Τρίτη 1 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Η κυβέρνηση φροντίζει για τη φοροδιαφυγή...

Οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν μεθοδικά και συστηματικά. Οι περιπτώσεις αυτές δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επειδή συγκαλύπτονται...

Η υπόθεση φοροδιαφυγής της πολυεθνικής BP, ύψους 7,5 δισ. δραχμών (κατ' άλλες πηγές πολύ περισσότερο), που απασχόλησε τις προηγούμενες μέρες τα ΜΜΕ, αποτελεί μια ακόμη ένδειξη συμπεριφοράς του μεγάλου κεφαλαίου απέναντι στους φορολογικούς νόμους, που αν μη τι άλλο ευνοούν προκλητικά τις μεγάλες ακριβώς επιχειρήσεις, οι οποίες πρώτες τούς καταπατούν.

Με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η ΒΡ (η τελευταία κατηγορείται για απόκρυψη πωλήσεων και παράνομη εξαγωγή κερδών) συμπεριφέρεται η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων για να μην πούμε ότι η φοροδιαφυγή είναι συστατικό στοιχείο της γενικότερης φορολογικής τους πολιτικής. Η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται κατά καιρούς από διαρροές για φοροδιαφυγή πολλών δισ. δραχμών από μεγάλες εκδοτικές, κατασκευαστικές εταιρίες και από εταιρίες διακίνησης πετρελαιοειδών.

Το γεγονός ότι δε βγαίνουν ή βγαίνουν σπάνια στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις φοροδιαφυγής των μεγάλων αυτών επιχειρήσεων οφείλεται ακριβώς στο γεγονός ότι οι σχετικές περιπτώσεις συγκαλύπτονται από την επίσημη πολιτική ηγεσία. Το υπουργείο Οικονομικών, που σε κάθε περίπτωση διακηρύσσει την πίστη του στον ιερό αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, δεν είναι τελικά τίποτα άλλο παρά προστάτης της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου. Αν ποτέ δοθούν στη δημοσιότητα τα αρχεία της Εφορίας Βιομηχανικών Επιχειρήσεων (ΦΑΒΕ) και της Εφορίας Εμπορικών Επιχειρήσεων (ΦΑΕΕ), τότε θα είναι σε θέση ο ελληνικός λαός να κρίνει από μόνος του το βίο και τις μέρες του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Αν βέβαια δοθούν στη δημοσιότητα. Γιατί μέχρι σήμερα παραμένουν καταχωνιασμένα σε σκοτεινά υπόγεια.

Στοιχεία στη δημοσιότητα

Ορισμένες φορές βέβαια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει και στοιχεία μεγάλων επιχειρήσεων, που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή, στη δημοσιότητα. Πάντα όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και συγκεκριμένη στόχευση που υπηρετούν μία τέτοια ενέργεια. Στις περιπτώσεις που θα αναφέρουμε στη συνέχεια, η δημοσιοποίηση ονομάτων επιχειρήσεων αποτέλεσε την κολυμπήθρα εξιλέωσης της πολιτικής λιτότητας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

  • Στις αρχές του 1994 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όψιμη τότε από τη λαϊκή εντολή, έδωσε στη δημοσιότητα τους 200 μεγαλύτερους οφειλέτες του δημοσίου με πρώτο τα "Τσιμέντα Χαλκίδας" (ποσό οφειλής τότε 10,95 δισ. δραχμές), την ΑΕ ΕΒΠΑ με 4 δισ. δραχμές, τη "Σκουλούδης ΑΒΕΕ" με 795,3 εκατ. δραχμές και τη "Φυρογένης ΑΒΕΕ" με 1,561 δισ. δραχμές. Οι συνολικές οφειλές ανέρχονταν σε 57 δισ. δραχμές. Εκτοτε αγνοούνται τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να εισπράξει τις οφειλές από τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Στις 8/12/94 το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει νέο κατάλογο φοροφυγάδων, οι οποίοι κατηγορούνται για διακίνηση πλαστών - εικονικών τιμολογίων, για μη έκδοση παραστατικών στοιχείων κλπ., όπου επισημαίνεται ότι στόχος της δημοσιοποίησης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Η πιο τρανταχτή περίπτωση φοροδιαφυγής ήταν αυτή της γνωστότατης εταιρίας MERCEDES BENZ, που η δημοσιοποίηση του ονόματος της προκάλεσε - όπως έλεγε τότε το υπουργείο ΟΙκονομικών - τις αντιδράσεις της γερμανικής πρεσβείας. Και από τις νέες αυτές περιπτώσεις φοροδιαφυγής το υπουργείο Οικονομικών δεν εδέησε να πληροφορήσει την κοινή γνώμη για τα τελικά αποτελέσματα των ενεργειών του.
  • Η τρίτη και πιο τρανταχτή περίπτωση δημοσιοποίησης ονομάτων φοροφυγάδων έγινε το 1995. Μεταξύ δε των ονομάτων που δημοσιοποιήθηκαν ήταν τις ΜΟΜΠΙΛ ΟΪΛ (πριν συγχωνευτεί με τη ΒΡ), της κατασκευαστικής ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, της Κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ (Μπόμπολας), των ΑΛΤΕ, ΑΒΑΞ, ΕΛΛ ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ, ΓΝΩΜΩΝ (όλες συμμετέχουν στα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) το γερμανικό πολυκατάστημα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ κλπ. Την μέρα αυτή εξελίχθηκαν στιγμές απείρου κάλλους. Στις 2 μμ δόθηκαν τα ονόματα των φοροφυγάδων στη δημοσιότητα και στις 5 μμ ο υπουργός Οικονομικών Α. Παπαδόπουλος ανέκρουσε πρύμναν και με δήλωσή του έβγαλε λάδι τις κατασκευαστικές εταιρίες.
  • Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Μάρτη του 1996 ο "Ρ" αποκαλύπτει περίπτωση φοροδιαφυγής του ANTEΝNA TV, κάτι που επιβεβαιώνει τις επόμενες μέρες και ο υπουργός Οικονομικών σε δημόσια δήλωσή του, όχι μόνο για το συγκεκριμένο κανάλι, αλλά και για άλλα. Η υπόθεση αυτή δε βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα. Τους σχετικούς φακέλους τους κρατούσε στα συρτάρια των προσωπικών του γραφείων ο κ. Παπαδόπουλος και τα χρησιμοποίησε σαν εκβιαστικό χαρτί, προκειμένου τα κανάλια στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση να ρίξουν το βάρος της υποστήριξης υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ