Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προτάσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων γυναικών

Τα κοινοτικά προγράμματα για δήθεν "ίσες ευκαιρίες" σημαίνουν στην πραγματικότητα όξυνση των ανισοτήτων και των όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα.

"Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αποκαλύπτει το πραγματικό περιεχόμενο της κυρίαρχης πολιτικής για "ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες", που έχει πιλότο το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας επιγραμματικά ότι η υλοποίηση αυτού του προγράμματος της ΕΕ σημαίνει:

  • Αύξηση της φτώχειας και περισσότερες απολύσεις, καθώς οι γυναίκες έχουν αυξημένο "μισθολογικό κόστος", δηλ. κοστίζουν πιο πολύ στον εργοδότη. Σημαίνει μεγαλύτερη ανεργία και υποαπασχόληση και μεγαλύτερο ποσοστό μακράς διάρκειας ανεργία.
  • Μείωση του γυναικείου εργατικού δυναμικού στις αγροτικές περιοχές, χαμηλότερα μεροκάματα και στασιμότητα στην επαγγελματική εξέλιξη.
  • Αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών από τα 60 στα 65 χρόνια και έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των γυναικών, έλλειψη υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής, γενετικής, και υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με μεγαλύτερη όξυνση στις αγροτικές περιοχές.
  • Αύξηση του αναλφαβητισμού, αύξηση της φθηνής σεμιναριακού τύπου ψευτομόρφωσης και επαγγελματικής κατάρτισης και συνολικά αύξηση της μορφωτικής φτώχειας.
  • Ανοιγμα του δρόμου για τη στράτευση των γυναικών και μείωση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια, αθλητισμό, πολιτισμό, μέσω της δήθεν εξίσωσης, ενώ επιφυλάσσει ακόμη μικρότερη συμμετοχή στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων.
Πολλαπλά τα βάρη της γυναίκας

Στη συνέχεια η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στον συγκερασμό οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων των γυναικών ανέφερε:

"Για να ανακουφιστεί η γυναίκα από τα πολλαπλά βάρη που επωμίζεται, προτείνουν δουλιά για λίγες ώρες, λίγες μέρες, λίγους μήνες, ώστε να εξοικονομείται χρόνος για τις εκατοντάδες υποχρεώσεις της οικογένειας.

Χαϊδεύουν τα αυτιά των γυναικών με ωραία λόγια, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Δε λένε ότι η λύση που προτείνουν για τις εργαζόμενες γυναίκες σημαίνει: Λίγη δουλιά - λίγη ανεργία, λίγο μισθό ή μεροκάματα, λίγη ή και καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Λίγη ή και καθόλου κοινωνική πολιτική στη βάση της "εθελοντικής προσφοράς" και "αλληλεγγύης".

Λίγος ή καθόλου ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση, μόρφωση, ψυχαγωγία".

Ολα τα παραπάνω, όμως, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, σημαίνουν:

"Πολύ εκμετάλλευση, πολύ τρομοκρατία, πολύ υποταγή, πολύ συμβιβασμό.

Σημαίνουν πολύ φτώχεια και δυστυχία για τις γυναίκες και αντίθετα πολλά, πάμπολλα κέρδη για τους κεφαλαιοκράτες".

Ποια άμεσα μέτρα προτείνει το ΚΚΕ

Καταλήγοντας, η Αλ. Παπαρήγα παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων, τα οποία είναι:

- Θετικές ρυθμίσεις υπέρ των γυναικών, στον εργασιακό και κοινωνικό τομέα.

- Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης σε κλάδους που απασχολούνται γυναίκες κυρίως, στον βιομηχανικό και αγροτικό τομέα.

- Διασφάλιση της πλήρους και σταθερής απασχόλησης με παράλληλη μείωση των ωρών εργασίας στις 35, δηλ. 5νθήμερο - 7ώρο, με αύξηση των μισθολογικών και κοινωνικών παροχών.

- Επιδότηση αόριστης διάρκειας των ανέργων με επιδόματα στο 80% του βασικού μεροκάματου.

- Εξασφάλιση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων γυναικών με ευέλικτες μορφές εργασίας και όλων όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

- Μείωση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στα 55 χρόνια.

- Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής πολιτικής.

- Αναβάθμιση και διεύρυνση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας, παιδείας.

- Διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας για τα προγράμματα των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ