Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ψηφίδες της ζωής και της δράσης των πολιτικών προσφύγων

Σπάνια χειρόγραφα σημειώματα, επιστολές, βιβλία, παράσημα, διπλώματα και πτυχία, ακόμα και στολές των μαχητών του ΔΣΕ, μαζί με φωτογραφίες περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων στην έκθεση που είχε στηθεί στο προαύλιο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ παρουσιάζοντας την πορεία των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, την καθημερινή ζωή στην πολιτική προσφυγιά.

Εκεί, μπροστά στα εκθέματα, περίσσεψαν τα μοναδικά και συγκινητικά στιγμιότυπα, καθώς πολλοί από τους παρευρισκόμενους αναγνώρισαν τον εαυτό τους, τους γονείς, τους συγχωριανούς τους. Πολλές οι αναμνήσεις, πολλές οι ιστορίες που περνούσαν από στόμα σε στόμα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τα προσωπικά αρχεία των πολιτικών προσφύγων. Αλλωστε, όπως σημειωνόταν, «ήταν και εξακολουθεί να είναι συγκινητική η ανταπόκριση των πολιτικών προσφύγων απ' όλη την Ελλάδα στο κάλεσμα που απηύθυνε το ΚΚΕ για τη συλλογή αρχειακού υλικού».

Μέσα από τη φωτογραφική έκθεση, αλλά και τις προθήκες οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν όλη την πορεία της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Αρχικά, τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ που τίμησαν τα όπλα του αγώνα και τη ζωή στην πολιτική προσφυγιά, το πέρασμα των παιδιών και των μαχητών στις σοσιαλιστικές χώρες. Στην έκθεση αποτυπωνόταν και η θερμή υποδοχή και φιλοξενία που επιφύλαξαν οι σοσιαλιστικές χώρες στους πολιτικούς πρόσφυγες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μυστικό στρατιωτικό «νοσοκομείο 250» στην περιοχή της Πολωνίας, που στήθηκε και εξοπλίστηκε μέσα σε τρεις μήνες και περιέθαλψε τους τραυματίες του ΔΣΕ. Επικεφαλής ήταν ο κομμουνιστής γιατρός Βλ. Μπαρτσικόβσκι.


Στα ταμπλό κάτω από τον τίτλο «Ελληνική γλώσσα - Πολιτισμός - Σοσιαλιστική Συνείδηση», «Ελληνες πρωτοπόροι στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού» αναδεικνύονταν η ζωή στις σοσιαλιστικές χώρες, η συμβολή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Εκεί, στις χώρες όπου η εργατική τάξη είχε την εξουσία, οι μαχητές του ΔΣΕ ρίχτηκαν σε μια νέα, ειρηνική μάχη. Εμαθαν τη γλώσσα και με τη φροντίδα του εργατικού κράτους απέκτησαν μόρφωση, πρόσβαση στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στην Υγεία και την Πρόνοια. Παράλληλα αναδεικνύονταν πλευρές της ζωής τους μέσα από τις οργανωμένες ελληνικές λέσχες, τα ελληνικά σχολεία, τα βιβλία. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τα ταμπλό ήταν αφιερωμένα και σε κάθε χώρα που φιλοξένησε πολιτικούς πρόσφυγες: ΕΣΣΔ, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία, Βουλγαρία, Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας, Πολωνία.

Ξεχωριστά ταμπλό αναφέρονταν στον Τύπο στην Ελεύθερη Ελλάδα και την πολιτική προσφυγιά, στον αγώνα για επαναπατρισμό, στο χωριό «Μπελογιάννης», στις πολιτικές και λογοτεχνικές εκδόσεις. Οι παρευρισκόμενοι με θαυμασμό αντίκρισαν στις προθήκες την πλούσια εκδοτική δραστηριότητα. Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, παιδική, φιλοσοφία, βιβλία αφιερωμένα στον αγώνα του ΕΛΑΣ, σχολικά βιβλία κ.ά.







Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ