• Ο Β. Τσερνομίρντιν θα τον αντικαθιστά κατά το διάστημα της εγχείρησης
  • - ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).- Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν όρισε αντικαταστάτη του για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι διακοπές του λόγω της ασθένειάς του, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν.... - 1996-09-11 00:00:00.0"/>
  • Ο Β. Τσερνομίρντιν θα τον αντικαθιστά κατά το διάστημα της εγχείρησης
  • - ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).- Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν όρισε αντικαταστάτη του για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι διακοπές του λόγω της ασθένειάς του, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν.... - 1996-09-11 00:00:00.0" /> Ακύρωσε με... Διάταγμα τα προεκλογικά "θα" | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 22
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΡΩΣΙΑ
    Ακύρωσε με... Διάταγμα τα προεκλογικά "θα"
    • Ο Μπ. Γιέλτσιν παίρνει πίσω όλες του τις προεκλογικές υποσχέσεις με ένα "εφ' όλης της ύλης" Διάταγμα
    • Ο Β. Τσερνομίρντιν θα τον αντικαθιστά κατά το διάστημα της εγχείρησης

    ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

    Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν όρισε αντικαταστάτη του για όσο διάστημα θα διαρκέσουν οι διακοπές του λόγω της ασθένειάς του, τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Κάλεσε τους υπουργούς Αμυνας, Εσωτερικών και άλλων νευραλγικών υπουργείων να συμβουλεύονται τον πρωθυπουργό σε όλα τα θέματα που απαιτούν τη συναίνεση του αρχηγού του κράτους. Το πυρηνικό "κόκκινο κουμπί" θα εξακολουθεί να βρίσκεται στον Πρόεδρο, ο οποίος θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση της καρδιάς στα τέλη του Σεπτέμβρη.

    Στο μεταξύ, όπως είναι γνωστό, ο Γιέλτσιν την περίοδο της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές μοίραζε απλόχερα υποσχέσεις. Την περίοδο αυτή υπέγραψε πάνω από 300 Διατάγματα, με τα οποία χορηγούσε πιστώσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, περιοχές, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, θέατρα και, μάλιστα, σε μονές. Εδωσε πλούσιες υποσχέσεις στους βετεράνους και τις νεαρές οικογένειες, στους πολίτες που είχαν ανάγκη από κατοικία, στους στρατιωτικούς, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στον πολιτισμό, την υγεία, στα νομοτελεστικά όργανα. Υστερα, όμως, από τις εκλογές έγινε ο υπολογισμός: για την εκπλήρωση όλων αυτών των υποσχέσεων χρειάζονται πολλές δεκάδες τρισεκατομμύρια ρούβλια. Και δω ο Πρόεδρος βρήκε μια μεγαλοφυή λύση: εξέδωσε νέο Διάταγμα, με το οποίο ακυρώνει όλα ταπροηγούμενα, με τον χτυπητό τίτλο: "Αμεσα μέτρα για την εξασφάλιση καθεστώτος εξοικονόμησης στην πορεία ενίσχυσης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στο δεύτερο εξάμηνο του 1996".

    Η ενέργεια αυτή του Γιέλτσιν προκάλεσε την αντίδραση ακόμα και των δυνητικών οπαδών του. Οι βουλευτές του "Γιάμπλοκο" στην Κρατική Δούμα, Σεργκέι Μιτρόχιν και Σεργκέι Ποπόφ δημοσίευσαν επικριτικό άρθρο στην εφημερίδα "Ομπστσαγια Γκαζέτα", στο οποίο αναφέρουν ότι "ο Μπορίς Γιέλτσιν παραδέχεται επίσημα ότι την περίοδο της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές εξαπατούσε συνειδητά τους ψηφοφόρους". Χωρίς τύψεις συνείδησης ακυρώνει τα Διατάγματά του για την ενίσχυση των περιφερειακών ταμείων κοινωνικής στήριξης του πληθυσμού, την κρατική βοήθεια στους πολίτες για την οικοδόμηση και απόκτηση κατοικίας, για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, για την αναβάθμιση της κοινωνικής θέσης των εργαζομένων στην εκπαίδευση και δημόσια υγεία. Επίσης, με το Διάταγμα αυτό σταματούν οι χρηματοδοτήσεις κοινωνικού χαρακτήρα που αφορούν το αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα, την υφαντουργική βιομηχανία, την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του Νταγκεστάν, της Μπουριατίας, των περιοχών Καλίνινγκραντ, Σαμάρα και Σαχαλίν, την ενίσχυση της πολεμικής βιομηχανίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας της Μόσχας, του μεταλλουργικού συμπλέγματος της περιοχής Μπέλγκοροντ κλπ.

    Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του "για τις ενέργειες της γιελτσινικής διοίκησης, η οποία παραβιάζει τη βούληση των πολιτών της Ρωσίας, για την ξετσίπωτη εξαπάτηση των εκατομμυρίων ανθρώπων". Κάλεσε τα κόμματα και τις κοινωνικές οργανώσεις, τους βουλευτές της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης να αποκρούσουν τις προσπάθειες του Προέδρου και της κυβέρνησης να κόψουν στα στενά φατριακά συμφέροντά τους τη νομοθεσία, που εξασφαλίζει τα θεμελιακά κοινωνικοοικονομικά δικαιώματα των πολιτών, την ανάπτυξη των περιοχών και κλάδων της εθνικής οικονομίας".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ