Τετάρτη 9 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Μουσείο νερού στη... διψασμένη Θεσσαλονίκη

Σπαταλούν εκατομμύρια για ένα ακόμη έργο βιτρίνας

Μετά την αποκατάσταση του σάπιου δικτύου υδροδότησης, του διαλυμένου αποχετευτικού συστήματος, την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού της πόλης και το κλείσιμο των ανοιχτών ρεμάτων στις δυτικές συνοικίες, στη Σίνδο και στο Καλοχώρι, που αποτελούν μόνιμες εστίες μόλυνσης για όλη τη Θεσσαλονίκη, η πόλη επιτέλους θα αποκτήσει και μουσείο νερού,κόστους 350 εκατομ. Το μουσείο θα είναι έτοιμο μέσα στο 1997 (!).

Η είδηση αποκαλύπτει ένα ακόμη σκάνδαλο στη Θεσσαλονίκη του πολεοδομικού χάους, των εγκαταλειμμένων αρχαιολογικών έργων και των τεράστιων λαϊκών προβλημάτων, όπως η ανεργία, οι κλειστές επιχειρήσεις, τα διαλυμένα σχολικά κτίρια και τα υπερχρεωμένα, ελλειμματικά νοσοκομεία. Η Θεσσαλονίκη, που ζει στην τροχιά μερικών έργων "βιτρίνας", ενόψει των εκδηλώσεών της ως "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας", κάθε καλοκαίρι διψάει, ενώ σε κάθε νεροποντή η μισή πλημμυρίζει και η άλλη μισή μόλις που σώζεται, χάρη στην κλίση του εδάφους. Το σάπιο δίκτυο υδροδότησης, ηλικίας μισού αιώνα και βάλε, χάνει πάνω από το 30% της ποσότητας νερού που μεταφέρει και καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες, που αυξάνεται η κατανάλωση, όλο και κάποιο σημείο του δεν αντέχει και σπάει, με συνέπεια χιλιάδες κυβικά πόσιμου νερού να καταλήγουν στους υπονόμους.Και ενώ ο μέσος καταναλωτής - εργαζόμενος φορολογείται άγρια και καλείται να πληρώσει αυξημένα τιμολόγια και μάλιστα για νερό κακής ποιότητας, οι βιομηχανίες κλέβουν ασύστολα νερό με δικές τους αντλίες, χωρίς να το ανακυκλώνουν και φυσικά χωρίς να το πληρώνουν.

Αντί η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, η δημοτική αρχή και η δικομματική της εκπροσώπηση στη διοίκηση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και οι άλλοι ανευθυνοϋπεύθυνοι παράγοντες του ΟΠΠ να επιλύσουν αυτά ακριβώς τα προβλήματα, προτίμησαν ένα έργο βιτρίνας. Ενα "μουσείο νερού", που θα απορροφήσει 245 εκατομ. από τα Περιφερειακά Προγράμματα της ΕΕ για την Κεντρική Μακεδονία και άλλα 100 εκατομ. από τα κονδύλια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Το λεγόμενο "Μουσείο Υδρευσης Θεσσαλονίκης",που θα γίνει στο παλιό αντλιοστάσιο στην περιοχή σφαγείων,θα διαθέτει διοίκηση, αρχείο, βιβλιοθήκη. Ο επισκέπτης "θα απολαμβάνει" - σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο - και ένα πολυθέαμα με βίντεο και διαφάνειες, ενώ θα περιεργάζεται τα "εκθέματα", δηλαδή τα παλιά μηχανήματα του αντλιοστασίου...

"Αρτος", δηλαδή, για τους κάθε λογής ημέτερους της εκσυγχρονιστικής, "νέας" πολιτείας του ΠΑΣΟΚ (εργολάβους, τεχνικούς, επιστήμονες και διορισμένους καρεκλοκένταυρους) και "θεάματα" για τους στερημένους και από νερό της προκοπής πολίτες και μάλιστα των δυτικών συνοικιών, του νέφους και της ρύπανσης και της κοινωνικής εξαθλίωσης. Αιδώς αχρείοι!!!

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ