Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στην παιδεία - εμπόρευμα

Να, λοιπόν, που η βασική συμφωνία τους, στους στόχους του προγράμματος σύγκλισης της ΕΕ, τους άνοιξε την όρεξη. Να, λοιπόν, που δε νιώθουν την ανάγκη να κρατήσουν ούτε τα προσχήματα. Ο υπουργός Παιδείας, αφού διαπίστωσε, με καθυστέρηση... μερικών δεκαετιών, ότι ο θεσμός της Δημιουργικής Απασχόλησης είναι μια αναγκαιότητα με ιδιαίτερα σοβαρές εκπαιδευτικές και κοινωνικές διαστάσεις, κάλεσε τους γονείς, με κυνικότητα και χωρίς περιστροφές, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την εφαρμογή της. Ανοίγοντας έτσι, όχι παράθυρα, αλλά πόρτες μεγάλες για τη λειτουργία της παιδείας - επιχείρηση.

Γνωρίζει πολύ καλά ο υπουργός ότι η Δημιουργική Απασχόληση, ή το ολοήμερο σχολείο είναι απαραίτητο, ιδιαίτερα όταν εργάζονται και οι δύο γονείς και τα παιδιά τους είναι αναγκασμένα να πηγαίνουν και απογευματινό σχολείο, οπότε προκύπτει σοβαρό πρόβλημα τα πρωινά. Ετσι βρήκε τον τρόπο να εκβιάσει: "Το υπουργείο διαθέτει το σχολικό χώρο, τη συμβουλευτική υποστήριξη, τα σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και το κατάλληλο υλικό. Οι γονείς και ο δήμος θα συμβάλουν με την καταβολή του ωρομίσθιου των εκπαιδευτικών. Το κόστος δεν είναι μεγάλο. Πέφτει γύρω στις 5.000 - 10.000 δραχμές το μήνα σε κάθε ενδιαφερόμενο γονιό".

Να πληρώσουν οι γονείς λοιπόν. Αυτοί που ζουν καθημερινά την υπονόμευση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Που βλέπουν τα παιδιά τους, για άλλη μια χρονιά, να στοιβάζονται σε τριαντάρια τμήματα, υπόγεια, διχοτομημένες αίθουσες εκδηλώσεων, αχρηστευμένες βιβλιοθήκες και εργαστήρια που έτσι και αλλιώς τους λείπει ο εξοπλισμός, σε ανύπαρκτους αύλιους χώρους, ισόγεια πολυκατοικιών, μαγαζιά, πάνω από βενζινάδικα, σε στρατιωτικά παραπήγματα και καλύβες. Που θα κληθούν να συμπληρώσουν το πετρέλαιο για να μην ξεπαγιάσουν το χειμώνα, θα τρέξουν με κουβάδες να μαζέψουν τα νερά της βροχής από τις τάξεις, θα αγοράσουν κουρτίνες και θα αντικαταστήσουν σπασμένα τζάμια.

Να πληρώσουν οι γονείς λοιπόν. Που βλέπουν να εξατμίζεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός στα φροντιστήρια, στις ξένες γλώσσες, στα ιδιαίτερα μαθήματα. Που βλέπουν την πολιτεία να κλέβει ό,τι απόμεινε από την εφηβεία και το χαμόγελο των παιδιών τους, μετατρέποντας το Λύκειο σε "εξεταστήριο τρίχρονης διάρκειας" με την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου.

Ισως να θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία ο υπουργός. Γνωρίζει ότι υπάρχει έδαφος να πιάσει ο εκβιασμός του. Από το υστέρημά τους θα κόψουν ίσως κάποιοι εργαζόμενοι γονείς, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της φύλαξης των παιδιών τους. Αλλωστε στην πράξη αυτό ισχύει ήδη, σε πολλές περιπτώσεις. Γονείς και οι Σύλλογοί τους, έτρεξαν, την τελευταία διετία, να προσλάβουν εκπαιδευτικούς για τη Δημιουργική Απασχόληση, με το σκεπτικό ότι αφού έχουν την υποδομή θα προτιμηθούν τα σχολεία τους όταν γίνουν διορισμοί. Αλλά και αυτοί "τιμωρήθηκαν". Η απάντηση ήρθε κυνική, αλλά όχι απρόσμενη. Εξαιρέθηκαν από τους πιλοτικούς διορισμούς. Πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν, έμπλεξαν με το ΙΚΑ, προβληματίστηκαν με την Εφορία και τελικά άνοιξαν τον δρόμο για την προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργού, για γενίκευση του θεσμού της πρόσληψης εκπαιδευτικών από άλλους φορείς.

"Δέκα δισεκατομμύρια δραχμές στοιχίζει η λειτουργία του θεσμού της Δημιουργικής Απασχόλησης πανελλαδικά, χρήματα που δεν μπορεί ούτε αυτή ούτε καμία άλλη κυβέρνηση, οποιουδήποτε κόμματος να διαθέσει. Η μόνη λύση, να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι γονείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση", δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας σε συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Νομαρχίας ΑΘήνας. Φτηνή δικαιολογία, πίσω από την οποία κρύβουν τις αντιλαϊκές τους επιδιώξεις. Ο ΟΟΣΑ, η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος" για την παιδεία, είναι σαφείς: Οι υπηρεσίες που παρέχει η πολιτεία, πρέπει να πληρώνονται από τους χρήστες τους.

Ε, όχι κύριε υπουργέ. Η Δημιουργική Απασχόληση δεν είναι υπόθεση κάποιων "ενδιαφερόμενων" γονιών. Είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και σαν τέτοια είναι υποχρέωση της πολιτείας να την παρέχει σε όλα τα μέλη της, δωρεάν και ισότιμα.

Οχι, κύριε υπουργέ. Παιδεία με 6% και 6,5% δε γίνεται. Οχι κύριοι εκπρόσωποι του δικομματισμού. Η παιδεία δεν είναι εμπόρευμα και οι γονείς δεν είναι "πελάτες".

Γονείς και εκπαιδευτικοί, δεν πρέπει να υποκύψουν σ' αυτόν τον εκβιασμό. Απεναντίας πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία ενός ισχυρού Μετώπου Παιδείας, που θα αποτρέψει την αποδιάρθρωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Στην επίθεση που δέχονται από τους διαχειριστές και εκτελεστές των εντολών των Βρυξελλών, μπορούν να απαντήσουν με αντεπίθεση. Και ένα ισχυρό ΚΚΕ αποτελεί την καλύτερη εγγύηση.

Ανδρέας ΔΕΝΕΖΑΚΗΣ

Μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων

Νομαρχίας Αθήνας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ