Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Το "αφεντικό" συνεχίζει την καταστροφή

Και σε χώρο που βρίσκεται έξω από αυτόν, που του "παραδόθηκε" με το απαράδεκτο ΠΔ Λαλιώτη, επεκτείνονται πλέον τα καταστροφικά σχέδια για την κατασκευή όπερας. "Παραλείψεις" στην αρχιτεκτονική μελέτη αναγκάζεται να παραδεχτεί τώρα η Πολεοδομία

Ακάθεκτος και προκλητικός προχωρεί το καταστροφικό του έργο στο Πάρκο Ελευθερίας ο μεγαλοεκδότης και "μαικήνας" του πολιτισμού Χρ. Λαμπράκης. Την ίδια στιγμή που α) άρχισαν ανακρίσεις για παράνομες πράξεις στη χρηματοδότηση των έργων, β) το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα ότι είναι αντίθετο στην κατασκευή όπερας και κάθε υπέργειας κατασκευής και γ) ακόμη και η Πολεοδομία δέχεται πλέον ότι υπάρχουν "παραλείψεις" στην αρχιτεκτονική μελέτη με την οποία εκδόθηκε η οικοδομική άδεια,οι μπουλντόζες του σκάβουν πλέον και σε χώρο έξω από αυτόν που του "παραδόθηκε" με το Προεδρικό Διάταγμα Λαλιώτη.

Οι εργολάβοι του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής επέκτειναν την εκχέρσωση και εκσκαφή του Πάρκου στο λοφάκι πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πέρα από το όριο που καθορίζεται από το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή για τη Σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής κατά αυτού του ΠΔ και δεν έχει εκδικαστεί η προσφυγή κατά της οικοδομικής αδείας.Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά για τον μεγαλοεκδότη αποτελούν "ψιλά γράμματα" και - όπως καταγγέλλει η Συντονιστική - "η προκλητικότητά του, αλλά και των πολιτικών που τον καλύπτουν και τον υπηρετούν έχει ξεπεράσει κάθε όριο".

Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να σταματήσουν οι καταπατήσεις και να προστατευτεί η δημοτική περιουσία. Επίσης με συγκεκριμένα μέτρα να προωθήσει την εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία εναντιώνεται σε όλες τις υπέργειες κατασκευές και στην όπερα του μεγαλοεκδότη.

"Επίσης ελπίζουμε" - αναφέρει σε άλλο σημείο - "ότι οι ανακρίσεις που άρχισε ο εισαγγελέας μετά από καταγγελία του Λ. Αυδή για τη χρηματοδότηση της κατασκευής της όπερας από την ΕΕ, κατόπιν εξαπάτησης από το υπουργείο Πολιτισμού, πως πρόκειται μόνο για συνεδριακό κέντρο, να βρουν το μίτο της υπόθεσης. Εμείς από τη μεριά μας θα συνεισφέρουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Το συνεδριακό κέντρο σύμφωνα με τα σχέδια υπάρχει, αλλά είναι μια σχετικά μικρή αίθουσα 400 θέσεων, ενώ το συγκρότημα της όπερας θα είναι τεράστιο με 2.000 θέσεις και πολλές βοηθητικές εγκαταστάσεις σε πολλά υπόγεια επίπεδα".

Η Επιτροπή καλεί όλους τους υποψήφιους βουλευτές της Αθήνας να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το ανοσιούργημα κατά της φύσης, της ιστορικής μνήμης και της νομιμότητας.

Προθεσμία από την Πολεοδομία

Μετά τις συγκεκριμένες καταγγελίες για τη νομιμότητα της οικοδομικής άδειας, η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας αναγκάστηκε να παρέμβει, θολώνοντας όμως περισσότερο τα νερά. Με έγγραφό της, που απέστειλε προς το νομάρχη και τη Συντονιστική Επιτροπή και το οποίο φέρει ημερομηνία 29-7-1996 αναφέρει: "Για το υπόψη θέμα (σ. σ. την επέκταση των εργασιών στο Πάρκο Ελευθερίας) σάς ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας έχει ορίσει 10ήμερη προθεσμία στον ΟΜΜΑ για ενημέρωση του φακέλου της με αρ. 702/96 αδείας, για παραλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τον επανέλεγχο του φακέλου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η προθεσμία δόθηκε με το υπ' αριθ. 12650/1085/1 έγγραφό μας τηλεφωνικά στο ΑΤ Συντάγματος στις 19-7-96. Μετά την αποστολή του αποδεικτικού επίδοσης και την παρέλευση της προθεσμίας θα προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες".

Τι έγινε τελικά η 10ήμερη προθεσμία; Δόθηκαν εξηγήσεις; Γιατί η ενημέρωση γίνεται την ίδια μέρα που έληγε αυτή η προθεσμία; Πρόκειται πράγματι για παρέμβαση ή για προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ