Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΕΛΩΟΣ
Εκτρέπεται ξανά, αλλά ... στα χαρτιά

Προς άγραν ψήφων από τους Θεσσαλούς, που περιμένουν την κατασκευή του έργου εδώ και δεκαετίες

"Θα σας φέρουμε και ...ποτάμια"! Αυτή η ρήση πολιτευτών μιας άλλης εποχής θα ταίριαζε "γάντι" στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ετοιμάζεται μέσα στην προεκλογική περίοδο να κάνει νέες εξαγγελίες για την εκτροπή του Αχελώου! Οι εξαγγελίες αυτές πρόκειται να γίνουν σε μια προσπάθεια να ξεγελάσει ξανά το λαό της Θεσσαλίας, που είναι εξαγριωμένος από την απραξία των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, οι οποίες τόσα χρόνια δεν έχουν προχωρήσει ούτε πόντο την κατασκευή αυτού του μεγάλου αναπτυξιακού έργου, παρά τις ανέξοδες υποσχέσεις τους.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζεται εσπευσμένα μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη - μια βδομάδα πριν τις εκλογές! - να ανακοινώσει την ανάθεση του έργου της κατασκευής της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου, προϋπολογισμού 35 δισ. δρχ., με βάση το διαγωνισμό που εκκρεμεί από τις ...15 Μάρτη και στον οποίο παίρνουν μέρος 12 όμιλοι τεχνικών εταιριών. Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο μήνα και μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, είχε ανακοινωθεί η ανάθεση σε όμιλο ελληνικών τεχνικών εταιριών του έργου της κατασκευής του φράγματος της Συκιάς, προϋπολογισμού 30 δισ. δρχ. Οι εταιρίες αυτές ("Προοδευτική", ΑΤΕΜΚΕ, ΑΤΤΙΚΑΤ και ΑΒΑΞ) πήραν το έργο παρέχοντας έκπτωση 46,10%, δηλαδή 14,3 δισ. δρχ.!

Οπως είναι γνωστό, τα δύο αυτά έργα (μαζί και με τη Μεσοχώρα) αποτελούν τα βασικά έργα κεφαλής της εκτροπής του Αχελώου, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συνέχεια και στα υπόλοιπα απαιτούμενα έργα για να ξεδιψάσει ο κάμπος της Θεσσαλίας. Αυτό έγινε ακόμη πιο φανερό το προηγούμενο διάστημα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική εκτροπή του Αχελώου, ώστε να παρέχει μόνο 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, έναντι 1,2 δισ. κυβικά, που, σύμφωνα με μελέτες, είναι απαραίτητα για την άρδευση του κάμπου της Θεσσαλίας και τη σωστή οργάνωση της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, δεν έχει προχωρήσει ούτε στο ελάχιστο την κατασκευή άλλων έργων (φράγματα, επανασύσταση της λίμνης Κάρλας κ.ά.), που υποτίθεται ότι θα αναπλήρωναν αυτό το μεγάλο κενό της μερικής εκτροπής του Αχελώου...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ