Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΙΡΑ''ΙΚΗ ΠΑΤΡΑ''ΙΚΗ
Στο σφυρί για οικόπεδα και παλιοσίδερα

Διεργασίες για να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων "Αθηναϊκή Χαρτοποιία" (πρώην ΣΟΦΤΕΞ), Βωξίτες, ΜΕΛ και "Κεραφίνα"

Στο σφυρί σαν οικόπεδα και παλιοσίδερα σχεδιάζει να βγάλει η κυβέρνηση τελικά τα εργοστάσια της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" στην Πάτρα και τη Χαλκίδα. Αυτός φαίνεται να είναι ο επίλογος της δογματικής εμμονής, για ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα της εταιρίας, όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων χρόνων και των σχετικών αδιεξόδων που προκάλεσε η ασκούμενη πολιτική. Η "λύση" της εκκρεμότητας, που ήδη είναι έτοιμη στα συρτάρια των αρμοδίων "εκσυγχρονιστών" της κυβέρνησης, αποτελεί ανοιχτή πρόκληση, αφού επανειλημμένα η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για τη διατήρηση των εργοστασίων αυτών της Π - Π. Η απόφαση για τη μετατροπή της Π - Π σε οικόπεδα και παλιοσίδερα φαίνεται να έχει ήδη παρθεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο καθυστερεί ο σχετικός πλειστηριασμός είναι η αναζήτηση εκ μέρους της κυβέρνησης αποπροσανατολιστικών τρικ, με στόχο την αντιμετώπιση των αντιδράσεων των εργαζομένων. Σ' αυτά τα πλαίσια μάλιστα, οι αρμόδιοι θα επιχειρήσουν με διάφορους τρόπους να προσδώσουν στο ξεπούλημα χαρακτηριστικά ψευδεπίγραφου... "κοινωνικού προσώπου". Στην κατεύθυνση αυτή έχουν επιστρατευθεί τα κορυφαία στελέχη των υπουργείων Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, με βαρύνονται το ρόλο του υφυπουργού Εργασίας, λόγω της... εμπειρίας του σε θέματα εμπαιγμού των εργαζομένων και "περάσματος" της κυβερνητικής πολιτικής. Οι συναρμόδιοι υπουργοί καταστρώνουν ήδη σχέδιο για να "χρυσώσουν το χάπι", με δήθεν "κοινωνικά μέτρα" για την αποκατάσταση των εργαζομένων που θα χάσουν τις δουλιές τους. Ανάμεσα σ' αυτά ενδέχεται να δοθούν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις κλπ. Πρόκειται για τη δοκιμασμένη "εκσυγχρονιστική" συνταγή που έχει εφαρμοστεί ήδη και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά στην περίπτωση της Π - Π φαίνεται να συναντά κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με τον αριθμό των εργαζομένων. Αυτό που μένει να καταλήξουν, είναι πόσους εργαζόμενους θα αφορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναμενόμενη απόφαση για τον πλειστηριασμό έρχεται μετά από 4 συνεχείς διαγωνισμούς για την εκποίηση της επιχείρησης, ο τελευταίος των οποίων τυπικά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη αφού επισήμως δεν έχει ακυρωθεί. Ταυτόχρονα με την απόφαση για τον πλειστηριασμό αναμένονται και οι αποφάσεις για την κατακύρωση της αποθήκης της Βαρυμπόπης και του Ασπρόπυργου για τις οποίες στον ίδιο διαγωνισμό υποβλήθησαν ξεχωριστές προσφορές.

Στο μεταξύ χτες το ΔΣ του ΟΑΕ σε συνεδρίασή του απέρριψε ως ασύμφορη την προσφορά για την Π - Π Βόλου και αποφάσισε τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για την πώληση της επιχείρησης, δρομολογώντας και για αυτή ανάλογη τύχη με την Π - Π Πατρών και Χαλκίδας.

Την ίδια στιγμή η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου βρίσκεται επίσης σε διεργασίες μετά των συναρμοδίων υπουργών για την έκδοση διυπουργικής απόφασης που θα διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων Αθηναϊκή Χαρτοποιία (πρώην ΣΟΦΤΕΞ), Βωξίτες, ΜΕΛ και "Κεραφίνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ