Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σιωπή. Ελληνίδες σκηνοθετούν

Το Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικείου Φιλμ,στο Μότρεαλ του Καναδά (4-13/10), με τίτλο "Σιωπή. Οι γυναίκες σκηνοθετούν",το οποίο διοργανώνεται από το "Σινεμά των Γυναικών του Μόντρεαλ" και το περιοδικό "ELLE", είναι αφιερωμένο στις Ελληνίδες σκηνοθέτριες, λόγω της πλούσιας γυναικείας σκηνοθετικής δημιουργίας στην Ελλάδα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο φεστιβάλ μετέχουν εννέα ταινίες Ελληνίδων, με τη μέριμνα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ.

Συγκεκριμένα μετέχουν οι ταινίες: "Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις" της Λουκίας Ρικάκη,"Σταγόνα στον Ωκεανό" της Ελένης Αλεξανδράκη,"Τράνσιτο" της Ισαβέλλας Μαυράκη,"Η γυναίκα επιστρέφει" της Αντουανέττας Αγγελίδη, "Με μια κραυγή" της Βασιλικής Ηλιοπούλου,"Ιαγουάρος" της Κατερίνας Ευαγγελάτου,"Σπίτι στην εξοχή" της Λάγιας Γιούργου.

Η ένατη ταινία, η οποία επιλέχθηκε για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ είναι "Η ζωή ενάμισι χιλιάρικο" της Φωτεινής Σισκοπούλου.Στο διαγωνιστικό τμήμα θα προβληθούν επτά ακόμη ταινίες από τις ΗΠΑ, την Κίνα, Γαλλία, Ινδία, Τσεχία και Κάτω Χώρες.

Η ταινία άλλης μίας, βραβευμένης, Ελληνίδας σκηνοθέτριας μετέχει σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Πρόκειται για την ταινία της Μαρίας Ηλιού "Τρεις εποχές",που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, αποτελεί παραγωγή του ΕΚΚ, της ΕΤ-1, της "Πόλης - Πλοίο Φιλμς" και της "Ognon Pictures", έχει υποστηριχτεί από κοινοτικά προγράμματα και θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Δεκέμβρη στις αίθουσες. Για την ταινία δούλεψαν οι: Μ. Ηλιού - Γιώργος Μπράμος (σενάριο), Σταμάτης Γιαννούλης (φωτογραφία), Νίκος Κηπουργός (μουσική), Μαρίνος Αθανασόπουλος (ήχος), Κώστας Βαρυμπομπιώτης (μιξάζ), Λέα Κούση (σκηνικά), Μάρω Σεϊρλή (κοστούμια), Γεωργία Δαμοπούλου - Νίκος Μακαρούνας (καλλιτεχνικές κατασκευές), Τάκης Σαρρής - Μίνα Σαρρή (κουκλοθέατρο).

Στις τρεις πικρές ερωτικές ιστορίες που "διηγείται" η ταινία, παίζουν οι: Γιώτα Φέστα, Γιώργος Κώνστας, Γιολάντα Καπέρδα, Γρηγόρης Πατρικαρέας, Διώνη Κουρτάκη, Τάσος Αποστόλου, Ορέστης Λεβέντης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ