα "τρακτέρ της οργής" θα αποκλείσουν πλατείες πόλεων και βασικούς οδικούς κόμβους, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και στους "θιασώτες" του Μάαστριχτ
  • Γιάννης Πατάκης: Ο αγροτικός κόσμος, πέρα από τα "πιστεύω" του, είναι αποφασισμένος να παλέψει για την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων που υπάρχουν και τα οποία μετά τις εκλογές θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο

Στους δρόμους του αγώνα κατεβαίνουν ξανά μεθαύριο Πέμπτη οι αγρότες της Θεσσαλίας, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και να δοθούν λύσεις στα εκρηκτικά προβλήματά τους.

Οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, παρά το αποπροσανατολιστικό προεκλογικό κλίμα, συνεχίζουν να αγωνίζονται και με τα τρακτέρ τους θα αποκλείσουν την Πέμπτη, πλατείες πόλεων και βασικούς οδικούς κόμβους στους τέσσερις νομούς της περιοχής. Στα χωριά της Θεσσαλίας επικρατεί οργή και αγανάκτηση αφού οι βαμβακοπαραγωγοί βλέπουν ότι οδηγούνται στην καταστροφή εξαιτίας των αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ για το βαμβάκι, αφούθα εισπράξουν τουλάχιστον 100 δραχμές λιγότερες το κιλό σε σχέση με την προπέρσινη παραγωγή. Πράγμα που αποκαλύπτεται και με τον πλέον επίσημο τρόπο σε έγγραφο του Οργανισμού Βάμβακος, με βάση το οποίο φαίνεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν με 183 δραχμές το κιλό με την παράδοση της παραγωγής, ενώ η συνυπευθυνότητα ορίστηκε στις 131,6 δραχμές το κιλό.

Αναφερόμενος στα αγροτικά συλλαλητήρια της Πέμπτης ο Γιάννης Πατάκης πρόεδρος της ΟΑΣ Λάρισας και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Νομού Λάρισας, τόνισε στο "Ρ": "Ο αγροτικός κόσμος, ανεξάρτητα από το ότι πάμε για εκλογές, έχει κατανοήσει ποιοι είναι αυτοί που του δημιουργούν τα οξυμένα προβλήματα και πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των εκλογών για να δεσμευτούν τα κόμματα, πάνω στα συγκεκριμένα προβλήματα. Φαίνεται καθαρά, επίσης, ότι σιγά σιγά ο αγροτικός κόσμος, πέρα από τα πιστεύω του, είναι αποφασισμένος να παλέψει για την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων που υπάρχουν και τα οποία μετά τις εκλογές, θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο. ".

Οσον αφορά την "καπηλεία" των αγροτικών προβλημάτων και τις υποσχέσεις που "μοιράζονται" προεκλογικά από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, Πολιτική Ανοιξη, ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ, ο Γιάννης Πατάκης επισήμανε: "Δυστυχώς, αυτά τα κόμματα δεν έχουν κατανοήσει ότι οι υποσχέσεις δεν περνάνε, πια. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι με τις υποσχέσεις δεν πρόκειται να λυθούν τα προβλήματα. Χρειάζονται δεσμεύσεις και το πρώτο ζήτημα που μπαίνει, είναι αλλαγή αυτής της συγκεκριμένης πολιτικής που ακολουθούν.Τώρα, ότι και αν τάξουν, προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο του αγρότη, και όλες τις υποσχέσεις τους μετά τις εκλογές θα τις ξεχάσουν. Οι αγρότες γνωρίζουν ακόμα, ότι όποιο κόμμα και να βγει στην εξουσία, από τα κόμματα του δικομματισμού, θα εφαρμόσει την ίδια σκληρή πολιτική. Αλλά και κυβέρνηση συνεργασίας να έχουμε, με τα μικρά λεγόμενα, κεντροαριστερά - κεντροδεξιά κόμματα, ΠΟΛ.ΑΝ., ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, το ίδιο θα γίνει πάλι: Θα υποταχτούν ακόμα περισσότερο στις εντολές της ΕΕ και στην αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών, γιατί όπως ξέρουμε όλα αυτά τα κόμματα είναι εντεταγμένα σε αυτή την πολιτική".

Καταλήγοντας ο Γιάννης Πατάκης υπογράμμισε ότι οι αγρότες δεν έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο την αγωνιστική αντίσταση στα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ. "Πρώτα από όλα - τόνισε - πρέπει να υπάρχουν μαζικοί αγώνες, ανεξάρτητα από το πού πιστεύει ο καθένας. Ενωτικοί, αποφασιστικοί αγώνες, έτσι ώστε να αναγκάσουμε τα κόμματα του δικομματισμού αλλά και τα μικρότερα που είναι δίπλα τους, να αλλάξουν την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν. Αλλαγή, όμως, σε μια κατεύθυνση ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Σε μια κατεύθυνση που θα στηρίζει το εισόδημα των μικρών και των μεσαίων αγροτών, που θα αυξάνει την παραγωγή και την παραγωγικότητα, που θα γίνονται έργα υποδομής, που θα αξιοποιείται η τεχνολογία και η επιστήμη, που θα υπάρχει προγραμματισμός καλλιεργειών με βάση τις ανάγκες μας, αλλά και το τι θέλει η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια αγορά, χωρίς τις δεσμεύσεις της ΕΕ. Αυτό βέβαια σημαίνει αλλαγή πολιτικής και ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, μέσα από ένα δρόμο που θα είναι μονόδρομος αγώνα και πάλης. Ολοι ξέρουμε ότι με τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, συρρικνώθηκε η παραγωγική βάση της οικονομίας και οδηγήθηκε η χώρα μας στην οικονομική εξαθλίωση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ