Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
Εξωφρενικές φοροαπαλλαγές και προνόμια στη "Χόχτιφ"!

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περικόψει δεκάδες μικροαπαλλαγές των Ελλήνων εργαζομένων...

Φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων και πολλά άλλα αποικιοκρατικού τύπου εξωφρενικά προνόμια παρέχει με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ 267, ΦΕΚ 192, τεύχος 1ο της 21 Αυγούστου 1996) η κυβέρνηση προς το γερμανικό όμιλο "Χόχτιφ", που ανέλαβε την κατασκευή και λειτουργία για 30 χρόνια του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα.

Με το ΠΔ, η "επένδυση" των Γερμανών υπάγεται στο ευεργετικό, για το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα, καθεστώς του νομοθετήματος 2687 του 1953, το οποίο εγγυάται ότι δεν πρόκειται τα προνόμια αυτά να αλλάξουν, ούτε καν με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων!

Στη συνέχεια, με το ίδιο ΠΔ, η κυβέρνηση (η οποία κατά τα άλλα μελετά να περικόψει δεκάδες φοροαπαλλαγές από τους εργαζόμενους) ουσιαστικά "ξεγυμνώνει" το ελληνικό Δημόσιο, αφού παρέχει στους Γερμανούς, μεταξύ των άλλων, και τα εξής προνόμια:

  • "Πάγωμα" του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των Γερμανών για μια δεκαετία. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο συντελεστής αυτός μπορεί να αλλάξει μόνο"σε περίπτωση μειώσεως στα εκάστοτε ισχύοντα όρια". Δηλαδή όταν αυξάνει η φορολογία για όλους τους Ελληνες, οι Γερμανοί θα πληρώνουν τα ίδια, ενώ αν μειώνεται, τότε θα μειώνεται και γι' αυτούς!
  • Θεσπίζεται η απαλλαγή της εταιρίας από το φόρο επί των δεδουλευμένων τόκων που αποκτώνται από αυτήν, μέχρι το χρόνο έναρξης της λειτουργίας του αεροδρομίου.
  • Προβλέπεται ότι όλες οι συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων που συνάπτονται από την εταιρία, η εξόφλησή τους και η πληρωμή τόκων επί αυτών απαλλάσσονται από φόρο εισοδήματος στην Ελλάδα, ανεξάρτητα μάλιστα αν οι συμβάσεις αυτές έχουν συναφθεί στην Ελλάδα ή αλλού!
  • Αναφέρεται ότι δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα οι επιδοτήσεις των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που λαμβάνονται από την εταιρία, ούτε τα ποσά που διατίθενται από το ελληνικό δημόσιο.
  • Περιέχεται πλαφόν εισφορών της εταιρίας προς το Ταμείο Νομικών (δε θα μπορεί να ξεπερνά το 1.000.000 δρχ.), προς το ελληνικό Δημόσιο για τις επιβαρύνσεις της εταιρίας σε περίπτωση υποθήκης (δε θα ξεπερνούν τα 5 εκατ. δρχ.) κ.λπ.
  • Εξωφρενικός είναι επίσης και ο όρος - πλαφόν, σύμφωνα με τον οποίο οι κοινότητες Σπάτων, Παιανίας, Μαρκοπούλου, Λούτσας, Ραφήνας κ.ά., δε θα μπορούν να επιβάλλουν ανταποδοτικούς φόρους και τέλη οποιασδήποτε φύσης που θα υπερβαίνουν το 0,55 των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της εταιρίας! Κι αυτό παρά τις τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές που θα υποστούν οι κάτοικοι της περιοχής των Μεσογείων με την κατασκευή του αεροδρομίου...
  • Η "Χόχτιφ" θα μπορεί επιπλέον να αγοράζει και να πωλεί ελεύθερα συνάλλαγμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία είναι απαλλαγμένα από κάθε περίπτωση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.
  • Επίσης προβλέπεται ότι η εταιρία, κατά τη διάρκεια κατασκευής του αεροδρομίου, μπορεί να χρησιμοποιεί σε ανώτερες θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού αλλοδαπούς (όχι μόνο μη Ελληνες πολίτες, αλλά πολίτες που δεν είναι κάτοικοι των χωρών της ΕΕ) σε ποσοστό 5%, ενώ το ποσοστό αυτό δε θα υπερβαίνει το 3% για τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου.

Εκτός από αυτήν την κουτσουρεμένη, καμία άλλη διασφάλιση δεν υπάρχει για την κατασκευή του αεροδρομίου από Ελληνες εργαζομένους, παρότι υπήρχε δέσμευση "στα λόγια" της κυβέρνησης κατά τη συζήτηση της σύμβασης, πέρσι στη Βουλή.

Το ΠΔ "προσγειώνει" και όσους πίστεψαν τα λόγια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, ότι οι Γερμανοί δε θα έχουν καμιά δικαιοδοσία στη ζώνη "περιορισμένης ανάπτυξης" των 22.000 στρεμμάτων που περιβάλλουν το αεροδρόμιο. Στο πρώτο κιόλας άρθρο του ΠΔ περιέχεται παράγραφος, σύμφωνα με την οποία η "Χόχτιφ" αν αποδείξει ότι κάποια εγκατάσταση δεν μπορεί να ανεγερθεί στον κυρίως χώρο του αεροδρομίου, τότε θα μπορεί να κατασκευαστεί στο τμήμα αυτό της δήθεν "περιορισμένης ανάπτυξης"! Και φυσικά προβλέπεται ότι αυτό θα το κάνει σε πολλές περιπτώσεις...

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το προκλητικό αυτό ΠΔ - νοσηρής ασφαλώς έμπνευσης και ραγιάδικης λογικής - υπογράφουν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος και Μεταφορών Χ. Καστανίδης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ