Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Ετοιμάζεται νέα "έφοδος" των ασφαλιστικών

Νέα επέλαση στις τσέπες των ιδιοκτητών οχημάτων ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές εταιρίες από την αρχή του χρόνου, μετά τις περσινές αυξήσεις, που έφτασαν μέχρι και 77%, ενώ εμφανίζονται να προλειαίνουν το έδαφος για συνεχόμενες αυξήσεις και για τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή δεν αποκλείεται η επιβολή ανατιμήσεων πάνω από μία φορά μέσα στο χρόνο, βάσει της εναρμόνισης της ελληνικής ασφαλιστικής νομοθεσίας με τις κοινοτικές οδηγίες, που απελευθερώνει πλήρως την ασυδοσία των εταιριών σε βάρος των υποχρεωτικά ασφαλισμένων γιωταχήδων, τους οποίους καλούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, να πληρώσουν και με το παραπάνω τις λογιστικές ζημιές που εμφανίζει ο κλάδος αυτοκινήτου για τα ταμεία των εταιριών. Παράλληλα, έρχονται και πάλι στην επιφάνεια τα σενάρια για διαμόρφωση τιμολογίων πολλών ταχυτήτων, προκειμένου οι εταιρίες να βγάλουν "και από τη μύγα ξίγκι" ανάλογα με μια σειρά κριτήρια.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να..."τρίζει τα δόντια" στις προθέσεις των ασφαλιστικών εταιριών για τσουχτερές αυξήσεις από την 1η Γενάρη του 1997, όχι βέβαια για την προστασία της τσέπης των ασφαλισμένων, αλλά γιατί θα επιβαρυνθεί άμεσα ο πληθωρισμός, που ήδη βρίσκεται σε τροχιά αναζωπύρωσης.

Παρ' όλα αυτά, με δεδομένη την ευλαβική προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική της απελευθέρωσης και στο χώρο των ασφαλίστρων των οχημάτων, όπου έβαλε το θεμέλιο λίθο η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα όποια προσωρινά μέτρα πάρει για τη συγκράτηση των αυξήσεων στα τιμολόγια των ασφαλίστρων των οχημάτων - πράγμα το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει στα πλαίσια των "μέτρων" που πήρε για τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, επιβάλλοντας προσωρινά ανώτατα όρια στις αυξήσεις - θα είναι πυροσβεστικά και αποσπασματικά. Κι αυτό, από τη στιγμή που παραμένει στο απυρόβλητο το καθεστώς της απελευθέρωσης, που είναι αυτή καθεαυτή η αιτία που επιτρέπει στις εταιρίες να καταληστεύουν τους ασφαλισμένους με χίλια δυο τερτίπια, για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) οι τελικές αποφάσεις για δύο ασφαλιστικές εταιρίες των οποίων η τύχη εκκρεμεί εδώ και μήνες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η απόφαση, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία του υπουργείου, θα πρέπει να ισοδυναμεί με αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του κλάδου αυτοκινήτου των δύο εταιριών - "εκτός απροόπτου της τελευταίας στιγμής", όπως συμπληρώνουν. Εάν τελικά ανακληθούν οι άδειες των εταιριών αυτών, μερικές ακόμα χιλιάδες γιωταχήδες μένουν "στον αέρα" και θα πρέπει να αναζητήσουν νέα εταιρία μέσα σε διάστημα σαράντα ημερών.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ