Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μηδέν αυξήσεις και αλχημείες με το μισθολόγιο

Νέα κυβερνητική πρόκληση σε βάρος των υπαλλήλων του δημοσίου. Η κυβέρνηση αρνείται τη χορήγηση διορθωτικού ποσού και αυξήσεων για το 1997. Εμπαιγμός, οι ρυθμίσεις για το νέο μισθολόγιο

Το πλέον ακραίο σενάριο λεηλασίας των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων παρουσίασε χτες ως απόφαση της κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στην ΑΔΕΔΥ με την οποία είχε συνάντηση με θέμα την εισοδηματική πολιτική του 1997. Σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας για την επιβολή ιδιαίτερα σκληρών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, προβάλλοντας μια σειρά αλχημείες σχετικά με το νέο μισθολόγιο και προφανώς σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για τα χειρότερα, ο μέχρι πρόσφατα σύμβουλος του Κ. Σημίτη είπε ότι:

  • Δε θα δοθεί στους δημόσιους υπαλλήλους διορθωτικό ποσό για τις φετινές εισοδηματικές απώλειες.
  • Δε θα δοθούν το 1997 αυξήσεις στους μισθούς.
  • Για τις όποιες μισθολογικές προσαρμογές, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να περιμένουν την εφαρμογή του νέου μισθολογίου
  • Το νέο μισθολόγιο θα ισχύσει σταδιακά, αλλά δεν είναι γνωστό ούτε το πότε, ούτε το πώς θα εφαρμοστεί.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Οικονομικών προανάγγειλε μια νέα μακρόχρονη μείωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο δημόσιο, ενώ παράλληλα τόσο ο ίδιος όσο και ο επί της Δημόσιας Διοίκησης υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος έθεσαν θέμα επανασύνδεσης του μισθού με τον βαθμό, την εισαγωγή του πριμ παραγωγικότητας και άλλα μέτρα που απερίφραστα μέχρι τώρα έχουν καταγγελθεί και συναντούν την ομόθυμη αντίδραση των εργαζομένων και της ΑΔΕΔΥ. Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση μισθών - βαθμού, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ήταν ένα σύστημα που υπήρχε στη δεκαετία του '70, και το αποτέλεσμά του ήταν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να μένουν επί χρόνια καθηλωμένοι επειδή για μια σειρά λόγους - αντικειμενικούς και υποκειμενικούς - δεν υπήρχε εξέλιξη στο βαθμολόγιο.

Το μισθολόγιο

Ο Ν. Χριστοδουλάκης ουσιαστικά αρνήθηκε να συζητήσει χτες με την ΑΔΕΔΥ θέμα διορθωτικού ποσού για το 1996 και εισοδηματικής πολιτικής για την επόμενη χρονιά. Επανέλαβε την άποψη που πρώτη φορά προέβαλε την προηγούμενη Παρασκευή και είπε ότι οι όποιες αλλαγές στους μισθούς θα γίνουν με την καθιέρωση του νέου μισθολογίου. "Νέο μισθολόγιο", όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνάντηση υφυπουργού - ΑΔΕΔΥ, είναι μια ακόμα χειρότερη εκδοχή του μισθολογίου που πριν λίγους μήνες είχε θέσει προς συζήτηση η κυβέρνηση και το οποίο είχε απορριφθεί από τους εργαζόμενους σαν απαράδεκτο. Οπως σημειώνουν συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ το σενάριο που τώρα παρουσιάζεται προβλέπει μισθούς από 5 μέχρι και 10 χιλιάδες χαμηλότερους συγκριτικά με το προηγούμενο σχέδιο.

Η ενδεχόμενη εφαρμογή του μισθολογίου που έχει υπόψη της η κυβέρνηση, οδηγεί σε άμεση μείωση των πραγματικών αποδοχών της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και ουσιαστικά παγώνει τις αποδοχές δεκάδων χιλιάδων άλλων, παρά τις αλχημείες των αρμοδίων που προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι το νέο μισθολόγιο καθιερώνει υψηλούς μισθούς και άλλα παρόμοια. Πέρα από το γεγονός ότι ακόμα είναι άγνωστο το πότε θα εφαρμοστεί και ότι η σταδιακή του εφαρμογή σημαίνει αυτόματα καθήλωση ή και μείωση των πραγματικών αποδοχών, δημιουργεί προϋποθέσεις για θεσμοθέτηση της διαχρονικής απώλειας των μισθών. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνεται αισθητά η βάση υπολογισμού των αυξήσεων που θα δίνονται από δω και πέρα - αν δίνονται - σε σχέση με την ισχύουσα σήμερα.

Για παράδειγμα με το σημερινό καθεστώς η αύξηση του 2,5+2,5% που δόθηκε το 1996 σε κάποιο δημόσιο υπάλληλο υπολογίστηκε στο σύνολο των αποδοχών του, ας πούμε, 210.000 δραχμές (βασικός μισθός 45.000δρχ. + 150.000 ΑΤΑ + 15.000 χρονοεπίδομα) και ήταν 5.250 το μήνα. Με το νέο μισθολόγιο οι όποιες αυξήσεις θα υπολογίζονται στο νέο βασικό μισθό. Στο παραπάνω παράδειγμα του δημοσίου υπαλλήλου δηλαδή, η φετινή αύξηση θα υπολογιζόταν στις 167.000 (που θα είναι ο νέος βασικός) και θα ήταν μόλις 4.175 δραχμές το μήνα.

Την ίδια στιγμή η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα σημάνει πάγωμα μισθών για κάποια χρόνια για κατηγορίες εργαζομένων που κατά καιρούς οι αρμόδιοι αντί μισθολογικών αυξήσεων τους έχουν δώσει διάφορα επιδόματα. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν οι εκπαιδευτικοί, οι φοροτεχνικοί, οι τελωνειακοί, οι υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας και περίπου το 10% των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων. Γι' αυτούς, εκτιμάται ότι οι σημερινές τους ονομαστικές αποδοχές είναι μεγαλύτερες από αυτές που θα ισχύουν με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και γι' αυτό, όπως είπε ο υφυπουργός, δε θα τους χορηγούνται αυξήσεις μέχρι να εξανεμιστεί η σχετική διαφορά.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σ' αυτή τη φάση η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το πώς θα διαμορφώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων με το νέο μισθολόγιο. Αρμόδιοι μάλιστα, δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί μια πορεία μέσα από την οποία οι όποιες αυξήσεις να δίνονται μέσα από τα διάφορα επιδόματα - πριμ παραγωγικότητας. Σ' αυτά τα πλαίσια δε θεωρείται τυχαίο ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων θα χωρίζονται σε δύο μέρη. Τις τακτικές που θα συμπεριλαμβάνουν τον βασικό μισθό, τα χρονοεπιδόματα και την εξομάλυνση και το... πριμ αποδοτικότητας και παραγωγικότητας που θα υπολογίζεται, κατά χώρο και κατά άτομο.

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις του δημοσίου, ο Ν. Χριστοδουλάκης προδιέγραψε ουσιαστικά τις προθέσεις της κυβέρνησης επικαλούμενος το επιχείρημα περί μεγάλου αριθμού των συνταξιούχων και λέγοντας πως στόχο αποτελεί το μειωμένο ποσοστό αυξήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που παρουσίασε χτες ο υφυπουργός για το νέο μισθολόγιο προβλέπει για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους μεικτές αποδοχές 170.000 δρχ. για τους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 200.000 δρχ. για τους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 235.000 δρχ. για τους απόφοιτους των ΤΕΙ και 252.000 δρχ. για τους πτυχιούχους των ΑΕΙ. Στις αποδοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται πριμ παραγωγικότητας 25,35, 50 και 65 χιλιάδων δραχμών αντίστοιχα.

Η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, η οποία θα έχει και νέα συνάντηση με τον υφυπουργό την επόμενη Πέμπτη, του επεσήμανε ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι σε βάρος του 90% τουλάχιστον των Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς δεν ικανοποιούν ούτε τα "3 μέρη του μισθού", ούτε το νέο ύψος του βασικού μισθού, που η ΑΔΕΔΥ έχει προτείνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ