Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στόχος ο ... "εξορθολογισμός" του φορολογικού συστήματος

Δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν και πάλι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα

Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων που ξεσήκωσαν τη μήνι των μικρομεσαίων στρωμάτων, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε νέο "εξορθολογισμό" του φορολογικού συστήματος, άγνωστης έκτασης και μεγέθους. Αν όμως κρίνουμε από τις απόψεις πολιτικού στελέχους του υπουργείου ότι με τον επιχειρούμενο "εξορθολογισμό" στόχος είναι η ανατροπή της σχέσης άμεσων προς έμμεσους φόρους, τότε θα πρέπει να αναμένουμε νέα φορολογική επίθεση κατά των λαϊκών εισοδημάτων στο σκέλος της άμεσης φορολογίας. Κάτι αναμενόμενο βέβαια, μιας και το οικονομικό επιτελείο διαπιστώνει ότι η εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης" για την περίοδο 1997 - 1999 απαιτεί και νέες φορολογικές εκατόμβες ενώ η αποδοτικότητα των συντηρητικών φορολογικών αλλαγών της περιόδου 1990 - 1994 έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα. Χτες εξάλλου σε σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και υπηρεσιακών παραγόντων, συζητήθηκε το νομοσχέδιο περί φορολογικών απαλλαγών, το οποίο φιλοδοξούν να καταθέσουν στη Βουλή πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 1997 στις 30 Νοέμβρη.

Οι επιχειρούμενες αλλαγές αναμένεται να γίνουν στο όνομα των εργαζομένων, οι οποίοι - κατά τους παράγοντες του υπουργείου - υπερφορολογούνται. Πρόκειται για την ίδια ακριβώς φρασεολογία την οποία είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν προώθησε τα "αντικειμενικά" κριτήρια φορολόγησης. Ο δε υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, τότε στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη νέα φοροεπίθεση, είχε κάνει λόγο για "σχέση ντροπής" άμεσων καιέμμεσων φόρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγές - προς το χειρότερο βέβαια - ετοιμάζονται και στην εφαρμογή των "αντικειμενικών" κριτηρίων. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι στόχος των αλλαγών αυτών είναι τα κριτήρια να γίνουν "αποδοτικότερα" ενώ στη συνέχεια έκαναν λόγο για "απάλειψη ορισμένων διατάξεων που δημιουργούν αδικίες". Οπως είπαν, στόχος το 1997 είναι να εισπραχθούν λόγωο κριτηρίων 200 δισ. δραχμές έναντι 150 - 160 δισ. δραχμές το 1996. Προσβλέπουν δηλαδή σε μια αύξηση φόρων λόγω "αντικειμενικών" κριτηρίων της τάξης του 25 - 33%.

Το μεγάλο ερώτημα πάντως, που μένει αναπάντητο, είναι από πού το υπουργείο Οικονομικών θα εξοικονομήσει 500 περίπου δισ. δραχμές που απαιτούνται για να "κλείσει" ο προϋπολογισμός του 1997. Παράγοντες του υπουργείου συνεχίζουν να υποστηρίζουν την πρωθυπουργική θέση ότι το 1997 δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι..., Θέση κατά το ήμισυ βέβαια αληθής αφού τον νέο χρόνο αναμένεται να γίνουν και πάλι αυξήσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, πετρελαιοειδή, και από εκεί και πέρα συζητούνται διάφορες προτάσεις. Οπως ανέφερε χτες ο "Ρ", συζητείται η επαναφορά του φόρου δημοσίων θεαμάτων, η ανάθεση της φύλαξης των γηπέδων σε ιδιωτική αστυνομική δύναμη, κάτι που θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση των εισιτηρίων για αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα που διαψεύστηκαν χλιαρά, συζητείται νέα ρύθμιση για ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 1993 - 1995. Από παντού δηλαδή αναζητούν νέους πόρους, νέα έσοδα για να ταϊσουν τον Μινώταυρο της σύγκλισης των δεικτών...

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ