Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997
Νέα σενάρια αντιλαϊκών μέτρων

Το "πράσινο φως" για κλιμάκωση των σκληρών μέτρων έδωσε ο Κ. Σημίτης. Στις ελληνικές καλένδες η ιδέα για κοινή σύσκεψη Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, ενώ το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την επιχείρηση συσκότισης και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί να ληφθούν σχετικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1997.

Για το περιεχόμενο της χτεσινής σύσκεψης το περιβάλλον Παπαντωνίου ισχυριζόταν ότι ήταν μια συνάντηση γενικού περιεχομένου στην οποία επιβεβαιώθηκε η υποστήριξη και κάλυψη του πρωθυπουργού στις θέσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οπως ανέφεραν, το θέμα του προϋπολογισμού πρόκειται να τεθεί επί τάπητος από την ερχόμενη βδομάδα, οπότε και έχουν προγραμματιστεί και νέες συναντήσεις μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση καταθέτει το νομοσχέδιο για την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, στο οποίο περιέχονται, επίσης, άρθρα που εκχωρούν σημαντικότατες αρμοδιότητες της δημόσιας διοίκησης σε ιδιωτικά γραφεία "συμβούλων". Οσο για το νομοσχέδιο κατάργησης βασικών φορολογικών απαλλαγών αυτό πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο Νοέμβρη και πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών, πάντως, βρήκαν τρόπο να ακυρώσουν ουσιαστικά ακόμα και τη συζήτηση που υποτίθεται θα έκαναν από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τον προϋπολογισμό. Επρόκειτο για μια κοινή σύσκεψη που σαφή στόχο είχε να προσδώσει σ' ένα κατ' εξοχήν αντιλαϊκό προϋπολογισμό την αναγκαία δημοκρατική επίφαση και ταυτόχρονα να καταστήσει απευθείας συνένοχες όλες τις εσωκομματικές ομάδες του κυβερνώντος κόμματος. Οι σκέψεις φαίνεται να εγκαταλείφθηκαν επειδή μια τέτοια σύσκεψη εκτιμήθηκε σαν επιζήμια και ενοχλητική από την πλευρά του υπουργού Οικονομικών. Τελικά συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό να υπάρξει μεν κοινή σύσκεψη στα μέσα του Νοέμβρη αλλά με θέμα όχι τον Προϋπολογισμό, αλλά την πορεία του κυβερνητικού έργου!

Το οικονομικό επιτελείο, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει την πολιτική της παραπληροφόρησης και της επικέντρωσης της προβληματικής σε δευτερεύοντα θέματα. Τελευταία διαρροή αυτή που ακούστηκε χτες σε κάποιους ραδιοφωνικούς σταθμούς ότι ο προϋπολογισμός δε θα κατατεθεί στις 30 Νοέμβρη αλλά νωρίτερα. Σε κυβερνητικό επίπεδο τώρα συνεχίζεται ο προβληματισμός για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ενας προβληματισμός, όμως, ο οποίος δεν αμφισβητεί την ουσία των οικονομικών κατευθύνσεων, αλλά τον τρόπο παρουσίασης των αντιλαϊκών μέτρων. Σύμφωνα με το δόγμα που πρεσβεύει η "εσωκομματική αντιπολίτευση", η κυβέρνηση θα πρέπει να φαίνεται τίμια έστω και αν δεν είναι. Θα πρέπει, δηλαδή, να παρουσιάσει τα αντιλαϊκά μέτρα με τέτοιο τρόπο που δε θα φαίνεται ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δηλώσεις. Θέματα, τα οποία επιδέχονταικαλλωπισμό, ώστε να γίνουν περισσότερο εύπεπτα είναι η μισθολογική πολιτική του 1997, η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τα "αντικειμενικά κριτήρια", οι φορολογικές απαλλαγές και φυσικά οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Οι άξονες αυτοί αποτελούν και τους πυλώνες του αντιλαϊκού Κρατικού Προϋπολογισμού του 1997 και όπως είναι αναμενόμενο προκαλούν και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Δεν αποκλείεται, πάντως, η απόλυτη άρνηση σήμερα του υπουργείου Οικονομικών να διαπραγματευτεί τα θέματα αυτά, να υποκρύπτει επιμέρους υποχωρήσεις, οι οποίες θα προβληθούν διογκωμένες, ώστε μέσω του κατάλληλου "λίφτιγκ" να τονώσουν το τραυματισμένο σοβαρά "κοινωνικό πρόσωπο" μιας κυβέρνησης, η οποία έχει προσδεθεί αυτόβουλα στο άρμα του σοσιαλφιλελευθερισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ