Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Απ' το "παράθυρο" ιδιωτικοποίηση τομέων

Διεύθυνση, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ εκβίασαν τους εργαζόμενους να πληρώνουν για την πρόσληψη υπαλλήλων του βρεφονηπιακού σταθμού

Από το "παράθυρο" επιχειρούν να ιδιωτικοποιήσουν τομείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου η διεύθυνση σε συνεργασία με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ. Μετά την παράδοση της τραπεζαρίας στα "Hambo", σειρά πήρε ο βρεφονηπιακός σταθμός που φιλοξενεί τα παιδιά των εργαζομένων. Μάλιστα αυτή η απόφαση ιδιωτικοποίησης, που γίνεται εκβιαστικά για... το καλό των εργαζομένων, αποκτά και ρουσφετολογικές προεκτάσεις, καθώς οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ετοιμάζονται να "βολέψουν" ημετέρους.

Ο βρεφονηπιακός σταθμός ξεκίνησε μετά από πιέσεις των 1.500 εργαζομένων του νοσοκομείου το 1991. Από τότε αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό πως σε περίπου 90 παιδιά αντιστοιχεί μια βρεφονηπιαγωγός, ενώ οι ελλείψεις καλύπτονται από μη ειδικευμένο προσωπικό (π.χ. τραπεζοκόμοι εκτελούν χρέη βρεφονηπιαγωγού). Στις επανειλημμένες εκκλήσεις των γονέων για πρόσληψη προσωπικού, η διεύθυνση αρνήθηκε και το σωματείο που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ δεν έκανε τίποτα. Οταν, όμως, το πράγμα οξύνθηκε, η ΠΑΣΚΕ παρότρυνε τον διευθυντή Π. Μπάρκουλα να καλέσει τους γονείς για να αποφασίσουν τι θα γίνει. Οι γονείς κλήθηκαν από τον διευθυντή να απαντήσουν στο εκβιαστικό δίλημμα "ή πληρώνετε 5.000 δραχμές το μήνα για να προσληφθεί βρεφονηπιαγωγός ή δε θα πάρουμε όλα τα παιδιά στο σταθμό".

Την "πρόταση" αυτή υποστήριξε από τη μεριά της ΠΑΣΚΕ ο πρόεδρος του σωματείου Μιχ. Χατζημιχάλης.Μπροστά στο αδιέξοδο, οι γονείς ψήφισαν "το αναγκαίο κακό", αποδεχόμενοι να πληρώνουν μηνιαίο χαράτσι για κάτι που δικαιούνται. Στη συνέχεια, η ΠΑΣΚΕ συγκάλεσε ΔΣ για επικύρωση της απόφασής της και έβαλε πρόταση να προκηρυχτεί διαγωνισμός για πρόσληψη δύο βρεφονηπιαγωγών, οι οποίοι θα πληρώνονται από το υστέρημα των εργαζομένων. Το ΔΣ απέρριψε πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" να καλυφθούν οι θέσεις με προσλήψεις από το νοσοκομείο και επικύρωσε την πρόταση της ΠΑΣΚΕ. Σ' αυτό συναίνεσε και η ΔΑΚΕ, λόγω της θέσης της για "μείωση του δημοσίου τομέα"!

Για το σκοπό αυτό συστάθηκε πενταμελής "διαπαραταξιακή" επιτροπή με συμμετοχή τριών εκπροσώπων του σωματείου και δύο γονέων και προεκλογικά προκηρύχτηκε διαγωνισμός, ο οποίος ουσιαστικά καταργεί επίσημα το δημόσιο χαρακτήρα του βρεφονηπιακού σταθμού. Στην επιτροπή αρνήθηκε να συμμετάσχει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", η οποία εξέδωσε ανακοίνωση - καταγγελία όπου τονίζει: "Το "εκσυγχρονιστικό" πρόσωπο της κυβέρνησης Σημίτη ξεδιπλώνεται σε όλο του το μεγαλείο στο Νοσοκομείο Πάτρας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ, εκχώρησε σε ιδιώτες μια σειρά από τομείς, όπως η καθαριότητα, η τραπεζαρία, το προσωπικό (στο "Hambo"), τεχνική υπηρεσία (θερμαστές). Τώρα συνεχίζει το "εκσυγχρονιστικό" της έργο καταργώντας στην ουσία το δημόσιο χαρακτήρα του βρεφονηπιακού σταθμού".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" καταγγέλλει ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, που "αναλαμβάνουν να περάσουν ανώδυνα στο χώρο του νοσοκομείου την ιδιωτικοποίηση του βρεφονηπιακού σταθμού και την υφαρπαγή ψήφου για λογαριασμό των κομμάτων που στηρίζουν" και υπογραμμίζει: "Η μόνη φωνή αντίστασης, όπως πάντα, ήταν οι κομμουνιστές, που κατάγγειλαν αυτή την απόφαση και επέμειναν πως το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να περιφρουρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του. Ξέρουμε πως η θέση αυτή είναι αντίθετη με την πολιτική που σήμερα ακολουθείται και που θέλει να καταργήσει κάθε είδους κοινωνική πρόνοια, προσφέροντας τα πάντα στους ιδιώτες.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους σ' αυτές τις εκλογές, να μαυρίσουν τα κόμματα που κυβερνούν μέχρι σήμερα και είναι υπεύθυνα για: Την υποβάθμιση του δημοσίου χαρακτήρα των νοσοκομείων. Την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Την πολιτική του "γιες μεν" στους Αμερικανούς. Να ψηφίσουν το μόνο κόμμα που αταλάντευτα όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε δίπλα τους και υπερασπίστηκε τα συμφέροντά τους. Να ψηφίσουν το ΚΚΕ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ