Κυριακή 23 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Οχι» σοκ, ηλεκτροσόκ!

Γιατί, ρε, Γιάννο, γιατί με απογοήτευσες και εσύ; Εγώ σε είχα παράδειγμα, έλεγα να και ένας της κυβέρνησης που μιλάει έξω από τα δόντια. Που λέει την αλήθεια. Κυνικό σε έλεγαν οι άλλοι, ειλικρινής επέμενα εγώ! Τώρα τι να πω, τα σκάτωσες και εσύ. Σαν τον Ακη, τη Βάσω, τον Κώστα και τους άλλους...

Τι κουβέντα ήταν αυτή, χρυσέ μου άνθρωπε; «Σοκ», τι πάει να πει αυτό, τίποτα. Μια λεξούλα χωρίς νόημα, πολυφορεμένη, συνηθισμένη ψυχολογική κατάσταση για τον Ελληνα, πού να καταλάβει; Πες τα πράγματα με το όνομά τους. Λέγε ηλεκτροσόκ για να καταλάβουμε. Να χορτάσει το μυαλό μας νόημα! Να μας βάλεις στο κλίμα. Να αντιληφθούμε τι μας περιμένει! Οχι, μισόλογα, αυτές είναι δουλιές για ερασιτέχνες, δε σου ταιριάζουν!

Καλά εγώ σε ξέρω, δε με γελάς, ηλεκτροσόκ εννοούσες! Ξέρω τι σχεδιάζεις. Σε βλέπω με τη λευκή ποδιά πάνω από τα κορμιά μας με εκείνο το σατανικό χαμόγελο που σε χαρακτηρίζει. Να κολλάς τα καλώδια σε όλες μας τις κλειδώσεις, παντού όπου υπάρχουν κόκαλα και νεύρα. Υστερα να βγάζεις μια κραυγή και να πιάνεις το μοχλό. Τσακ μια, πάνω τα βολτ, τσακ δυο, κάτω τα βολτ να μην μας μείνει άντερο. Να χτυπιόμαστε πάνω στο τραπέζι και έτσι που μας έχεις δεμένους να μην έχουμε ελπίδα. Πάνω τα βολτ, κάτω τα βολτ. Και φωνές και εγκαύματα... Και γύρω - γύρω οι βιομήχανοι να παρακολουθούν. Και κάθε φορά που σηκώνεις τα βολτ να ουρλιάζουν σαν τους χούλιγκαν: Κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο!

Και συ Γιάννο μου, ενθουσιασμένος, και ελαφρώς χασισωμένος από τις μυρουδιές της καμένης σάρκας, να σπρώχνεις το μοχλό μέχρι το τέρμα. Και σε κάθε κραυγή των χουλιγκάνων να πηδάς μέχρι το ταβάνι από τη χαρά σου. Και εμείς πάνω στο τραπέζι, δεμένοι χειροπόδαρα, να χτυπιόμαστε σαν το ψάρι. Αυτά χρειάζεται η αγορά Γιάννο και όχι τις μικροπασοκικές αηδίες. Μισόλογα και αναβολές! `Η θα γίνουμε κράτος σύγχρονο ή να πάμε να πνιγούμε.

Και, Γιάννο, άσε ανοιχτή και την πόρτα των φούρνων, γιατί όχι; Οταν μιλάμε για σοκ πρέπει να το εννοούμε. Σκέφτεσαι, σε βλέπω που χαμογελάς, το έπιασες το νόημα..., σκέφτεσαι λέω, να μας χώνεις στο φούρνο να παίρνουμε την πρώτη εντύπωση, να μας γυρίζεις πλάτη για τη δεύτερη και βάλε - βγάλε να μας κάνεις κοτόπουλα; Και κάθε τόσο οι βιομήχανοι με τα πιρούνια τους να μας τσιμπάνε, να δούνε αν ψηθήκαμε! Να χώνουν τις τσιμπιές τους μέχρι το μεδούλι μας, να είναι σίγουροι πως γίναμε έτοιμοι για φαΐ.

Τέτοια μέτρα θέλει η αγορά Γιάννο και όχι τις αηδίες που είπε ο Ακης στο Φεστιβάλ της νεολαίας σας. Καταπράσινο σοσιαλισμό θέλουν οι εργασιακές σχέσεις για να αποδώσουν, σωστά μιλάς. Οι άλλοι κρύβουν λόγια. Είναι λαϊκιστές του κερατά! Τριανταπεντάωρα, σταθερά ωράρια, ασφάλιση, μονιμότητες, αυτά είναι πράγματα ξεπερασμένα. Το τρένο του συγχρονισμού φεύγει με ταχύτητες φωτός, πώς θα πιάσουμε τις νόρμες της Ευρωπαϊκής Αγοράς, θα μείνουμε έξω από το μοίρασμα της πίτας!

Προχώρα, Γιάννο. Ασε ελεύθερη τη φαντασία σου. Ασε τις αναστολές, αν χρειαστεί γύρισε πίσω στο μεσαίωνα και πιο πίσω, ακόμα. Φτάσε στον Σίνη, δέσε μας σε δυο δέντρα και σκίσε μας στα δυο. Γίνε και συ Προκρούστης, αποτελεσματικότατος ήταν αυτός, για πλάκα λες τον έγραψε η ιστορία; Ανοιγέ μας πληγές και χύσε μέσα καυτό λάδι, πέτα μας στα λιοντάρια.

Δε φτάνει η ανεργία, αυτά είναι τρίχες. Βασανιστήριο είναι η αναδουλιά, όχι! Ο άνεργος το πολύ - πολύ να κόψει μόνος του τις φλέβες, καμία διασκέδαση το πράγμα. Αλλο να σου χώνουν βελόνες στα μάτια, να σε γδέρνουν, να σου φράζουν τις φλέβες, να σου σταματούν την ανάσα. Αυτά, ναι, είναι μεγαλεία που τα ευχαριστούνται οι θεατές. Που διασκεδάζουν οι βιομήχανοι. Γιατί το θύμα προσπαθώντας να γλιτώσει, κάνει τόσες αστείες γκριμάτσες, έτσι δεν είναι;

Ελα Γιάννο, δώσε μας θέαμα, εξόντωσέ μας. Ξεδίπλωσε όλο το κουβάρι. Βάρα στο ψαχνό, πέτα μας στο λάκκο με τα φίδια. Χώσε μας όσο βαθύτερα μπορείς στα κολαστήρια της ελεύθερης αγοράς, τι αξία έχει ο άνθρωπος; Τίποτα, ένα σκατό είναι, σκόρπα τον στον αέρα! Ταπείνωσέ τον! Βγάλ' του τα σπλάχνα και πέτα τα στα σκυλιά. Πρέπει το έργο να ολοκληρωθεί. Η Ευρώπη πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Και συ Γιάννο - και η κυβέρνησή σας - βρίσκεστε σε καλό δρόμο, δέστε ποιοι σας χειροκροτάνε! Βαθιά το μαχαίρι και στρίψτε το, στρίψτε το, στρίψτε το!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρό ΚΚΕ στήριγμα των συνταξιούχων (2004-02-19 00:00:00.0)
Χαίρε, Σοφία! (2003-03-20 00:00:00.0)
Στο τρελάδικο του «Αβέρωφ» (2001-11-04 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Γιάννης Γιάνναρης (2000-12-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-11-13 00:00:00.0)
Και η ζωή συνεχίζεται (;) (1996-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ