Παρασκευή 1 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο "σφυρί" και η περιουσία του ΕΟΤ

Δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης στα εγκαίνια της έκθεσης ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ, ιαματικά λουτρά, πλαζ ΕΟΤ κλπ.) και τη μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρία, που θα απασχολείται αποκλειστικά με τις δημόσιες σχέσεις και την προβολή του... τουριστικού προϊόντος της χώρας, ανακοίνωσε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,σε συνέντευξη Τύπου στα πλαίσια των εγκαινίων της 12ης τουριστικής έκθεσης "Φιλοξενία", που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μέχρι τις 3 Νοέμβρη.

Από τις θέσεις που διατύπωσε η υπουργός Ανάπτυξης, προκύπτει ότι η κυβέρνηση - με βάση το νόμο για τη μετατροπή των ΔΕΚΟ σε ανώνυμες εταιρίες - θα ολοκληρώσει μέσα σε δύο χρόνια τη διαδικασία διάλυσης του Οργανισμού και μέσα σε τρία χρόνια θα έχουν ξεπουληθεί ή παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση, δίνοντάς τα σε ιδιώτες, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.Χωρίς να δοθεί αρκετός χρόνος για ερωτήσεις στους δημοσιογράφους, η Β. Παπανδρέου δήλωσε πως ο ΕΟΤ δεν μπορεί να το "παίζει" ξενοδόχος και να διοργανώνει φεστιβάλ, αλλά ότι πρέπει να απαλλαγεί από τα περιουσιακά του στοιχεία. Υποστήριξε επίσης πως το 1995 ο ΕΟΤ ζημιώθηκε 4,5 δισ. δραχμές από την "αξιοποίηση" της περιουσίας του και πως το ετήσιο έλλειμμα των ΞΕΝΙΑ είναι 1,5 δισ. δραχμές. Για τα ακίνητα του Οργανισμού είπε πως κατ' ανάγκη δε θα ξεπουληθούν, αλλά μπορούν να εκμισθωθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα που θα φτάνουν μέχρι και τα 99 χρόνια, ενώ οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν σε άλλους τομείς του δημοσίου.

Ακόμη ανακοίνωσε την έγκριση κονδυλίων ύψους 60 δισ. για επενδύσεις στον τουρισμό και την έναρξη κατασκευής 10 τουριστικών λιμανιών 1.800 θέσεων, που θα κοστίσουν 16 δισ. Για την πτώση της τουριστικής κίνησης την περασμένη περίοδο είπε πως η μείωση δεν ξεπέρασε το 10%, εντοπίζοντας τα προβλήματα στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και όχι στις αφίξεις.Με αφορμή την παρουσία της υπουργού στα εγκαίνια της ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ '96, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Μακεδονίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση το απόγευμα στο ΕΚΘ και πορεία διαμαρτυρίας προς το χώρο της ΔΕΘ, με αίτημα την αυτοτέλεια του ασφαλιστικού τους ταμείου (ΤΑΞΥ), που είναι εύρωστο και διαθέτει αποθεματικό 60 δισ. Ζητούν να μην ενταχθεί το ΤΑΞΥ στο ΙΚΑ, να καταργηθούν οι διατάξεις που αφαιρούν το δικαίωμα του εφάπαξ 20ετίας και την αυτοδιαχείριση του Ταμείου τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ