Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκλήσεις φασιστοειδών στο Γκαζοχώρι

Στη φτωχογειτονιά όπου στεγάζουν τα καταπιεσμένα τους όνειρα μουσουλμάνοι Ελληνες πολίτες από τη Θράκη, επέδραμαν προχτές βράδυ 30 - 35 "παλικαράδες", απειλώντας και δείχνοντας το αποκρουστικό τους πρόσωπο. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το απόγευμα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις προκλήσεις και τις απειλές φασιστοειδών που δέχτηκαν προχτές βράδυ, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο Γκάζι οι Ελληνες μουσουλμάνοι. Στην αρχή δειλάδειλά, μετά θαρρετά μαζεύτηκαν έξω από τα γραφεία του Πολιτιστικού τους Συλλόγου. "Ολοι είμαστε αδέρφια" φώναξαν. "Εχουμε κάθε δικαίωμα, να ζούμε και να δουλεύουμε εδώ" διακήρυξαν.Οι "παλικαράδες" της "Χρυσής Αυγής", εμφανίστηκαν στις 8.30 μ.μ. της Τρίτης στο Γκαζοχώρι. Ηταν 30 - 35 άτομα που φώναζαν τα εμετικά ρατσιστικά συνθήματά τους, πετούσαν φέιγβολάν με αντίστοιχο φασιστικό περιεχόμενο και έγραφαν στους τοίχους. Αυτή τη φορά δεν πυροβόλησαν σπίτια όπως έκαναν τον περασμένο Αύγουστο. Βασιζόμενοι στην ανοχή που δείχνει απέναντί τους το ελληνικό κράτος, "παρέλασαν" στους δρόμους της συνοικίας που κατοικείται από μουσουλμάνους της Θράκης. Οι τελευταίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά το 1985 όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους είχε τάξει δουλιές στο Δημόσιο, επιδοτήσεις ενοικίων και δάνεια στέγης αρκεί να μετέφεραν τα εκλογικά τους δικαιώματα από τη Θράκη στην Αθήνα.

Οι ακροδεξιοί αφού επέδειξαν με ασφάλεια τον "τσαμπουκά" τους, αποχώρησαν κάτω από τη διακριτική παρακολούθηση αστυνομικών. Οι τελευταίοι ειδοποιήθηκαν από μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής. Οι κάτοικοι έδωσαν στην Αστυνομία τρία νούμερα αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που έχουν διαβιβαστεί στην Κρατική Ασφάλεια. Το ένα από αυτά ανήκει σε ΙΧ Σιτροέν ΑΧ κουπέ (ΗΗ - 9328).

Αμεση συμπαράσταση από το ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία από τους υποψήφιους βουλευτές του ΚΚΕ Λεων. Αυδή, Λάιζα Αντιόχου και Στέλιο Λάμπρου έσπευσε αμέσως προχτές βράδυ στην περιοχή για να συμπαρασταθεί στους κατοίκους. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ έκαναν διάβημα στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ζητώντας την προστασία της μειονότητας από τέτοιες ενέργειες και τη δραστηριοποίησή τους για την ανεύρεση των δραστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή αστυνομεύεται από ένα περιπολικό, ένα αυτοκίνητο της Ασφάλειας και πεζή περιπολία, οπότε προκαλεί ερωτηματικά η ανεμπόδιστη πρόκληση των φασιστοειδών.

Μιλώντας στο "Ρ" προχτές βράδυ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των μουσουλμάνων Κ. Γιασάρ, εξέφρασε την ανησυχία τους, υπογραμμίζοντας με έμφαση: "Δεν είμαστε Τούρκοι. Εχουμε υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό και έχουμε όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε Ελληνας. Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα".

Αντίσταση στη βία

"Η σημερινή σας (σ.σ. χτεσινή) συγκέντρωση είναι η πρώτη πράξη αντίστασης στη βία των φασιστοειδών. Πρέπει να πάρετε τις τύχες στα χέρια σας" τόνισε απευθυνόμενος προς τους συγκεντρωμένους χτες ο Λεων. Αυδής."Μην φοβάστε να καταγγείλετε τις επιθέσεις. Να απαιτήσετε τη διάλυση των φασιστικών οργανώσεων. Πρέπει να σπάσουμε το χέρι του φασισμού".

Σε... άλλο μήκος κύματος ο νομάρχης Αθήνας Δ. Ευσταθιάδης ζήτησε από τους συγκεντρωμένους αυτοσυγκράτηση! "Αυτές τις μέρες λόγω των εκλογών θα παρακαλούσα από εσάς λίγη αυτοσυγκράτηση και υπομονή". Ο νομάρχης φυσικά δεν εξήγησε στους Ελληνες μουσουλμάνους, πώς είναι δυνατό μερικές δεκάδες θρασύδειλων τραμπούκων να δρουν ασύδοτοι τρομοκρατώντας. Υποσχέθηκε όμως ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα επισκεφθεί τη γειτονιά. "Θα είμαι κοντά σας. Την άλλη βδομάδα θα καθήσουμε κάτω να βρούμε λύσεις στα προβλήματά σας" τους είπε.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Υποκινούμενοι οι φασίστες

"Εχω την εντύπωση ότι υπάρχει υποκίνηση" δήλωσε χτες στον "902 Αριστερά στα FM", ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α Αθήνας Λεων. Αυδής. "Ποιοι τους υποκινούν; Δυο είναι οι πιθανότητες. Η μία είναι ότι μετά την εξαγγελία ενός προγράμματος αναβάθμισης των περιοχών του 3ου Διαμερίσματος, θα προβλέπεται κάποια αύξηση της αξίας των ακινήτων και πιθανόν να θέλουν να διώξουν τους μουσουλμάνους από το Γκάζι. Το δεύτερο είναι ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και πιθανόν από αυτά τα επεισόδια να ωφελούνται κάποιοι που θέλουν να τους πουλήσουν "πολιτική προστασία". Δεν ξέρω ποιο από τα δύο συμβαίνει. Μπορεί να μην συμβαίνει και τίποτα από τα δύο, αλλά δε νομίζω ότι ξαφνικά τα φασιστοειδή ξεκίνησαν να κάνουν τα επεισόδια. Αυτά υποκινούνται συνήθως από διάφορα τέτοια συμφέροντα".

Επίσης χτες ο Λεων. Αυδής πραγματοποίησε διάβημα στο δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο και του ζήτησε να πάρει θέση ο δήμος και να στείλει αμέσως συνεργεία να σβήσουν τα ρατσιστικά συνθήματα (σ.σ. "Τούρκοι θα παιθάνετε" και άλλα συνθήματα φασιστικού περιεχομένου) που "κοσμούν" τους τοίχους των κατοικιών στο Γκαζοχώρι. "Αλλωστε, ο Δήμος Αθήνας έχει μεγάλη επίδοση στη διαφύλαξη της... αισθητικής της πόλης. Δεν έχει αφήσει πανό για πανό και αφίσα για αφίσα του ΚΚΕ... " σχολίασε ο Λεων. Αυδής.

Οι επιθέσεις της "Χρυσής Αυγής"

Η ακροδεξιά οργάνωση "Χρυσή Αυγή" δρα στη χώρα μας από το 1981. Το 1986 μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα και έχει γραφεία σε εφτά πόλεις της Ελλάδας. Στις ευρωεκλογές του 1994 πήρε 7.264 ψήφους. Στόχοι της έχουν γίνει όσοι δε χωρούν στην "προκρούστεια κλίνη" του φασισμού. Πολλές φορές με τον μανδύα του "αγανακτισμένου πολίτη" έχουν βοηθήσει επικουρικά τα ΜΑΤ στην καταστολή διαδηλώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ