Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΒ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνδιαμορφώνουν το αντιλαϊκό σχέδιο της «επόμενης μέρας»

«Πρέπει το ελληνικό κράτος να γίνει πιο "πελατοκεντρικό", να μπει στα παπούτσια του επενδυτή, να αρχίσει να σκέφτεται και σαν αυτόν, ώστε να προσφέρει το κατάλληλο μενού υπηρεσιών και λύσεων για την προσέλκυση επενδύσεων».

Αυτό τόνισε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, στο πλαίσιο του «επενδυτικού συνεδρίου» που διοργανώνει ο ΣΕΒ στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάθε επένδυση είναι εθνικός στόχος», λέγοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία κατακρημνίσθηκαν, τόσο ως απόλυτο μέγεθος, από 60 δισ. ευρώ το 2007 σε 21,5 δισ. ευρώ το 2017, όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, από 26% σε 12,6%.

Σε αυτό το φόντο, μεταξύ των αξιώσεων που προβάλλουν οι εγχώριοι βιομήχανοι, με στόχο την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, περιλαμβάνονται και οι παρακάτω:

  • Αποφυγή οπισθοδρόμησης στις εργασιακές ρυθμίσεις.
  • Περιορισμός του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία.
  • Ανταγωνιστικό κόστος Ενέργειας.
  • Πρόσβαση σε ανταγωνιστική χρηματοδότηση.
  • Οριζόντια επενδυτικά κίνητρα και απλές φορολογικές διαδικασίες.

Ο Θ. Φέσσας επανέλαβε ότι «είναι αναγκαία η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον πρωθυπουργό για την εποπτεία εφαρμογής του προγράμματος, με συμμετοχή του ΣΕΒ και δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ανεξαρτήτως πολιτικών κύκλων και κυβερνητικών αλλαγών».

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «ο στόχος της υλοποίησης των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων πρέπει να είναι στόχος του κάθε Ελληνα πρωθυπουργού τα επόμενα χρόνια, διασφαλίζοντας και τη συνέχεια και συνέπεια του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος».

«Ευρύ πεδίο συνεννόησης» κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι «η πρωτοβουλία του ΣΕΒ να διοργανώσει αυτό το συνέδριο για τις επενδύσεις είναι αξιέπαινη, διότι δίνει μια ευκαιρία για διάλογο και διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων».

Επί των προτάσεων του ΣΕΒ, ο Γ. Δραγασάκης, σχολίασε ότι... «χαρακτηρίζονται από πολυσυλλεκτικότητα», βρίσκοντας ότι «θυμίζουν προτάσεις ενός κόμματος που θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες», ενώ άφησε έξω από κάθε κριτική τις «συστάσεις» του ΣΕΒ για τα Εργασιακά, τις ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας κ.ά., απαιτήσεις που άλλωστε η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει.

«Εκείνο που τίθεται είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο, για να πορευτούμε μετά τα μνημόνια και την επιτροπεία με τη δίκη μας ευθύνη», σημείωσε ο Γ. Δραγασάκης.

Αναφορικά δε με τους άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων, στάθηκε στην ανάγκη για:

-- «Οριζόντια μέτρα και πολιτικές που διευκολύνουν τις επενδύσεις γενικώς», ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο στον οποίο γίνονται. Οπως είπε, «στο πεδίο αυτό υπάρχει ευρύ πεδίο συνεννόησης, όπως άλλωστε είδαμε στις συναντήσεις που είχαμε στη διάρκεια των περιφερειακών συνεδρίων με περιφερειακές επιχειρηματικές ενώσεις και συνεταιριστικές οργανώσεις».

-- Στοχευμένες πολιτικές που να ενισχύουν την «ολιστικότητα» της ανάπτυξης, τη διασυνδεσιμότητα, την καθετοποίηση και τις διακλαδικές διασυνδέσεις, καθώς και την εξειδίκευση σε νέους, σύγχρονους τεχνολογικά τομείς και τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα βιώσιμης, «δίκαιης, και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης», όπως είπε αναφορικά με τις προτεραιότητες ισχυρών και βιώσιμων επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

Καταλήγοντας, ο Γ. Δραγασάκης υποσχέθηκε ότι «υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση θα μελετήσει με προσοχή τις προτάσεις που θα διατυπωθούν, σε συνδυασμό και με προτάσεις που διατυπώνονται από άλλους φορείς για το ίδιο θέμα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ