Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με διαδικασίες εξπρές

Με την έναρξη της συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος «τρέχει» η κυβέρνηση την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, προωθώντας παραπέρα την εγκληματική πολιτική της ΕΕ, που θέλει την «απελευθέρωση» της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας για να εξασφαλιστούν νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση βιάζεται να «προλάβει» τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο και των συμφωνιών για την ολοκλήρωση της 4ης «αξιολόγησης», σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί μέσα στο Μάη.

Απόδειξη ότι το νομοσχέδιο και οι συνολικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης αφορούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, η στήριξη των οποίων προϋποθέτει θυσίες χωρίς τέλος για τα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες, ήταν τα όσα αναφέρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και συγκεκριμένα στη διαδικασία που αφορούσε την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Οι μόνοι που εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι για το νομοσχέδιο ήταν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Ο πρόεδρός της, Κ. Κουκλέλης, χαρακτήρισε σημαντικό το νομοσχέδιο και θετικές «τις προτάσεις του». Οπως είπε, «αποτελούμε, διαχρονικά, σταθερό υπέρμαχο του ανοίγματος της αγοράς Ενέργειας στον ανταγωνισμό (...) Ο εξορθολογισμός της αγοράς», που επιχειρεί το νομοσχέδιο, «αποτελεί, για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, μοναδική ευκαιρία για να ανταγωνιστούμε με τα ίδια εργαλεία που σήμερα διαθέτουν οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστές μας και που τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν πολύ χαμηλότερες τιμές Ενέργειας». «Επομένως, θεωρούμε ότι τα υπό συζήτηση μέτρα, περιλαμβανομένης και της αποεπένδυσης της ΔΕΗ, εντάσσονται σε ένα πρόγραμμα, που επί της αρχής ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά Ενέργειας», προς όφελος των βιομηχάνων. Με λίγες κουβέντες έδειξε ανάγλυφα ποιους εννοεί η κυβέρνηση, όπως χτες ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, όταν διατείνεται ότι με το νομοσχέδιο «προστατεύονται πλήρως τα συμφέροντα των καταναλωτών».

Οσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, τόσο ο πρόεδρός της, Μ. Παναγιωτάκης, όσο και ο υπουργός έκαναν σαφές ότι είναι «στον αέρα». Ενδεικτικά, ο δεύτερος ανέφερε καθαρά, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, ότι «προφανώς ο νομοθέτης δεν μπορεί να προβλέπει ρυθμίσεις που αφορούν δύο ιδιωτικές εταιρείες, θα ήταν εκτός νομοθετικής αρμοδιότητας»!

Επικίνδυνη για εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες η πολιτική της «απελευθέρωσης»

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες στις δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές επιτροπές (η μία για την ακρόαση φορέων και η δεύτερη επί των άρθρων) οι έντονοι «καβγάδες» ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στην προσπάθεια να εμφανίσουν ως πρωτεύον ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ιδιωτικοποίησης, αυτός της κυβέρνησης ή η «μικρή ΔΕΗ» των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ενώ όλοι μαζί βέβαια «εξύμνησαν» την πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτούς τους διαγκωνισμούς τους για το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου σχολίασε και στην αρχή της ομιλίας του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και ειδικός αγορητής του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, λέγοντας ότι «είναι κατανοητή η αμηχανία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αφού «η κυβέρνηση τους πήρε την μπουκιά από το στόμα γιατί εφαρμόζει την ίδια στρατηγική στα ζητήματα και της οικονομίας και της Ενέργειας».

Επισήμανε όσον αφορά την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας ότι ήταν μια «κρίσιμη επιλογή της ΕΕ» γιατί «υπήρχαν τεράστια υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και έπρεπε να διαμορφωθούν νέοι τομείς δράσης γι' αυτά ώστε να διασφαλιστεί υψηλή κερδοφορία. Η Ενέργεια, όπως η Υγεία, η Παιδεία κ.ά., είναι κατάλληλοι τομείς να επενδυθούν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια».

Διαδικασία, όπως τόνισε, που προωθείται «μέσα από τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Ενέργειας και μέσα από διάφορους περιορισμούς που επέβαλε το κράτος. Π.χ. απαγόρευση στη ΔΕΗ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να ασχοληθεί με τις ΑΠΕ για να μπορέσουν να μπουν οι ιδιώτες», παίρνοντας μέτρα για διασφαλισμένη κερδοφορία, όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση με τις ΝΟΜΕ.

Επισήμανε ότι όλος ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα είναι πώς θα «υλοποιηθεί μια επικίνδυνη για τα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες πολιτική», προβάλλοντας «επιμέρους επιλογές, που όμως δεν αμφισβητούν τις αρνητικές επιπτώσεις», που είναι «η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης» και «η επέκταση της ενεργειακής φτώχειας του λαού» αφού η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «θα τραβάει την ανηφόρα».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κάλεσε όλους τους εργαζόμενους «να αποκρούσουν αυτήν την πολιτική, να την αντιπαλέψουν συνολικά για να γίνει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό, μέσα από την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την αλλαγή της εξουσίας, διαφορετικά όλα τα υπόλοιπα θα καταλήγουν σε απλά ευχολόγια».

«Προμελετημένο έγκλημα» χαρακτήρισε την πώληση των λιγνιτικών εργοστασίων ο βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Βαρδαλής, τονίζοντας ότι «η κερδοφορία της ΔΕΗ και των άλλων επενδυτών θα βασιστεί κατά βάση στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και στις θυσίες των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ