Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ
Συγκέντρωσαν 600 δισ. δραχμές

Το εντυπωσιακό ποσό των 600 δισ. δραχμών απέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, η χτεσινή πώληση έντοκων γραμματίων του δημοσίου, ενώ οι υποχρεώσεις από λήξεις προηγούμενων δανείων και την κάλυψη τρεχουσών αναγκών του δημοσίου ανέρχονταν σε 400 δισ. δραχμές.

Το ποσό, το οποίο τελικά συγκεντρώθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη ότι το επιτόκιο που καθορίστηκε διοικητικά στην τελευταία αυτή έκδοση ήταν 12,3%, 0,4 μονάδες μικρότερο από την αμέσως προηγούμενη έκδοση.

Η μεγάλη ζήτηση κρατικών τίτλων θα πρέπει να αναζητηθεί στη φημολογία, που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την επικείμενη φορολόγησή τους, γεγονός που ωθεί τους αγοραστές να εκμεταλλευτούν το σημερινό αφορολόγητο καθεστώς. Από την άλλη πλευρά διαψεύδεται η κινδυνολογία που αναπτύσσεται από τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες και τους υπόλοιπους οργανισμούς, που κατέχουν σημαντικά ποσά κρατικών τίτλων, ότι η μείωση των επιτοκίων θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.. Γεγονός είναι, παρά τη μείωση της πραγματικής απόδοσης των κρατικών τίτλων (επιτόκιο μείον τρέχων πληθωρισμός) και την πιθανή φορολόγησή τους, οι τελευταίοι παραμένουν η σημαντικότερη επιλογή των κερδοσκοπικών, κυρίως κεφαλαίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ