Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δυσβάσταχτη η "επόμενη μέρα"

Δυσβάσταχτη θα είναι η "επόμενη μέρα" για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τα μεσαία στρώματα της πόλης, τη νεολαία και το λαό συνολικά, σε περίπτωση που στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση δεν υποστεί σημαντική ήττα ο δικομματισμός. Παρά το χαρακτήρα του προεκλογικού αγώνα και την υποσχεσιολογία, που και πάλι χρησιμοποίησαν ως όπλο αποπροσανατολισμού και κλοπής ψήφων και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, πρωτοκλασάτα στελέχη και των δύο κομμάτων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σαφώς προϊδεάσει για το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ακολουθήσουν. Αλλωστε, και αξίζει αυτό να μη διαφεύγει της προσοχής μας, η επίσπευση των εκλογών έγινε ακριβώς ώστε η "νέα" κυβέρνηση, απερίσπαστη από τις δεσμεύσεις που θα δημιουργούσαν οι επερχόμενες εκλογές, να προχωρήσει - όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Κ. Σημίτης - "στη λήψη σκληρών μέτρων" και σε "ρήξεις με κεκτημένα"...

Η πολιτική που θα επιχειρήσει να επιβάλει από αύριο η όποια κυβέρνηση αναδειχτεί, αν δεν έχουν ταυτόχρονα εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις της αντεπίθεσης του λαού, είναι λίγο - πολύ δοσμένη. Οι γενικές κατευθύνσεις της αλλά και οι επί μέρους στόχοι της, είναι σαφώς προσδιορισμένοι από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το πρόγραμμα "σύγκλισης". Η επίκληση των δύο αυτών Συνθηκών δεν αποτελεί ούτε ιδιοτροπία, ούτε έμμονη ιδέα των κομμουνιστών. Τα αναφέρουμε επειδή ακριβώς είναι από κοινού ομολογημένο πως αποτελούν πλέον το ιδιότυπο Σύνταγμα της χώρας. Το... καταστατικό λειτουργίας και το Ευαγγέλιο, στο οποίο υποκλίνονται όλοι εκείνοι που έχουν ταχθεί υπέρ της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης με όλα τα επακόλουθά της.

Σ' αυτή τη φάση έγινε φανερό πως η άρχουσα τάξη προσφέρει περισσότερους πόντους στον "εκσυγχρονιστή" Σημίτη". Ενδεχόμενα να είναι η πρώτη φορά που με τέτοιο κυνισμό ένας πρωθυπουργός και αρχηγός του ενός πόλου του δικομματισμού προβάλλει το αντιλαϊκό του πρόγραμμα και αποτολμά να το βαφτίσει "προοδευτικό", "κεντροαριστερό" και άλλα παρόμοια. Επειδή όμως έχει το... χρίσμα του "μη δεξιού", τόσο ο ξένος παράγοντας, όσο και οι ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, τον προκρίνουν σε σχέση με τη ΝΔ και τον... εν αναμονή πρωθυπουργό αρχηγό της. Ολα αυτά βέβαια κάθε άλλο παρά σημαίνουν πως όλα αυτά τα κέντρα θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα αν σήμερα η ΝΔ βρεθεί στην πρώτη θέση κατάταξης των αποτελεσμάτων.

Αλλωστε, ο ΣΕΒ - ο πλέον αξιόπιστος φορέας του σκληρού πυρήνα του βιομηχανικού κεφαλαίου - με την πρόσφατη προεκλογική του παρέμβαση εξέφρασε ουσιαστικά τη σιγουριά του πως, όποιο κόμμα κι αν σχηματίσει κυβέρνηση αύριο, θεωρεί εξασφαλισμένο ότι με συνέπεια και αποφασιστικότητα θα προχωρήσει στη λήψη δέσμης αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί η "ιδιαίτερα δύσκολη" - όπως ισχυρίζονται - κατάσταση της οικονομίας. Αξίζει να έχει κανείς υπόψη του πως οι ηγεσίες και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επανειλημμένα έχουν δηλώσει και επίσημα τη σχεδόν πλήρη αποδοχή των αιτημάτων του ΣΕΒ. Για όποιον θέλει να θυμάται και την τελευταία προ της κάλπης στιγμή ποια είναι αυτά τα αιτήματα, τα σημειώνουμε ενδεικτικά. Είναι η οριστική κατάργηση κάθε ιδέας κοινωνικής ασφάλισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η κατάργηση των όποιων περιορισμών στις απολύσεις. Η κατάργηση της αποζημίωσης που δικαιούνται οι απολυμένοι εργάτες. Παράλληλα απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, φόρων ή άλλων "επιβαρύνσεων" που έχουν σήμερα, νέα οικονομικά κίνητρα για να κάνουν λέει επενδύσεις, αυστηρότητα και πειθαρχία στην εισοδηματική πολιτική του δημοσίου και στις προσλήψεις. Πλήρες ξεπούλημα όλων των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο. Υποτίμηση ουσιαστικά της δραχμής, για "τη διαμόρφωση ρεαλιστικών και βιώσιμων ισοτιμιών". Ακόμα φτηνότερο χρήμα από τις τράπεζες. Το ξαναμοίρασμα της πίτας των μεγάλων έργων του δημοσίου και την ενίσχυση της συμμετοχής των βιομηχάνων στις κρατικές προμήθειες. Την καταστρατήγηση των όποιων ελάχιστων περιβαλλοντολογικών ελέγχων για την εγκατάσταση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων. Τον καθορισμό τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, που θα παρέχει φτηνό ρεύμα στις βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Είναι φανερό. Οι μεγαλοβιομήχανοι τα θέλουν όλα δικά τους και τα θέλουν τώρα. Οι πολιτικοί τους υπάλληλοι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δηλώνουν έτοιμοι να τα ικανοποιήσουν. Και ο φαύλος κύκλος "αξιώνω - ικανοποιούν - απαιτώ περισσότερα κ.ο.κ.", μέχρι την αποκατάσταση της... πλήρους φτώχειας και της περιθωριοποίησης για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, θα συνεχίζεται όλο και σκληρότερος, όλο και πιο απάνθρωπος. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να τους προκαλέσουμε συγκεκριμένο πλήγμα. Σήμερα μπορούμε να συμβάλουμε στην υπόθεση της δημιουργίας των προϋποθέσεων ώστε να σταματήσουμε να αμυνόμαστε στην ανελέητη και χωρίς τέλος επίθεσή τους, να διαμορφώσουμε τους όρους για τη λαϊκή αντεπίθεση. Η λύση βρίσκεται στα εκλογικά τμήματα που θα πάμε να ψηφίσουμε και είναι μία: Αποφασιστικά, μαχητικά και χωρίς κανένα δισταγμό, ΔΑΓΚΩΤΟ ΚΚΕ.

Κ.

Οι μεγαλοβιομήχανοι τα θέλουν όλα δικά τους και τα θέλουν τώρα. Οι πολιτικοί τους υπάλληλοι, στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, δηλώνουν έτοιμοι να τα ικανοποιήσουν. Και ο φαύλος κύκλος "αξιώνω - ικανοποιούν - απαιτώ περισσότερα κ.ο.κ.", μέχρι την αποκατάσταση της... πλήρους φτώχειας και της περιθωριοποίησης για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, θα συνεχίζεται όλο και σκληρότερος, όλο και πιο απάνθρωπος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ