Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιχείρησαν προεκλογικές προσλήψεις

Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας ζήτησαν παράκαμψη του νόμου 2190/94

Προεκλογικές προσλήψεις επιχείρησε να πραγματοποιήσει ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής,παρά το "νόμο Πεπονή" 2190/94, αλλά προσέκρουσε στην κατηγορηματική άρνηση της ειδικής τριμελούς Επιτροπής που αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. Τη δόξα του υπουργού Υγείας ζήλεψε και ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου,ο οποίος μετά τα "προεκλογικά δώρα" σε 3.000 υποψήφιους για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, προσπάθησε να διορίσει διδακτικό προσωπικό λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές της 22ης Σεπτέμβρη.Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Αν. Πεπονής έστειλε στην αρμόδια Επιτροπή ερωτήματα με τα οποία ζητούσε την έγκριση για την πρόσληψη άγνωστου αριθμού αγροτικών γιατρών, καθώς επίσης και γιατρών προς ειδίκευση και ειδικευμένους γιατρούς προς εξειδίκευση. (Οι δύο τελευταίες κατηγορίες θεωρούνται και αυτές προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο). Η Επιτροπή, βέβαια, απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας ότι αφορά προσλήψεις που αντίκεινται στο νόμο 2190/94.

Παρόμοιο ερώτημα υπέβαλε και ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου ο οποίος ζητούσε την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού των ΤΕΙ, την κατ' εξαίρεση διενέργεια αποσπάσεων σε εκπαιδευτικούς, τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών σε εκπαιδευτικούς, καθώς και τη χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών στο διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Η απάντηση ήταν επίσης αρνητική, με το σκεπτικό ότι η Επιτροπή είναι αναρμόδια για τις προσλήψεις εκτάκτων, ενώ για τη χορήγηση των αδειών και τις αποσπάσεις δε συντρέχουν επείγουσες και σοβαρές ανάγκες της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το νόμο 2190/94 (σύσταση ανεξάρτητης αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης) - γνωστός ως νόμος Πεπονή - προβλέπεται πως από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, απαγορεύεται η έκδοση πράξεων σχετικά με διορισμούς, προσλήψεις, ακόμη και οποιαδήποτε άλλη μεταβολή που έχει σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση υπαλλήλων του δημοσίου και νομικών προσώπων. Επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού μόνον όταν προκύψουν έκτακτες καταστάσεις, όπως σεισμοί, καταποντισμοί, πλημμύρες και πυρκαγιές. Επίσης, σύμφωνα με το νόμο 2190/94 μπορούν να γίνουν υπηρεσιακές μεταβολές μόνο όταν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα επείγουσες και σοβαρές ανάγκες, αφού συσταθεί γι' αυτό το σκοπό η ειδική τριμελής επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς υπαλλήλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ