Τρίτη 24 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πολυεπίπεδο παζάρι με μοιρασμένους ρόλους

Ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα έθεσε ο Ρ. Τ. Ερντογάν

Ενταγμένη στο ευρύτερο παζάρι της Τουρκίας με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και άλλα, είναι και η στάση της στα Ελληνοτουρκικά, όπου οι νέες προκλήσεις συχνά εναλλάσσονται με εκκλήσεις σε συνεργασία, με βάση το πώς καλύτερα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του τουρκικού κεφαλαίου.

Ενδεικτική είναι η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (και υποψήφιος ξανά για την Προεδρία της), στο φόντο των ευρύτερων γεωπολιτικών ανταγωνισμών σε όλη την περιφέρεια, μέρος των οποίων είναι και οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, συνολικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς δεν επιθυμούμε να ανέβει το θερμόμετρο στο Αιγαίο», ισχυρίστηκε ο Τούρκος ηγέτης, υποστηρίζοντας ότι «βλέπουμε την Ελλάδα ως γείτονά μας. Ακόμα και αν υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, θέλουμε να τα ξεπεράσουμε. Να καθίσουμε στο τραπέζι και να τα αφήσουμε πίσω. Πρόκειται για τη θάλασσα και τον αέρα (...) Αεροπλάνα και πλοία να περνάνε ελεύθερα (...) Γιατί να επισκιάζουμε και να κηλιδώνουμε την ειρήνη; Χρειαζόμαστε ειρήνη στον κόσμο. Πόσο μάλλον που η ειρήνη μας με την Ελλάδα δεν μοιάζει με καμία άλλη». Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε λάθη που «έγιναν και στη χώρα μας» και έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες να φύγουν από την Τουρκία, σχολιάζοντας ότι «κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε», κρίνοντας σκόπιμο να αναφέρει ότι στην τελευταία επίσκεψή του στην Ελλάδα διαπίστωσε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός «θέλει να κάνει ένα καινούργιο βήμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Ερντογάν επέμεινε ότι μέλη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων κατέβασαν ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα αξιοποιήσει για τις αξιώσεις της και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Εβρο. Θέτοντας ευθαρσώς, ακόμα μια φορά, ζήτημα ανταλλαγής με τους «8» Τούρκους (που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016), τους οποίους η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεωρεί πραξικοπηματίες, ανέφερε: «Μας ζήτησαν να επιστρέψουμε τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς κι εμείς τους είπαμε ότι υπάρχουν 8 στρατιωτικοί του FETO που προσπάθησαν να κάνουν πραξικόπημα. Πρώτα αυτούς πρέπει να μας δώσετε. Αν μας δώσετε αυτούς τότε μπορούμε να βάλουμε στο τραπέζι τους δύο».

Στο μεταξύ, έχοντας αναλάβει πιο σταθερά το ρόλο του «κακού» της υπόθεσης, ο σύμβουλος του Ερντογάν Γιγκίτ Μπουλούτ κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για αντιισλαμική και αντιτουρκική στάση και απείλησε με σοβαρές επιπτώσεις «σε περίπτωση που δεν αλλάξουν άμεσα στάση». Σχολίασε ακόμα ότι «σήμερα μία πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα θα ήταν κάτι ντροπιαστικό για εμάς από τεχνικής άποψης. Θα ήταν περίπου σαν να χειροδικεί ένας ενήλικας σε ένα μωρό μέσα σε κούνια, τέτοια είναι η διαφορά Τουρκίας και Ελλάδας σήμερα».

Ενδεικτική ήταν και η επιστολή που έστειλε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, στον Ελληνα ομόλογό του, Στ. Κοντονή, στην οποία - με αφορμή την απελευθέρωση ενός από τους «8» με αυστηρούς όρους - λέει ότι κορυφαία στελέχη της FETO (της οργάνωσης του Φετ. Γκιουλέν που η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεωρεί ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής της) «έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα ή έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα ή έχουν προσπαθήσει να περάσουν στην Ελλάδα» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει γίνει κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών».

Επικίνδυνος «εφησυχασμός» από την κυβέρνηση

Να εντάξει τις δηλώσεις Ερντογάν στη γενικότερη επιχείρηση εφησυχασμού του λαού για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, μέρος των οποίων είναι και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και οι πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, όσο και να αναπαραγάγει τα περί «διεθνών συμμαχιών» που τάχα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, προσπάθησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ετσι, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι από τις «δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος. Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια», και πρόσθεσε: «Περιμένουμε, ωστόσο, όλα αυτά να φανούν στην πράξη με την αλλαγή της προκλητικής τουρκικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο».

Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς το Μέγαρο Μαξίμου τα απέρριψε ως «απαράδεκτα», προσπερνώντας βέβαια το γεγονός ότι οι δύο γίνονται «πιόνια» στα παζάρια και τους ανταγωνισμούς στα οποία μπλέκει τη χώρα η κυβέρνηση. «Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της ΕΕ στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις», ανέφερε.

Στις δηλώσεις Ερντογάν αναφέρθηκε και ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπίστωσε «νευρικότητα» της Τουρκίας, την οποία απέδωσε «στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Συρίας αλλά και στις έντονες πολιτικές διεργασίες στο εσωτερικό της».

Επανέλαβε δε την επικίνδυνη εναπόθεση ελπίδων για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όπου συμμετέχει η αστική τάξη της χώρας «ώστε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο πλαίσιο υποστήριξης και συμμαχιών για τη στήριξη των δίκαιων θέσεών της».

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου χαρακτήρισε «κακή εξέλιξη» τη διαφαινόμενη απομάκρυνση της Τουρκίας απ' την ΕΕ και επανέλαβε ότι «είναι ακριβώς για αυτό που το σκέλος των προχθεσινών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, που μιλά δηλαδή για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, είναι από μας καλοδεχούμενο», ζητώντας «οι δηλώσεις να συνοδεύονται και από επόμενα βήματα. Θα πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα τα οποία εστίασαν στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Ενδεικτικά, η Νέα Δημοκρατία σχολίασε πως «η Τουρκία οφείλει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι η Ελλάδα», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση «ασυγχώρητη προχειρότητα και επιπολαιότητα» στα εθνικά θέματα, την ίδια ώρα που επαναλάμβανε τα περί «εθνικής συνεννόησης» για την προώθηση των στόχων του κεφαλαίου ως «αυτονόητη ευθύνη και υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων που σήμερα καθίσταται επιτακτική».

Η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της ανέφερε πως «οι Ελληνες αξιωματικοί πρέπει να απελευθερωθούν όπως επιβάλλει το δίκαιο και οι ανθρωπιστικές αξίες. Ανίερες συναλλαγές δεν χωρούν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ