Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς αναφορά στους ειδικευόμενους γιατρούς

Η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει διφορούμενη την υπουργική απόφαση για το επίδομα των 35.000 δραχμών και προειδοποιεί ότι σε περίπτωση μη δέσμευσης του υπουργείου Υγείας θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις

Χωρίς τη ρητή αναφορά στους ειδικευόμενους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων δημοσιεύτηκε, τελικά, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου και Υγείας Πρόνοιας Αν. Πεπονή για το επίδομα των 35.000 δραχμών.

Η υπουργική απόφαση αναφέρει απλώς ότι χορηγούνται στους "γιατρούς κλάδου ΕΣΥ". Το αρχικό σχέδιο, όπως αποκάλυψε ο "Ρ" στις 23.8.1996, του υπουργείου Οικονομικών εξαιρούσε ρητώς τους ειδικευόμενους. Στη συνέχεια το υπουργείο Υγείας "έσβησε" την εξαίρεση και - παρά τις έντονες πιέσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των νοσοκομειακών γιατρών - η κυβέρνηση δεν το διευκρίνισε στη δημοσιευθείσα απόφαση.

Η ΕΙΝΑΠ με χτεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει διφορούμενη τη διατύπωση της απόφασης και επισημαίνει ότι η "μεθόδευση αποκλεισμού των νέων - ειδικευόμενων γιατρών απ' τη χορήγηση αυτού του επιδόματος αποτελεί πράξη πρωτοφανούς και βάρβαρης διάκρισης και αδικίας σε βάρος μιας ομάδας γιατρών, που με σκληρή εργασία, σε διαδικασία εκπαίδευσης, και αποδοχές κάτω απ' το όριο φτώχειας στηρίζουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΣΥ".

"Ο αποκλεισμός αυτός, τονίζει η ΕΙΝΑΠ, δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα οικονομικό. Είναι κυρίως πρόβλημα πολιτικό και εκφράζει τις διαθέσεις όλων όσων απεργάζονται τη διάσπαση της ενιαίας έκφρασης και δράσης των νοσοκομειακών γιατρών, την περιθωριοποίηση του νοσοκομειακού κινήματος και την επιβολή συρρίκνωσης και διάλυσης του ΕΣΥ". Η ΕΙΝΑΠ, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, αποτελεί "πόλο συσπείρωσης και έκφρασης όλων των νοσοκομειακών γιατρών του Λεκανοπεδίου και δεν πρόκειται να αποδεχτεί αυτές τις μεθοδεύσεις απ' οπουδήποτε και αν προέρχονται".

Η ΕΙΝΑΠ καλεί το υπουργείο Υγείας να δεσμευτεί άμεσα ότι το επίδομα θα δοθεί σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους, χωρίς αποκλεισμούς, αλλιώς θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις έστω και μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με τη γνώμη νομικών με τους οποίους επικοινώνησε ο "Ρ", η απόφαση διαλαμβάνει καθ' ερμηνείαν και τους ειδικευόμενους γιατρούς. Και τούτο γιατί: Σύμφωνα με το άρθρο 38, παρ. 5, του νόμου 1397/83, στους ειδικευόμενους καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών των βοηθών οδοντιάτρων, που είναι "γιατροί κλάδου ΕΣΥ". Οι βοηθοί οδοντιάτρων μετονομάστηκαν σε Επιμελητές Γ (Αρθρο 7, νόμου 1821/1988), που με βάση την εκδοθείσα υπουργική απόφαση παίρνουν το επίδομα και επομένως το δικαιούνται και οι ειδικευόμενοι.

Η άρνηση της κυβέρνησης, να διασαφηνίσει και ρητώς τη χορήγηση του επιδόματος στους ειδικευόμενους γιατρούς, φαίνεται να αποσκοπεί σε δυο επίπεδα: Στην προεκλογική εκμετάλλευση των ειδικευομένων και τη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, που επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ. Ιδιαίτερα ο δεύτερος στόχος έχει και μετεκλογικό χαρακτήρα, καθώς η κυβέρνηση - σε περίπτωση νίκης του ΠΑΣΟΚ - έχει έτοιμα επικίνδυνα σχέδια για το δημόσιο σύστημα υγείας, τα οποία αντιπάλεψαν οι νοσοκομειακοί γιατροί το περασμένο καλοκαίρι, και κατάφεραν να μην κατατεθεί το διπλό νομοσχέδιο Πεπονή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ