Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος

Νέα ώθηση στην πολιτική του αποτρόπαιου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της εκχώρησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας στο μεγάλο - ξένο και ντόπιο - κεφάλαιο θα επιδιώξει να δώσει από αύριο η όποια κυβέρνηση του δικομματισμού βρεθεί στην εξουσία.

Οπως ήδη διαφάνηκε καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το πεδίο της δικομματικής διαμάχης ήταν ποιος απ' τους δύο πόλους του δικομματισμού θα εφαρμόσει καλύτερα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που από κοινού με τις Βρυξέλλες αποφάσισαν και επιβάλλουν στη χώρα. Ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις του πολυεθνικού κεφαλαίου για άμεση συμμετοχή και διαχείριση του τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της μονοπώλησης από τα κατά κλάδο τραστ του συνόλου της παραγωγής και της αγοράς, και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Δείγματα γραφής έχουν δείξει ήδη τα διαστήματα που βρέθηκαν εναλλάξ στην εξουσία, ενώ το ότι θα κινηθούν αναλόγως και στο μέλλον δεν το κρύβουν απ' τα προεκλογικά τους προγράμματα.

Η ενέργεια Στόχος του πολυεθνικού κεφαλαίου, όπως έχει εκφραστεί από εκθέσεις διεθνών οργανισμών (π.χ. ΟΟΣΑ), που κατευθύνουν και προετοιμάζουν το έδαφος, αλλά και από αποφάσεις της ΕΕ, είναι το σπάσιμο των κρατικών μονοπωλίων όπου υπάρχει (π.χ. ηλεκτρική ενέργεια) έτσι ώστε το ίδιο να εξασφαλίσει για τον εαυτό του απ' τη μια χαμηλό κόστος όταν παίζει το ρόλο του καταναλωτή και απ' την άλλη υψηλά κέρδη όταν παίζει το ρόλο του παραγωγού. Ηδη τον περασμένο Ιούλη το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο στα πλαίσια αυτά υπέγραψε την απόφαση για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2003 σε ποσοστό 33%. Και τα δύο κόμματα είναι έτοιμα να προχωρήσουν στην υλοποίηση των κατευθύνσεων των Βρυξελλών. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε σε προεκλογική συνέντευξη ο πρώην υπουργός Ενέργειας της ΝΔ, Στ. Μάνος, η κυβέρνησή του θα καταργήσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στη διανομή. Στην ίδια συνέντευξη η αρμόδια υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Β. Παπανδρέου, δηλώνοντας και αυτή πλήρη συνέπεια στην εκτέλεση των αποφάσεων των Βρυξελλών, τόνισε ότι και το κόμμα της θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση. Στην πράξη αυτό δε σημαίνει τίποτα άλλο απ' το ότι το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας θα μετατραπεί σε εμπόρευμα, η τιμή του οποίου θα καθορίζεται απ' τους νόμους της αγοράς, δίνοντας τη δυνατότητα στις πολυεθνικές να κερδοσκοπούν. Επιπλέον, δε θα υπάρχει καμία δυνατότητα εθνικού σχεδιασμού απαραίτητου για την ανάπτυξη αλλά και την ασφάλεια της χώρας.

Στον τομέα των πετρελαίων ήδη και τα δύο κόμματα συμφωνούν και όσο μπόρεσαν προώθησαν τη μετοχοποίηση ου κρατικού τομέα των πετρελαιοειδών. Οι τυχόν διαφωνίες τους περιορίζονται μόνο στον τρόπο εισαγωγής και στα ποσοστά συμμετοχής. Επιπλέον, θα συνεχιστούν οι παραχωρήσεις περιοχών με κοιτάσματα πετρελαίου στις πολυεθνικές, όπως έχει ήδη πράξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για 6 υποθαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της χώρας. Στην ίδια ρότα των ιδιωτικοποιήσεων προσαρμόζεται και η εκμετάλλευση του εισαγόμενου νέου καυσίμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με σχετικό νόμο που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε και η ΝΔ στη Βουλή.

Πορεία ξεπουλήματος

Με πιο αποφασιστικά βήματα δηλώνουν απερίφραστα και τα δύο κόμματα ότι θα προχωρήσουν μόλις βρεθούν στην κυβέρνηση και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Οι βιομήχανοι κατηγορούν και τα δύο κόμματα που βρέθηκαν στην κυβέρνηση ότι δεν έδειξαν την πρέπουσα αποφασιστικότητα σε αυτόν τον τομέα, ενώ οι δύο εκφραστές του δικομματισμού αλληλοκατηγορούνται για το ποιος τα κατάφερε καλύτερα. Παρά το κακό προηγούμενο των "πράσινων" και "μπλε" ιδιωτικοποιήσεων και τα δύο κόμματα είναι έτοιμα να αποτελειώσουν το καταστροφικό έργο που άρχισαν. Το ΠΑΣΟΚ αναμένει το πέρας των εκλογών για να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των 5 τελευταίων επιχειρήσεων του ΟΑΕ, αλλά και για να παραχωρήσει στους Ιταλούς το πακέτο μετοχών της ΑΓΕΤ που κατέχει η Εθνική, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα στην εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία.

Χ. Λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με διαδικασίες εξπρές (2018-04-24 00:00:00.0)
Εφαρμογή μέτρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων (2016-01-09 00:00:00.0)
Στη Βουλή η ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (2014-03-13 00:00:00.0)
Υποκρίνονται ΝΔ- ΠΑΣΟΚ για το εργοστάσιο της ΕΝΤΙΣΟΝ (2007-08-04 00:00:00.0)
Μεθοδεύεται το τελικό ξεπούλημα (2002-11-26 00:00:00.0)
Πολιτική ξεπουλήματος και υπονόμευσης (1996-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ