Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Σχολεία στο έλεος της αδιαφορίας

Υπεράριθμα τμήματα και "ελαττωματικά" νέα κτίρια για τα δημοτικά του δήμου. Στον πρώτο όροφο αίθουσες για παιδιά με ειδικές ανάγκες!

Και ενώ και "η φετινή σχολική χρονιά άρχισε με τις καλύτερες προϋποθέσεις", σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, η σκληρή πραγματικότητα φαίνεται από τις πρώτες κιόλας μέρες. Στο Περιστέρι η κατάσταση είναι ενδεικτική. Προσπαθώντας οι αρμόδιοι να λύσουν το πρόβλημα της διπλής βάρδιας, αφού λείπουν αίθουσες και εκπαιδευτικοί, κάνουν συμπτύξεις τάξεων και σχολείων και μετατρέπουν βοηθητικούς χώρους (χημεία, βιβλιοθήκες, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων) σε αίθουσες διδασκαλίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια πέντε σχολεία "εξαφανίστηκαν" από το Περιστέρι.

Παράλληλα, πολλά σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, επειδή δεν έχουν θρανία, ενώ ο ΟΣΚ υπόσχεται θρανία μετά τις 20 του Οκτώβρη. Πολλά σχολεία ακόμη περιμένουν δασκάλους. Σε καινούρια διδακτήρια παρουσιάστηκαν ζημιές εξαιτίας ελαττωματικής κατασκευής τους. Για παράδειγμα στο 6ο και 14ο Δημοτικό μέσα σε ένα χρόνο από τη λειτουργία του καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της αποχέτευσής του, επειδή σκούριασαν (!) οι σωλήνες. Το 31ο Δημοτικό, στο οποίο συστεγάζεται και το Ειδικό Δημοτικό, παραδόθηκε πριν λίγες μέρες χωρίς καυστήρα και σύστημα πυρασφάλειας, ενώ στην περιοχή λειτουργούν ακόμα σχολεία επικίνδυνα για την ασφάλεια των μαθητών, όπως το 20ό στο οποίο πέρσι είχε πέσει ένα κομμάτι από το ταβάνι.

Εκεί όμως που φαίνεται η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όπως όπως τα προβλήματα, είναι η περίπτωση του Ειδικού Δημοτικού, όπου φοιτούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και το οποίο το μεταχειρίζονται στην κυριολεξία σαν "μπαλάκι". Αν και λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια και ενώ η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου έχει προτείνει συγκεκριμένους χώρους (οικοδομικά τετράγωνα Νο 800 και 1.630) για την ανέγερση κτιρίου, μέχρι και σήμερα οι μαθητές ταλαιπωρούνται από τις συνεχείς μετακομίσεις.

Φέτος, μεταφέρθηκε στο κτίριο του 31ου Δημοτικού, αλλά σε αίθουσες του 1ου ορόφου, που δεν είναι σχεδιασμένες για παιδιά με ειδικές ανάγκες και χωρίς τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους. Οι τουαλέτες βέβαια βρίσκονται στο ισόγειο και βέβαια δεν είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τέτοια παιδιά.

Πανεκπαιδευτικός αγώνας

"Τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης θα τις υποστούν κυρίως οι μικροί μαθητές, όπου παρακολουθώντας μάθημα μέσα σε μια τάξη υπεράριθμη, ακατάλληλη για διδασκαλία, το έργο τους - όπως και των εκπαιδευτικών - γίνεται πολύ δύσκολο. Η έλλειψη ευαισθησίας από τους φορείς για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες φαίνεται με τη λύση που δόθηκε. Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να ξεχαστεί το ζήτημα της οριστικής στέγασής του. Αλλωστε αυτό προσπάθησαν τόσα χρόνια οι αρμόδιοι να πετύχουν με τη μεταστέγασή του από σχολείο σε σχολείο και σε χώρους παντελώς ακατάλληλους για τη λειτουργία του", τόνισε στο "Ρ" ο Τ. Τόκας,πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου".

"Αυτές τις μέρες λόγω των εκλογών θα περισσέψουν οι υποσχέσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ενα είναι το σίγουρο. Μετά τις 22 Σεπτέμβρη τα προβλήματα θα εμφανιστούν περισσότερο οξυμένα, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση, γιατί οι κατευθύνσεις της ΕΕ και το πρόγραμμα "σύγκλισης", το οποίο η πλειοψηφία των κομμάτων διακηρύττουν ότι θα εφαρμόσουν, επιβάλλει περικοπή των κοινωνικών δαπανών και ξεπούλημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Αυτό που απομένει είναι ο δυναμικός αγώνας όλων των φορέων της εκπαίδευσης, όλης της κοινωνίας αν θέλουμε κάποτε να φτιάξουμε μια εκπαίδευση, που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των παιδιών", κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι στην υποβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης (2023-11-30 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις μέσα στο Σεπτέμβρη (2003-09-13 00:00:00.0)
Πολλές οι ελλείψεις στα σχολεία (2003-09-11 00:00:00.0)
Ακόμα περιμένουν «στέγη» (2002-04-26 00:00:00.0)
Δυσεύρετη η σχολική στέγη (1998-10-03 00:00:00.0)
Στο δρόμο κάνουν διάλειμμα οι μαθητές (1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ